Reflexoterapie: ce este si la ce ajuta

18. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Reflexoterapie

Istoria reflexoterapiei poate fi urmarita pana in Antichitate, existand dovezi ca era folosita atat in Egiptul Antic, cat si in India sau China. Reflexoterapia moderna a inceput insa sa fie studiata si dezvoltata, cel putin in cultura vestica, abia in secolul XX. [4] In prezent, este una dintre cele mai populare terapii alternative, una despre care cu siguranta ai auzit vorbindu-se cel putin o data ori poate chiar ti-a fost recomandata cu entuziasm de un prieten. In acest articol iti vom spune care sunt principiile sale de baza, dar si ce beneficii poate avea, atat pentru starea ta de bine, cat si pentru sanatatea ta. 

Ce este reflexoterapia

Reflexoterapia este o forma de terapie alternativa care implica aplicarea de presiune pe anumite puncte ale picioarelor, mainilor si urechilor pentru a promova vindecarea si imbunatatirea sanatatii. Aceasta terapie se bazeaza pe principiul ca fiecare organ si sistem sunt conectate cu aceste zone ale corpului si, prin stimularea acestor puncte reflexe, se poate imbunatati functionarea organului sau a sistemului asociat. 

De exemplu, in masajul reflexogen al talpilor se folosesc puncte si zone reflexe precum:

  • varful degetului mare - pentru cap/creier; 
  • mijlocul degetului mare - pentru fata si sinusuri; 
  • baza degetului mare - pentru dinti, gingii si maxilar; 
  • baza degetului mic - pentru gat; 
  • partea laterala exterioara a talpii - pentru brate, coate, genunchi si picioare; 
  • partea centrala a talpii: pentru gat, trunchi cerebral, timus, coloana vertebrala, vezica urinara; 
  • partea laterala a gleznei - pentru partea inferioara a spatelui; 
  • partea mediana a gleznei - pentru glande limfatice, trompe uterine, zona inghinala; 
  • zona mediana a partii superioare a talpii - pentru plamani, torace, sani, partea superioara a spatelui, talie.[3]

Cum functioneaza reflexoterapia

Exista mai multe teorii privind mecanismul functionarii reflexoterapiei. Una dintre ele sugereaza ca atunci cand se aplica presiune pe punctele reflexe, sunt stimulati nervii din punctul respectiv, ceea ce ajuta la relaxarea corpului si are efecte pozitive organismului, inclusiv asupra respiratiei, fluxului sangvin si raspunsului imunitar.

O alta teorie sustine ca reflexoterapia, prin senzatia de relaxare pe care o induce, ar ajuta la ameliorarea stresului si la imbunatatirea starii de spirit, ceea ce ar contribui la reducerea perceptiei durerii. Frecvent mentionata este si teoria conform careia, prin reflexoterapie, se poate restabili circulatia normala a energiei vitale (Qi) prin corp atunci cand stresul duce la aparitia unor blocaje care afecteaza buna functionare a corpului si favorizeaza aparitia durerii si a bolilor.[2]

Cui ii este indicata reflexoterapia 

Reflexoterapia este noninvaziva si confortabila si, in general, este considerata o forma de terapie sigura, potrivita inclusiv pentru persoanele care sufera de probleme de sanatate serioase. Totusi, exista anumite categorii de persoane care ar trebui sa consulte un medic inainte de a face reflexoterapie. Printre acestea se numara, de exemplu, persoanele cu:

  • probleme de circulatie la nivelul picioarelor;
  • cheaguri de sange sau inflamatie a venelor din picioare;
  • guta;
  • ulcer al membrelor inferioare;
  • infectii fungice;
  • rani deschise pe maini sau picioare; 
  • probleme cu tiroida; 
  • epilepsie; 
  • trombocitopenie (numarul prea mic de trombocite) sau alte probleme ce pot afecta coagularea sangelui si cresc riscul de sangerari.

Informeaza-ti terapetul daca esti insarcinata (unele punctele reflexe de la nivelul talpilor si palmelor pot induce contractii).[1]

Beneficiile reflexoterapiei 

Beneficiile reflexoterapiei

Beneficiile atribuite reflexoterapiei sunt numeroase si variate. Poate ajuta, de exemplu, la reducerea stresului si anxietatii, la atenuarea durerii, la imbunatatirea starii de spirit si a starii generale de bine. Trebuie insa mentionat ca nu exista deocamdata prea multe cercetari privind beneficiile acestei terapii alternative, iar dovezile stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale reflexoterapiei asupra stresului, anxietatii, durerii si a starii de spirit sunt limitate.[1] 

Cei care au apelat la aceasta terapie alternativa sustin ca reflexoterapia ajuta si la: 

  • intarirea imunitatii;
  • recuperarea dupa o raceala sau o infectie bacteriana; 
  • combaterea problemelor la nivelul sinusurilor; 
  • recuperarea dupa probleme cu spatele; 
  • corectarea dezechilibrelor hormonale; 
  • cresterea fertilitatii; 
  • imbunatatirea digestiei; 
  • ameliorarea durerilor articulare; 
  • ameliorarea neuropatiei periferice.[1]

Reflexoterapia ar mai putea avea efecte pozitive si in cazul persoanelor care urmeaza sa treaca printr-o interventie chirurgicala (prin reducerea anxietatii) sau celor care sufera de afectiuni precum scleroza multipla (prin atenuarea unor simptome precum oboseala sau a celor care se manifesta la nivelul pielii) sau cancer (prin atenuarea durerii emotionale si fizice). De asemenea, poate fi utila si in cazul femeilor ce urmeaza sa dea nastere unui copil (prin atenuarea durerii).[2]

Reflexoterapia este considerata a fi o terapie complementara sigura si non-invaziva, ce poate contribui la imbunatatirea starii de bine si poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Prin stimularea anumitor puncte de pe corp, aceasta poate, printre altele, reduce stresul, imbunatati circulatia, gestiona durerea si promova vindecarea. Este insa important sa apelezi intotdeauna la un terapeut calificat, cu experienta, si nu uita sa discuti cu un medic inainte, in special daca esti insarcinata sau ai anumite probleme de sanatate.

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Cere intotdeauna sfatul unui medic inainte de a apela la reflexoterapie sau alte terapii complementare. 

Bibliografie: 

  1. Cirino, Erica. „Reflexology 101”, Healthline, 3 Nov. 2018, www.healthline.com/health/what-is-reflexology. Accessed 17 July 2023.
  2. Davis, Julie. „Reflexology”, WebMD, 22 Aug. 2019, www.webmd.com/balance/what-is-reflexology. Accessed 17 July 2023.
  3. „What Is Foot Reflexology and What Is It Good For?”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/foot-reflexology-7111712. Accessed 17 July 2023.
  4. „What Is Reflexology?”, Association of Reflexologists, 27 Apr. 2023, www.aor.org.uk/what-is-reflexology/. Accessed 17 July 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice