Purpura: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Afectiunile dermatologice pot fi in sine lor afectiuni ale pielii sau semne ale unor probleme diferite care afecteaza organismul. Pentru a putea actiona la timp apeland la un control medical de specialitate si analize detaliate, trebuie sa acorzi cat mai multa atentie micilor semne care pot trece chiar neobservate, de cele mai multe ori.
Purpura este una dintre problemele care implica semne evidente la nivelul pielii si care poate indica semnale de alarma. Afla mai multe despre ce este aceasta, de ce apare si cum poate fi tratata!
Ce este purpura?
Infectiile cutanate au simptome variate, iar in ceea ce priveste purpura, aceasta reprezinta mici pete rosii-mov care apar pe piele, in diverse locuri ale corpului. Purpura apare in urma spargerii vaselor de sange care cauzeaza o mica hemoragie pe o suprafata mai mare de 3 milimetri. Petele de sange pot varia in dimensiune, de la cele mici, la unele mai mari, pe care nu le poti trece cu vederea.
Purpura [1] se poate distinge fata de alt tip de pete atunci cand nu isi schimba culoarea rosie la presarea zonei si nuanta incepe sa devina mov, iar apoi maronie. De asemenea, purpura poate avea aspectul unei vanatai sau a unei pete de sange aflate sub piele. Aceasta nu este considerata o afectiune de sine statatoare, ci, mai de graba, un simptom al unor alte probleme de sanatate, precum aparitia cheagurilor de sange.
Cauzele de aparitie a purpurei
Exista doua tipuri principale de purpura:
- purpura trombocitopenica idiopatica;
- purpura nontrombocitopenica.
Purpura trombocitopenica idiopatica
Aceasta apare in urma unui dezechilibru in numarul de trombocite si se manifesta prin invinetirea usoara a membrelor, aparitia petelor de sange pe piele, sangerari gingivale sau ale nasului, sange in urina sau scaun.
Purpura trombocitopenica poate avea urmatoarele cauze:
- tratament medicamentos pentru coagularea sangelui sau
- anticoagulant;
- transfuzii de sange efectuate recent;
- boli autoimune;
- infectii ale sangelui;
- infectarea cu HIV, hepatita C sau alte boli virale.
Purpura nontrombocitopenica
Aceasta poate aparea atunci cand nivelul trombocitelor este normal si exista alte probleme de sanatate care afecteaza organismul. Cauzele purpurii nontrombocitopenice sunt:
- anumite afectiuni congenitale sau boli care apar la nastere;
- vase de sange fragile;
- inflamare la nivelul venelor;
- o deficienta majora de vitamina C;
- medicamente care afecteaza coagularea sangelui;
- tuse violenta;
- varsaturile repetate;
- purpura senila (vascularizare fragila);
- modificarile din timpul nasterii vaginale.
Pentru a putea face diferenta intre alte probleme de la nivelul pielii si purpura, citeste despre tipurile de eczeme si recunoaste semnele acestor probleme inainte de a face vizita necesara la medicul specialist.
Important de notat este si faptul ca aceast boala se poate manifesta atat la adulti, cat si la copii. In cazul copiilor, purpura poate aparea dupa o infectie virala si poate trece fara a fi nevoie de un tratament, odata ce afectiunea principala este tratata. Adultii, insa, au nevoie de tratament specific pentru purpura.
Simptomele purpurei
Se poate considera ca purpura este, in sine, un simptom asociat cu o afectiune nedescoperita. Purpura isi face aparitia in mod evident pe suprafata corpului prin pete similare cu vanataile. Acestea pot parea pe picioare, gat, spate si in orice alta zona, inclusiv pe suprafata mucoasei bucale. Petele incep de la o dimensiune de 3 milimetri si pot acoperi ulterior suprafete mult mai mari. Poti afla daca o astfel de pata este o vanataie sau purpura daca atunci cand apesi zona, aceasta nu isi modifica nuanta. Diagnosticul trebuie pus de catre medicul specialist, care iti va recomanda si tratamentul. Acesta poate sa includa suplimente alimentare daca exista deficiente evidente.
Pe langa acestea mai pot aparea:
- menstruatii mai puternice;
- sangerari nazale;
- sangerari ale gingiilor;
- sange in urina sau scaun;
Complicatiile purpurei
Una dintre complicatiile grave si rare ale purpurei este hemoragia care apare intr-o zona a corpului, in special in zona cerebrala. Hemoragia cerebrala poate fi fatala, dar daca tratezi rapid purpura si te prezinti in cabinetul medicului la timp, vei evita o situatie serioasa si complicatiile aferente.
De asemenea, in cazul femeilor insarcinate este important sa se tina sub observatie nivelul trombocitelor, inainte sa apara riscul formarii purpurei. In caz contrar poate aparea riscul de hemoragie extrema in timpul nasterii.
Daca amani diagnosticarea si tratarea purpurei risti ca aceasta sa se transforme intr-o problema cronica sau ca simptomele sa se agraveze odata cu trecerea timpului.
Diagnosticarea purpurei
Diagnosticarea purpurei se face in cabinetul medicului specialist. De asemenea, acesta poate recomanda efectuarea unui set de analize care poate confirma sau infirma prezenta acesteia la nivelul organismului. In anumite cazuri, doctorul poate prelua si o biopsie pentru un examen amanuntit. Analizele de sange urmaresc in mod special nivelul de trombocite si daca acesta prezinta modificari in perioada in care te confrunti cu petele rosii de la nivelul pielii.
Optiuni de tratament pentru purpura
Tratamentul este ales in functie de severitatea purpurii, dar si in functie de istoricul medical sau alte detalii importante pentru sanatate. Principalele optiuni de tratament sunt:
Tratament cu corticosteroizi
Unul dintre tratamentele pentru purpura este tratamentul cu corsticosteroizi, deoarece in acest fel se poate preveni sau stopa degradarea trombocitelor. Efectele pozitive ar putea fi vizibile chiar si dupa trei saptamani in cazul unui astfel de tratament, dar exista efecte adverse precum durerile de stomac, luarea in greutate sau cresterea tensiunii. Medicul nu va recomanda un astfel de tratament pe o perioada lunga, deoarece organismul poate fi afectat.
Imunoglobulina intravenoasa
Tratamentul cu imunoglobulina se aplica celor care sufera de o afectiune severa care ii face sa piarda o cantitate insemnata de sange. Aceasta se aplica si in cazuri de urgenta, deoarece efectul pe care il ofera este temporar.
Splenectomia
Splina este principalul organ pentru eliminarea trombocitelor. Procedura [2] se recomanda persoanelor care sufera deja de purpura cronica si in cazul carora niciun alt tratament nu s-a dovedit a fi eficient. O astfel de operatie nu se recomanda oricarei persoane, motiv pentru care trebuie sa vina ca solutie la sfatul medicului care iti monitorizeaza situatia permanent.
Schimbari ale stilului de viata
Ca in cazul oricarei afectiuni, doctorul iti poate recomanda si o schimbare la nivel de obiceiuri sau in felul in care ai grija de sanatatea ta. In special daca purpura apare in urma unor activitati care te solicita intens sau dupa o perioada stresanta din viata ta, doctorul iti poate oferi ca solutie inclusiv remedii naturiste pentru a trece peste aceasta cu bine.
Purpura nu este o afectiune care ar trebui sa te sperie, dar este important sa nu ignori petele rosii sau cele de alte nuante care apar la nivelul pielii si sa optezi pentru un control medical cat mai rapid. Acest articol are un caracter pur informativ. Deci, nu uita ca indiferent de situatie, cu cat te prezinti mai devreme la cabinetul medicului, cu atat mai mult poti evita o afectiune serioasa care iti pune in pericol sanatatea.
Surse:
- Mayo Clinic Staff. (2017). Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP).
- Dubois L, et al. (2010). Splenectomy: Does it still play a role in the management of thrombotic thrombocytopenic purpura?, 2010.