Rabdomioliza: cauze, simptome, tratament
Rabdomioliza este o afectiune musculara rara, dar grava, in care tesuturile musculare se dezintegreaza. O astfel de afectiune poate sa apara dupa o accidentare sau o leziune provocata de exercitii fizice excesive. Durerile musculare sunt insotite de slabiciune musculara si de urina inchisa la culoare. Rabdomioliza este o afectiune care pune viata in pericol, de aceea tratamentul de specialitate este vital.
Rabdomioliza este una dintre afectiunile rar diagnosticate, ce apare de obicei la sportivi, persoane in varsta sau personal din armata si care este caracterizata de descompunerea muschilor. Netratata, problema determina complicatii severe precum insuficienta renala.
Ce este rabdomioliza?
Rabdomioliza este o afectiune medicala severa si complexa in care are loc descompunerea sau dezintegrarea musculara, iar acest lucru determina moartea musculara. Cand se ajunge in acest punct, componentele toxice ale fibrelor musculare - potasiu, fosfat, mioglobina, creatinkinaza, urat - intra in sistemul circulator si ajung la rinichi, un motiv al aparitiei leziunilor renale.
In mod normal rinichii sunt responsabili pentru eliminarea acestor componente din sange, prin urina. Cand cantitatile acestora in organism sunt mai mari decat in mod normal, asa cum se intampla in rabdomioliza cand muschii se descompun, are loc afectarea rinichilor. (1)
Vorbim de o afectiune rara, care pune viata persoanelor care se confrunta cu simptomele specifice, in pericol, deoarece duce la invaliditate permanenta sau poate fi fatala. Diagnosticata la debut, cu acordarea tratamentului corect in cel mai scurt timp, rabdomioliza poate fi tinuta sub control, problemele medicale grave pot fi prevenite, recuperarea medicala se poate realiza rapid, iar revenirea la activitatile zilnice se face in siguranta, fara repercursiuni pentru sanatate. (2)
Cauze ale aparitiei rabdomiolizei
- Leziuni sau traumatisme - ranire prin strivire, arsura grava, electrocutarea, accident de masina;
- Exercitii fizice intense si de lunga durata, fara pauze;
- Deshidratare severa si supraincalzire a organismului;
- Unele medicamente - antipsihotice, antidepresive, antivirale, pastile administrate pentru diabet sau boli hepatice;
- Probleme asociate consumului de substante interzise si alcool;
- Perioade lungi de inactivitate;
- Afectiuni medicale genetice - boala McArdle, distrofia musculara Duchenne;
- Tulburari metabolice - hipotiroidism, cetoacidoza diabetica, dezechilibre electrolitice;
- Infectii si inflamatii - infectii virale si bacteriene, dermatomiozita, muscaturi veninoase de sarpe, intepaturi de insecte, ingerarea de ciuperci otravite;
- Stari hiperkinetice - convulsii, agitatie psihomotie, sevraj. (1), (3), (4)
Factori de risc in rabdomioliza
Desi rabdomioliza poate sa apara pe fondul motivelor descrise anterior, unele persoane sunt mai predispuse la aceasta afectiune:
- atletii de anduranta - alergatorii la maraton, cei de la cursuri de spin, cei care fac exercitii fizice intense frecvent;
- persoanele care lucreaza in medii cu temperaturi ridicate - pompieri, lucratori in turnatorie;
- cadrele militare - cei care realizeaza antrenamente intense in permanenta;
- persoanele varstnice - cei de peste 65 de ani inactivi care pot sa cada si sa nu se mai ridice. (1)
Simptome in rabdomioliza
- Dureri musculare;
- Slabiciune musculara;
- Oboseala;
- Debit redus de urina;
- Urina inchisa la culoare;
- Umflarea musculaturii la nivel local, sensibilitate si aparitia vanatailor;
- Stare de rau generalizata;
- Greata si/sau varsaturi;
- Deshidratare;
- Confuzie;
- Agitatie;
- Pierderea constientei sau sincopa. (1), (2), (3)
O persoana cu rabdomioliza poate prezenta mai multe simptome din cele descrise anterior, intensitatea acestora poate fi diferita, de la caz la caz. La primele semne este recomandat sa mergi la medic pentru un diagnostic avizat si tratament de specialitate.
Complicatii in rabdomioliza
- Leziuni renale sau insuficienta renala;
- Anomalii ale nivelului electrolitilor;
- Acidoza metabolica;
- Sindrom de compartiment;
- Coagulare intravasculara diseminata. (1)
Cum se diagnosticheaza rabdomioliza?
Examinarea clinica si rezultatele testelor de laborator il vor ajuta pe medic sa stabileasca diagnosticul corect. O parte importanta este reprezentata de istoricul medical care trebuie adus la cunostinta doctorului care te examineaza. Este important sa ii comunici acestuia daca urmezi un tratament pentru boli cronice diagnosticate sau daca iei suplimente alimentare.
Testele de laborator includ analize de urina pentru identificarea nivelului de mioglobina si teste de sange pentru masurarea nivelului de creatinkinaza, o proteina pe care muschii o elibereaza atunci cand se descompun. Uneori poate fi vorba si de efectuarea unei biopsii musculare la recomandarea medicului. (1), (2)
Tratamentul in rabdomioliza
Hidratarea si inlocuirea lichidelor pierdute
Persoana diagnosticata cu rabdomioliza are nevoie de fluide si electroliti pe care le va primi pe cale intravenoasa pentru echilibrarea organismului. In plus, hidratarea si compensarea cu fluide favorizeaza eliminarea facila a toxinelor din organism. (1), (2)
Tratament medicamentos
Specialistul poate prescrie medicamente cu bicarbonat de sodiu alaturi de unele diuretice pentru buna functionare a rinichilor. Alte tipuri de medicamente administrate vizeaza echilibrarea nivelului de potasiu din sange si sprijin pentru a tine sub control hipocalcemia. (3)
Interventie chirurgicala
Atunci cand cauza producerii rabdomiolizei este sindromul de compartiment, interventia chirurgicala de urgenta este necesara. Tehnica fasciotomiei trebuie sa se realizeze rapid, administrarea de lichide intravenos poate determina agravarea edemului in compartimentul muscular afectat. (4)
Dializa
In situatia in care rabdomioliza s-a instalat de ceva timp este foarte posibil ca medicul sa iti recomande dializa, curatarea sangelui din organism prin scoaterea sa in afara corpului cu ajutorul unui aparat special, scopul fiind indepartarea deseurilor. (1), (3)
Kinetoterapie
Dupa o perioada de repaus, kinetoterapia poate fi indicata pentru ca personalul de specialitate sa te invete cum sa lucrezi cu musculatura afectata, sa iti intaresti muschii, fara a te accidenta. (1)
Cu tratamentul corect aplicat, la timp, rabdomioliza se mentine sub control, iar recuperarea poate fi completa in unele situatii, in timp ce in altele si dupa tratament poti resimti slabiciune si durere musculara.
Rabdomioliza este o conditie medicala serioasa, ale carei cauze nu pot fi mereu prevenite. Poti reduce riscul aparitiei prin efectuarea de exercitii fizice moderate, evitarea supraincalzirii si a activitatii intense, hidratare optima, efectuarea pauzelor cand organismul are nevoie, odihna de calitate, cu evitarea viciilor si eliminarea motivelor care pot conduce la rabdomioliza.
Acest articol despre rabdomioliza ofera date medicale generale strict informative. De aceea nu poate inlocui un consult medical adecvat. Daca te confrunti cu simptome asemanatoare celor descrise aici, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Rhabdomyolysis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21184-rhabdomyolysis#:~:text=This%20dangerous%20muscle%20condition%20can,referred%20to%20as%20%E2%80%9Crhabdo.%E2%80%9D
2. Rhabdomyolysis - https://www.cdc.gov/niosh/topics/rhabdo/default.html
3. Everything You Need to Know About Rhabdomyolysis - https://www.healthline.com/health/rhabdomyolysis
4. Rhabdomyolysis. What Is It, Causes, Treatment, and More - https://www.osmosis.org/answers/rhabdomyolysis