Implanturi dentare: ce sunt, tipuri, reguli de igiena

2. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Mulaj implanturi dentare

 

Ti-ai pierdut unul, mai multi sau chiar toti dintii? Nu esti un candidat potrivit pentru punti dentare sau proteze dentare sau nu doresti sa apelezi la niciuna dintre aceste optiuni de inlocuire a dintilor lipsa? Atunci implanturile dentare ar putea reprezenta solutia potrivita pentru tine. Continua sa citesti pentru a afla ce sunt si ce tipuri de implanturi dentare exista, precum si care sunt regulile de igiena orala pe care trebuie sa le respecti dupa un astfel de tratament! 

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale care se insereaza chirurgical in os, fuzionand cu acesta in timpul unui proces numit osteointegragre. Rolul lor este acela de a inlocui radacina dintelui lipsa si de a sustine lucrare protetica ce il va inlocui. Au o forma asemanatoare cu cea a unui surub si, de obicei, sunt realizate din titan sau alte materiale biocompatibile. Pot fi folosite pentru a inlocui un singur dinte sau toti dintii din gura. 

Un implant dentar are 3 parti: 

  • corpul implantului; 
  • bontul protetic; 
  • coroana dentara.[1][3]

Tratamentul cu implanturi dentare are o rata de succes foarte ridicata (peste 97%) si prezinta o serie de avantaje fata de alte solutii de inlocuire ale dintilor lipsa, inclusiv faptul ca nu afecteaza dinti vecini spatiului edentat si ca aceste dispozitive au o rezistenta si o durata de viata foarte bune.[2]

Tipuri de implanturi dentare 

Exista multe tipuri de implanturi dentare, in functie de dimensiunea, de forma lor, de modalitatea de plasare, de modul de atasare a coroanei dentare si de alte criterii. De exemplu, daca tinem cont de modalitatea de plasare a implanturilor dentare, se poate vorbi de 2 tipuri principale de astfel de dispozitive: 

  • implanturi dentare endostale - reprezinta cel mai frecvent utilizate tipuri de implant dentar si se introduc direct in os; 
  • implanturi dentare subperiostale -  sunt plasate sub gingie, dar pe sau deasupra osului; de regula, sunt recomandate persoanelor cu un grad avansat de resorbtie osoasa si care nu doresc sa treaca printr-o procedura de aditie osoasa.

In functie de celelalte criterii mentionate mai sus, mai exista, de exemplu, implanturi dentare standard, mini-implanturi dentare, implanturi dentare cu incarcare imediata sau intarziata, precum si implanturi dentare pe care coroana se fixeaza prin cimentare ori prin insurubare. 

Tipul de implant dentar ce va fi folosit se stabileste de catre medicul stomatolog, in functie de particularitatile fiecarui caz.[3][5]

Reguli de igiena a implanturilor dentare 

Ca si dintii naturali, implanturile dentare au nevoie de o ingrijire atenta, asta daca vrei ca acestea sa reziste cat mai mult timp si ca tu sa te bucuri de o buna sanatate orala. Igiena orala riguroasa si corecta nu este optionala, ci obligatorie. Iata cateva reguli de care ar trebui sa tii cont: 

  • spala-te pe dinti in fiecare dimineata si seara; 
  • foloseste o tehnica de periaj corecta - multe persoane tind sa se spele pe dinti folosind miscari orizontale, uneori prea agresive; pe langa faptul ca nu curata eficient dintii (in special spatiile interdentare), acest tip de miscari le pot afecta smaltul, facandu-i mai sensibili la mancaruri si bauturi calde sau reci si cresc riscul dezvoltarii cariilor si al retractiei gingivale; periajul corect al dintilor presupune plasarea periutei de dinti la un unghi de aproximativ 45 de grade si folosirea unor miscari scurte, usoare, pentru a curata fiecare dinte, inclusiv suprafetele laterale, interioare si cele masticatorii; poti folosi o periuta de dinti manuala ori una electrica; exista, de asemenea, si periute interdentare, care te vor ajuta sa cureti mai bine spatiile mici, mai greu accesibile, dintre implant si ceilalti dinti; 
  • nu uita niciodata sa folosesti ata dentara - utilizarea zilnica a acesteia este obligatorie; dentistul tau iti poate arata, pas cu pas, cum sa o folosesti corect; este bine de stiut ca exista ata dentara special conceputa pentru curatarea implanturilor dentare; 
  • foloseste un dus bucal - acest tip de dispozitiv poate contribui la mentinerea sanatatii gingiilor si la protejarea tesutului moale din jurul implantului dentar; de asemenea, este foarte eficient cand vine vorba de curatarea spatiilor din jurul implanturilor dentare si a celor subgingivale; 
  • mergi periodic la un control stomatologic - in acest fel, medicul stomatolog va putea verifica starea implanturilor si iti va oferi recomandarile necesare privind ingrijirea acestora; 
  • evita sau renunta la obiceiurile vicioase - mestecatul sau rosul obiectelor dure (ex: gheata, bomboane tare), scrasnitul dintilor si fumatul sunt cateva exemple de obiceiuri care iti pot afecta nu doar implanturile dentare, ci si dintii naturali si pe care ar fi bine sa le eviti.[1][4]

Tratamentul cu implanturi dentare are o rata de succes foarte ridicata, in prezent fiind considerat cea mai buna solutie pentru inlocuirea dintilor lipsa.[2] Intretinerea implanturilor dentare presupune, in primul rand, mentinerea unui igiene orale riguroase, precum si efectuarea unor controale stomatologice periodice. 

Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Daca te confrunti cu pierderea dintilor si esti interesat/a de implanturi dentare, discuta cu dentistul tau despre oportunitatea efectuarii unui astfel de tratament! El iti poate spune daca si de ce tip de implanturi ai nevoie, precum si cum trebuie ele ingrijite. 

Bibliografie: 

  1. „Dental Implant Surgery” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-implant-surgery/about/pac-20384622. Accessed 27 Jan. 2023.
  2. Gupta, Ranjan, et al. „Dental Implants” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470448/. Accessed 27 Jan. 2023.
  3. Kara Mayer Robinson. „Types of Dental Implants.” WebMD, WebMD, 2 May 2022, www.webmd.com/oral-health/types-dental-implants. Accessed 27 Jan. 2023.
  4. Kaufman, Louis. „How to Clean Dental Implants Properly” Aaid-Implant.org, 2020, connect.aaid-implant.org/blog/cleaning-dental-implants. Accessed 27 Jan. 2023.
  5. „Types of Implants & Techniques - the Dental Implant Experts” The Dental Implant Experts, Sept. 2021, www.aaid-implant.org/what-are-dental-implants/types-of-implants-and-techniques/. Accessed 27 Jan. 2023.

 

  • Ata dentara este impregnata cu fluor, pentru intarirea smaltului dentar.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor