Punte dentara: ce este, tipuri, avantaje, dezavantaje

21. 8. 2023 · 6 minute de citit

Puntea dentara este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa, se fixeaza peste dantura naturala si nu este detasabila. Cu protectia adecvata si control stomatologic periodic, o punte dentara restabileste functia normale de mestecat, imbunatateste aspectul si sanatatea orala, fiind utila o lunga perioada. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Punte dentara: ce este, tipuri, avantaje, dezavantaje

Explicam aici ce este o punte dentara, cate tipuri sunt disponibile, care sunt avantajele si dezavantajele oferite de aceasta lucrare stomatologica. 

Ce este o punte dentara?

O punte dentara este o modalitate de a inlocui dintii lipsa. Aceasta este ancorata peste dantura naturala sau peste implant, astfel incat este restabilita functionalitatea si estetica gurii. 

Medicul stomatolog are la dispozitie tehnica moderna cu ajutorul careia poate crea punti dentare personalizate, care sa se potriveasca perfect nevoilor tale, danturii si nuantei dintilor. 

Structura unei punti dentare vizeaza:

  • bonturile - elemente care sustin puntea dentara si care sunt de fapt fie dinti naturali, fie stalpii de conectare utilizati in puntile sustinute de implanturile dentare;
  • dintii artificiali sau falsi, cunoscuti sub numele de pontici - rolul lor este acela de a umple golul cauzat de dintii lipsa. 

Fiecare punte dentara este realizata in functie de nevoile specifice fiecarei persoane si poate contine unul sau mai multe elemente pontice si o varietate de bonturi. (1)

Tipuri de punte dentara

Punte dentara traditionala

Varianta clasica se refera la puntea dentara alcatuita din coroane dentare la ambele capete, iar dintii artificiali se afla intre acestea. Coroanele dentare sunt legate de dintii naturali sau de bonturi la ambele parti ale golului, atunci cand exista dinti sanatori pentru a putea realiza aceasta lucrare dentara, iar spatiul dintre este umplut cu elemente pontice sau dinti artificiali. 

Punte dentara Cartilever

In acest tip de punte dentara vorbim de existenta unei singure coroane dentare, la un capat al lucrarii, podul Cartilever avand rol traditional, de a sustine dintii naturali care se gasesc doar pe o parte a golului. Cu toate acestea, podurile Cartilever nu sunt la fel de rezistente ca cele traditionale, motiv pentru care se apeleaza la aceasta tehnica doar cand este vorba despre un singur dinte lipsa.

Punte dentara Maryland

Un pod Maryland foloseste aripi din metal sau de portelan in locul coroanelor pentru a sustine lucrarea. Stomatologul leaga aripile din spatele dintilor aflati in vecinatatea golului pentru a mentine puntea pe loc. De regula, puntea dentara Maryland este folosita pentru lucrarile realizate la dintii din fata, nefiind suficient de rezistenta pentru a oferi forta de mestecare de care au nevoie dintii din spate. 

Punte dentara pe implanturi

Puntea sustinute pe implant este asemanatoare cu o punte traditionala, diferenta fiind data de punctul de sprijin, reprezentat de impant nu de dintele natural. Implanturile dentare sunt niste stalpi mici filetati care inlocuiesc radacinile dintilor lipsa. Cand implanturile dentare sunt complet fuzionate cu osul maxilar, dupa 3 - 6 luni sau chiar mai mult, dentistul poate atasa puntea dentara de acestea. In aceste cazuri, vorbim de completarea cu o punte dentara a unui numar de 3 sau mai multi dinti lipsa la rand. (1), (2)

Punte dentara pe implanturi

Avantaje oferite de o punte dentara

Functionalitate 

Puntea dentara joaca un rol important in restaurarea functionalitatii danturii, prin inlocuirea dintilor lipsa, pentru ca masticatia si pronuntia corecta a sunetelor sa nu iti afecteze viata de zi cu zi. La toate acestea trebuie sa mai adaugam si faptul ca prin realizarea puntilor dentare sunt evitate problemele de aliniere sau de deplasare a dintilor din vecinatate, ceea ce contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii. (1), (3), (4)

Estetica

Increderea si sine si in fortele proprii, cultivarea relatiilor profesionale si sociale normale sunt si atributul unui zambet cu aspect estetic placut si natural. Puntea dentara poate contribui decisiv la imbunatatirea aspectului fizic si prin armonizarea si integrarea corecta a dintilor artificiali cu restul danturii naturale, astfel incat sa nu se observe interventia realizata. (1), (3)

Rezistenta si durabilitate

Puntile dentare sunt lucrari realizate din materiale durabile, rezistente, care pot fi fie utile si functionale o lunga perioada de timp. Intrebuintand produsele de igiena orala adecvate nevoilor si in conformitate cu indicatiile primite de la medicul specialist, alaturi de vizitele regulate la stomatolog, puntea dentara poate fi folosita pe parcursul unui numar semnificativ de ani, chiar si peste 10 ani, fara alte interventii suplimentare. (3), (4)

Rapiditate si accesibilitate

Daca nu vorbim strict de puntea dentara pe implanturi, restul tipurilor de lucrari sunt minim invazive, lucrarile sunt simple si se pot realiza intr-o perioada relativ scurta, cu disconfort redus si perioada mai mica de recuperare. Optiunea unei punti dentare poate fi considerata mai confortabila si mai putin stresanta in comparatie cu implanturile dentare. (4), (5)

Dezavantajele puntii dentare

Ingrijire speciala

Daca nu ai o rutina corecta de ingrijire dentara, treci printr-o trauma sau dintii tai naturali nu sunt suficient de puternici, puntea dentara poate sa slabeasca in timp si sa se fractureze.

In plus, la nivelul lucrarii pot sa apara si sa se inmulteasca bacteriile, ceea ce determina inflamarea gingiilor, aparitia placii dentare si a cariilor. 

Durere si aspect modificat

Unele punti dentare, in functie de localizare si de modul in care au fost realizate pot determina, in timp, o problema de mestecare, iar daca acomodarea nu este posibila se poate ajunge chiar si la o deformare a dintilor, adica la o schimbare a aspectului si la slabirea structurii lucrarii dentare. 

Deteriorarea dintilor naturali

Bonturile pot fi slabite de puntea dentara, ceea ce poate conduce la aparitia unor probleme la nivelul dintilor naturali. O solutie poate fi schimbarea acestora cu implanturi dentare, cu anestezie dentara. (5), (6)

Alaturi de functionalitate si estetica, in functie de materialele folosite, de tipul puntii dentare si de numarul de dinti artificiali necesari, o astfel de interventie stomatologica vizeaza costuri variate, care pot fi ridicate in anumite conditii. 

Articolul despre puntea dentara este strict informativ. In functie de nevoile specifice fiecarei persoane, medicul stomatolog poate indica varianta potrivita de interventie. Pentru o buna sanatate orala, rutina zilnica de ingrijire trebuie asociata vizitei regulate la medic! 

Surse de informare:

1. Dental Bridges - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10921-dental-bridges

2. Dental Bridge - https://www.healthline.com/health/dental-bridge

3. Dental bridge - https://www.healthdirect.gov.au/dental-bridge

4. What Is a Dental Bridge? - https://www.verywellhealth.com/dental-bridge-4777662

5. What is a Dental Bridge? - https://www.news-medical.net/health/What-is-a-Dental-Bridge.aspx

6. Dental bridge: Everything you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/327182

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor