Rinita alergica la copii: cauze, simptome, tratament
Alergiile sunt din ce in ce mai frecvent diagnosticate, iar simptomele lor respiratorii sunt cu atat mai deranjante cu cat ii pot afecta si pe cei mici. In acest articol poti afla mai multe detalii despre rinita alergica, simptomele sale si cum poate fi ea deosebita de racelile obisnuite si optiunile adecvate si eficiente de tratament.
Ce este rinita alergica?
Rinita alergica este o reactie cu mediere imuna care afecteaza ochii, nasul si gatul, al carei debut este determinat de o eliberare crescuta de histamina, ca urmare a contactului cu un alergen. Histamina este responsabila pentru declansarea simptomelor caracteristice rinitei alergice.
La unii copii, rinita alergica se manifesta intr-un anumit anotimp. La altii, rinita alergica persista pe intreaga durata a anului, situatia fiind mai frecvent intalnita la cei de varsta mica. Exista, adesea, un istoric familial de alergii sau de rinita alergica [1].
Care sunt cauzele rinitei alergice?
Alergenii cel mai frecvent implicati in declansarea rinitei alergice sunt:
- polenul;
- acarienii;
- mucegaiul;
- deseurile generate de gandaci;
- matreata animalelor de companie;
- fumul de tigara [2].
Simptomele rinitei alergice la copii
Printre cele mai frecvente simptome asociate rinitei alergice se numara:
- stranut;
- congestie nazala;
- secretii nazale abundente si transparente;
- prurit in zona nasului, gatului, ochilor si urechilor;
- sangerari nazale [3].
In cazul copiilor cu simptome persistente, in general la cei care le manifesta pe durata intregului an, se intalnesc si:
- otite recurente;
- sforait;
- respirat pe gura;
- vorbit pe nas;
- performante reduse la scoala [2].
Rinita alergica si raceala comuna
De multe ori, parintii confunda rinita alergica si raceala obisnuita, si asta din cauza ca ambele au o serie de simptome comune: nas infundat, secretii apoase, uneori tuse. Totusi, exista si diferente semnificative intre cele doua, care permit deosebirea lor:
- tusea este obisnuita in caz de raceala, dar mai rar intalnita in alergii;
- durerile musculare si sensibilitatea cutanata se pot asocia unei raceli, dar nu apar niciodata in alergii;
- pruritul in zona ochilor este frecvent in cazul alergiilor si rareori intalnit in raceala;
- durerea de gat se asociaza racelilor, dar este foarte rara in cazul unei alergii;
- febra, daca apare, indica in mod clar o infectie virala; ea nu apare niciodata in alergii [4].
Cum se diagnosticheaza rinita alergica la copii?
Diagnosticul de rinita alergica este formulat de catre medicul care a examinat copilul din punct de vedere clinic si care detine, eventual, informatii despre istoricul medical al acestuia.
Unii copii pot avea, pe langa restul simptomelor, si cearcane profunde si intunecate si un edem pronuntat la nivelul cailor respiratorii superioare, caz in care un consult alergologic de specialitate ar fi indicat.
In cadrul consultului la medicul specialist alergolog, este foarte posibil ca acesta sa recomande efectuarea unei serii de teste pentru a identifica alergenii care declanseaza simptome in cazul particular al copilului tau [5].
Optiuni de tratament pentru rinita alergica la copii
Inainte de a recomanda un anumit tratament, medicul va lua in considerare anumite elemente care tin de fiecare caz clinic:
- varsta copilului;
- starea generala de sanatate a acestuia si istoricul sau medical;
- intensitatea simptomelor si durata acestora;
- modul in care copilul reactioneaza la administrarea unor anumite tratamente, medicamente;
- modul in care copilul poate colabora la anumite proceduri medicale;
- durata estimata pentru persistenta simptomelor;
- opinia si preferintele parintelui, care cunoaste stilul de viata al familiei si gradul de adaptabilitate al acestuia [3].
Pentru tratarea simptomelor rinitei alergice se pot folosi:
- sprayuri nazale cu antihistaminice;
- decongestionate nazale;
- medicatie impotriva astmului;
- vaccinuri si tratamente pentru desensibilizare [2].
Exista o serie de suplimente alimentare care contribuie la modularea raspunsului imun si care pot ajuta la controlul simptomelor alergiilor; discuta cu medicul despre oportunitatea utilizarii acestora in cazul particular al copilului tau!
Factori de risc pentru rinita alergica
Oricine poate manifesta, la un moment dat, semne ale rinitei alergice, dar exista unele categorii de copii care au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune:
- copiii cu astm manifesta, adeseori, simptome de rinita alergica, desi mecanismul care face legatura intre cele doua este, deocamdata, necunoscut;
- istoricul familial de rinita alergica determina cresterea probabilitatii ca un copil sa manifeste aceste simptome;
- prezenta altor alergii creste probabilitatea de manifestare a rinitei alergice [1].
Cum poate fi prevenita rinita alergica la copii?
Prevenirea rinitei alergice presupune unele masuri, precum:
- controlarea mediului de viata, de exemplu prin folosirea filtrelor aparatelor de aer conditionat in sezonul in care polenul este foarte raspandit - cat timp copilul are alergie la polen;
- evitarea spatiilor cu mucegai, cu mult praf sau cu acarieni;
- evitarea animalelor de companie, daca acestea reprezinta o problema.
Riscul de aparitie a unei alergii la matreata animalelor de companie poate fi mult redus prin expunerea timpurie a copiilor la aceasta. Este unul dintre beneficiile pe care le aduce prezenta unui animal de companie in orice locuinta in care exista copii [4].
Rinita alergica este o afectiune in cazul careia simptomele sunt declansate de o reactie exagerata a sistemului imunitar. Ea poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicatiei specifice si prin masuri care tin de controlarea mediului de viata. Medicul specialist este cel mai in masura sa recomande un protocol de tratament adecvat.
Bibliografie:
- Allergic Rhinitis in Children. Www.hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/allergic-rhinitis-in-children#:~:text=What%20is%20allergic%20rhinitis%20in, accesat la 18.01.2023;
- Articles. Cedars-Sinai, www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions---pediatrics/a/allergic-rhinitis-in-children.html, accesat la 18.01.2023;
- Pediatric Allergic Rhinitis: Practice Essentials, Background, Pathophysiology. EMedicine, 17 Aug. 2020, emedicine.medscape.com/article/889259-overview, accesat la 18.01.2023;
- Philadelphia, The Childrens Hospital of. Allergic Rhinitis. Www.chop.edu, 30 Mar. 2014, www.chop.edu/conditions-diseases/allergic-rhinitis-in-children, accesat la 18.01.2023;
- Schuler IV, Charles Frank, and Jenny Maribel Montejo. Allergic Rhinitis in Children and Adolescents. Pediatric Clinics of North America, vol. 66, no. 5, Oct. 2019, pp. 981993, 10.1016/j.pcl.2019.06.004, accesat la 18.01.2023;