Recoltarea probelor de laborator: cum ne pregatim?

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Cum ne pregatim pentru recoltarea probelor de laborator?

Acest articol este si un mic semnal de alarma ce vrea sa-ti atraga atentia ca pentru a preveni eventuale probleme de sanatate, este esential sa-ti faci analizele medicale anuale. Dar, la fel de important este si modul in care le faci. De multe ori ramanem nedumeriti de unele rezultate pe care le ridicam de la laboratorul de analize.

Exista situatii in care, fiind prinsi cu atatea probleme de viata de acasa sau de la serviciu, sa trecem cu vederea recomandarile pe care le primim in cabinetul medicului. Astfel, pot aparea erori, privind rezultatele obtinute de la laboratoarele de analiza.  

Cine inuenteaza rezultatele analizelor?

Stresul fizic cauzat de o infectie sau o boala acuta, poate genera valori crescute ale trigliceridelor si un nivel mic al HDL (colesterolul bun). De asemenea, nivelul colesterolului si al glicemiei mai poate fi influentat de consumul de alimente inainte de recoltarea analizelor.

Acelasi efect il poate avea chiar si banala guma de mestecat, cu sau fara zahar. Astfel, se recomanda sa se manance cu cel putin 14 ore inainte de efectuarea analizelor. Nivelul glicemiei poate fi influentat si de activitate fizica sustinuta si orice efort fizic sustinut este interzis cu opt ore inainte de analizele de laborator.

Activitatea fizica determina o concentrare a sangelui, ceea ce duce la cresterea eritrocitelor, leucocitelor, trombocitelor, albuminei, imunoglobulinelor, fierului, calciului, cuprului, trigliceridelor si colesterolului. Efortul fizic exagerat determina cresterea creatinkinazei si a transaminazelor. Asa ca nu va duceti la sala inainte de recoltarea analizelor medicale.

Medicul de familie va prescrie ce analize e nevoie sa faceti in functie de istoricul familial, stilul tau de viata, varsta etc. Tot el va analiza rezultatele.         

Atentie la bauturi inaintea recoltarii probelor de laborator! 

In ceea ce priveste consumul de bauturi, pentru ca multe dintre cele comercializate contin zahar si grasimi, este de la sine inteles ca vor influenta rezultatele analizelor medicale. Si, nu in ultimul rand, sa ne gandim din acesta perspectiva inclusiv la lapte si la iaurturile de baut, chiar si la cele cu fructe! Alcoolul consumat inainte de recoltare determina valori mici ale acidului uric si glucozei, iar consumul cronic de alcool poate duce la cresterea transaminazelor si scaderea acidului folic si a vitaminelor. Cafeaua bauta inainte de recoltare, poate influenta rezultatele, crescand valoarea cortizolului. Asadar, apa ramane unicul lichid permis cu 14 ore inainte de analizele de laborator.                   

Exudatul faringian:

  • se recolteaza dupa cinci zile de la ultima doza de antibiotic administrata;
  • se efectueaza dimineata inainte de ingestia de lichide, alimente si de efectuarea igienei orale, iar daca acest lucru nu este posibil, se accepta efectuarea recoltarii dupa un interval de patru ore de la respectarea indicatiilor de mai sus;
  • este interzis fumatul cu doua ore inainte de recoltare.        

Recoltarea secretiei conjunctivale:

  • se face inainte de inceperea unui tratament antibiotic, dimineata, inaintea de toaleta fetei si a machiajului;
  • pentru a stabili efcienta tratamentului antibiotic, proba se recolteaza dupa cinci zile de la ultima doza de antibiotic administrata.        

Ce mai poate avea impact asupra recoltarii probelor de laborator?

Cand vi se prescriu analize medicale, este foarte important sa comunicati medicului ce tratament medicamentos urmati, pentru ca exista o serie de medicamente care pot determina rezultate eronate:

  • anticonceptionalele;
  • estrogenul;
  • anticonvulsivele;
  • antihipertensivele;
  • diureticele;
  • corticosteroizii;
  • antidepresivele;
  • vitaminele, mineralele, suplimentele alimentare.

Stilul de viata, printr-un anume stil de nutritie, cum ar fi, de pilda, o dieta hipoproteica, la scaderea albuminei, proteinelor si ureei, in timp ce mancarea de post scade trigliceridele. Dieta bogata in carbohidrati va conduce la valori crescute ale trigliceridelor.             

Sa retinem si ca substantele nocive din tigari sunt absorbite rapid in sange si, de aceea, este interzis fumatul cu cel putin 14 ore inainte de recoltare. O tigara fumata inainte de recoltare determina cresterea cortizolului si adrenalinei, iar fumatorii cronici au determinate valori mai mari ale proteinei C reactive.        

Testul de laborator de depistare a sangelui in materiile fecale poate fi influentat daca se face recoltarea in perioada de menstruatie, sau daca s¬a consumat sfecla rosie, carne rosie, conopida, ridichi, suplimentele alimentare cu vitamina C sau fier, precum si daca se administreaza o medicatie cu antiinflamatorii.

Mamografia este recomandat sa se efectueze la 14 zile dupa data primei zile a ciclului menstrual, iar inainte de aceasta analiza este interzisa utilizarea deodorantului, a pudrei de talc sau oricare alte lotiuni ca sa nu poata fi confundate urmele lasate de aceste produse de ingrijire cu formatiuni de calciu. Inainte de un examen faringian, nu te spala pe dinti, nu folosi apa de gura.

Pentru a obtine rezultate care sa reflecte cu acuratete un diagnostic, pentru testul Papanicolau este nevoie sa se respecte cateva reguli.

Iata ce nu trebuie sa faceti inainte de efectuarea testului Papanicolau:

  • contactul intim este interzis cu cel putin 24 de ore inainte de control; 
  • spalaturile vaginale, cremele, lubrifiantul, tampoanele sau medicamentele (ovulele) pot influenta numarul de celule cu aspect anormal de la nivelul colului uterin si astfel fac sa fie dificil de interpretat rezultatele de laborator;
  • controlul ginecologic, inclusiv cel pentru testul Papanicolau, trebuie efectuat inainte sau dupa menstruatie (sangele menstrual compromite rezultatele unui astfel de control).

Reguli generale pentru recoltarea probelor de sange:

  • perioada optima de recoltare dimineata, in intervalul orar 07:00 10 :00, inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci sau bogate in grasimi) pentru a nu denatura rezultatul analizei;
  • cand urmati un tratament medicamentos, intrebati medicul daca este nevoie sau nu sa opriti tratamentul pentru a recolta probe de laborator.

Recoltarea urinei de dimineata

Persoanele care recolteaza urina la domiciliu in vederea analizelor de laborator, trebuie sa respecte urmatoarele indicatii:

  • vasul in care se recolteaza urina trebuie sa fie perfect curat, spalat cu detergenti si neaparat clatit foarte bine! Orice urma de alcool, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, compoturi, medicamente, detergenti, pot sa falsifice rezultatele analizelor. Inclusiv dopul sticlei sau al borcanului trebuie sa fie perfect curat, fara urme de substante chimice sau alimentare;
  • este neaparat nevoie ca inainte de recoltare sa se faca o toaleta a zonei intime cu apa si sapun si este recomandat ca urina sa se recolteze numai dupa ce s-a emis primul jet. Inainte de a recolta urina, cu circa 24 ore, nu se va consuma lapte sau derivate din lapte care tulbura urina si produc o crestere a calciului in urina; de asemenea, persoanele care urmeaza un regim fara sare trebuie sa comunice laboratorului, pentru a se cunoaste de ce cantitatea de sare din urina este scazuta.

Recoltare pentru spermograma:

  • este necesara o perioada de abstinenta sexuala de trei-cinci zile;
  • nu se va folosi prezervativ pentru recoltare; 
  • cu o saptamana inainte de recoltare se va opri medicatia in curs, daca acesta exista si daca este posibil.

Putem sa concluzionam ca pentru rezultate cu acuratete a probelor recoltate si analizate de laborator este nevoie de o buna dotare a laboratorului, de iscusinta si profesionalismul personalului medical, dar nu, in ultimul rand, de pacienti informati, de o buna comunicare intre medicul prescriptor si pacientii sai, de atentia fiecarui pacient in parte cand i se comunica detaliile de recoltare si de respectarea acestora.

Nu neglija analizele anuale! Acestea, impreuna cu consultul general, raman cea mai buna metoda de screening pentru bolile secolului.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor