Ruptura musculara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

26. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
barbat, ruptura de muschi pectoral

O ruptura musculara poate rezulta dintr-o leziune acuta care apare in timpul desfasurarii activitatii sportive sau a activitatii zilnice si profesionale normale, pe fondul suprasolicitarii fizice. Aceasta poate afecta capacitatea unei persoane de a efectua activitati normale in viata de zi cu zi sau de a participa la activitati sportive. 

Ce inseamna ruptura musculara?

Ruptura musculara se refera la deteriorarea unui muschi sau a tendoanelor atasate in urma unei presiuni nejustificate puse asupra muschilor in timpul activitatilor zilnice normale, in timpul activitatii sportive sau in timpul indeplinirii sarcinilor de lucru, ca urmare a epuizarii si oboselii, a utilizarii necorespunzatoare sau a utilizarii excesive a unor echipamente sportive. 

Orice muschi poate fi afectat insa, cel mai adesea, rupturile musculare apar in partea inferioara a spatelui, la gat, umar, piept, biceps si gamba.

Leziuni musculare pot aparea la nivelul fibrelor musculare si a tendoanelor atasate de muschi. Ruperea muschiului poate deteriora si vasele mici de sange, provocand sangerari locale sau vanatai si dureri cauzate de iritarea terminatiilor nervoase din zona.

Ruptura musculara este clasificata in functie de gravitatea leziunii [1]: 

  • ruptura usoara, o intindere simpla care afecteaza 5% din fibrele unui muschi; 
  • ruptura moderata, care afecteaza pana la 25%-30% din fibre si este insotita de umflaturi, reducerea gamei de miscare si durere; 
  • ruptura grava, care este o ruptura reala a unui muschi, insotita de umflaturi extinse.

Cauzele rupturii musculare

Printre cauzele rupturii musculare se numara [2]:

  • Suprasolicitarea fizica. Repetarea aceleiasi miscari, fie la locul de munca, fie in timpul unei activitati fizice, cum ar fi sportul, poate duce la sindromul de suprasolicitare.
  • Lipsa exercitiilor de intindere sau a incalzirii inainte de activitati sportive. Intinderea inainte de efectuarea exercitiilor sportive creste treptat rezistenta la efortul suportat de muschi.
  • Lipsa flexibilitatii fizice. Daca nu esti foarte flexibil, muschii si fibrele nu sunt in forma, ceea ce predispune la aparitia de leziuni musculare.

Factori de risc

Printre factorii de risc se numara [3]:

  • leziuni anterioare ale muschilor;
  • participarea la sporturi de contact cum ar fi fotbal, hochei, box si lupte;
  • participarea la sporturi care solicita anumite parti ale corpului mai susceptibile la rupturi musculare. Exemplele includ:
    • Gambe si glezne - Sporturile care necesita sarituri rapide, cum ar fi baschetul si tenisul.
    • Mainile - Sporturile cum ar fi gimnastica sau golful pot creste riscul de aparitie a unor leziuni musculare in maini.
    • Coate - Leziunile cotului sunt adesea cauzate de sporturile cu racheta.

Cum se manifesta ruptura musculara? Simptome

durere musculara, femeie care alearga

Simptomele de ruptura musculara includ [2] - [5]:

  • durere usoara pana la intensa;
  • slabiciune musculara;
  • spasme musculare;
  • roseata sau vanatai in zona afectata;
  • gama redusa de miscare;
  • umflaturi sau roseata;
  • durere in repaus;
  • durere atunci cand se utilizeaza muschiul specific sau articulatia in raport cu acel muschi, de exemplu durere de umar.

Atentie! Intensitatea disconfortului resimtit variaza in functie de gravitatea leziunii.

Cum se diagnosticheaza ruptura musculara?

Procesul de diagnosticare a rupturii musculare presupune [5]:

  • Istoric medical si revizuirea simptomelor. Medicul specialist va evalua simptomele si va analiza in detaliu istoricul medical, obiceiurile si stilul de viata al persoanei.
  • Examen fizic. Pentru a determina daca ai o ruptura musculara, medicul va efectua un examen fizic, miscand partea corpului afectata pentru a verifica zonele de sensibilitate sau disconfort. Acest examen va ajuta la stabilirea gamei de miscari afectate si la determinarea gravitatii leziunii.
  • Teste imagistice. In functie de rezultatul examinarii medicale si al examenului fizic, medicul poate solicita efectuarea de teste imagistice. Testele imagistice pot include o scanare cu raze X sau CT pentru a exclude o fractura osoasa, RMN pentru a vizualiza imagini ale muschilor si/ sau o ecografie pentru a vizualiza tendoanele si tesutul moale.

Diferenta dintre intindere si ruptura musculara

Ruptura musculara apare pe fondul unor macrotraumatisme aparute datorita contractiei bruste a unui muschi, in anumite conditii favorizante. 

Intinderea reprezinta o suprasolicitare a muschilor sau a tendoanelor care implica leziuni usoare. Leziunile usoare netratate sau mai consistente transforma o intindere intr-o ruptura partiala sau totala a muschiului sau a tendonului. 

Ambele prezinta insa aceleasi simptome si necesita aceleasi tratamente.

Cum se trateaza ruptura musculara?

persoana are compresa rece pe genuchi

In cazul in care prejudiciul este minor sau pana cand poti fi supus unei proceduri chirurgicale, medicul specialist poate recomanda imobilizarea partii afectate a corpului folosind o atela sau un dispozitiv medical, cum ar fi o orteza

  • Tratamente conventionale

Daca te confrunti cu disconfort persistent din cauza unei rupturi musculare, medicul iti poate recomanda administrarea de medicamente antiinflamatorii, antidolorifice si injectii cu corticosteroizi.

Medicul poate prescrie urmarea de sesiuni de terapie fizica sau ocupationala pentru a ajuta la recastigarea fortei si a abilitatilor motorii in urma leziunii. Acest tip de terapie este recomandat si in cazul in care o persoana necesita o interventie chirurgicala [4], [5].

Poti ameliora temporar cele mai multe rupturi musculare cu metode de prim ajutor la domiciliu, inclusiv [4]:

  • Odihna. Intrerupe activitatea fizica care a cauzat ruptura, pentru a evita deteriorarea in continuare a muschiului.
  • Gheata. Aplica un pachet de gheata sau o compresa rece timp de 10 pana la 15 minute la fiecare ora, in prima zi dupa incident. Dupa o zi, poti aplica gheata la fiecare trei pana la patru ore. Nu aplica gheata direct pe piele (infasoara pachetul de gheata intr-un prosop).
  • Ridicarea zonei afectate. Daca este posibil, mentine muschiul ranit ridicat deasupra pieptului.

Desigur, timpii de refacere dupa o ruptura musculara pot sa difere. In functie de gravitatea rupturii musculare initiale, ar trebui sa te simti mai bine in cateva saptamani. 

  • Interventie chirurgicala

In cazul unei rupturi grave, in care intregul muschi este rupt, medicul specialist poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a reatasa sau stabiliza muschiul.

Dupa efectuarea unei interventii chirurgicale pentru stabilizarea muschiului afectat, medicul va recomanda o perioada de odihna si recuperare medicala inainte ca activitatea normala sa poata reincepe.

In perioada imediat urmatoare unei interventii chirurgicale, aplicarea ghetii in zona afectata poate ajuta la ameliorarea durerii resimtite.

In functie de gravitatea leziunii si de evolutia fizica din perioada de reabilitare, medicul va recomanda cand si in ce conditii poti reveni la activitatea normala, inclusiv participarea la activitati sportive.

Daca incepi sa lucrezi sau sa faci sport din nou inainte ca leziunea sa fie vindecata complet, prezinti un risc ridicat de accidentare grava a muschiului afectat anterior [5].

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te de urgenta medicului specialist!

Metode de prevenire a rupturii musculare

Iata cum poti preveni aparitia unei rupturi musculare [2]:

  • Efectuarea de activitati de incalzire a muschilor. Deoarece o ruptura musculara apare adesea in timpul performarii activitatii sportive sau al altor activitati fizice, este important sa efectuezi exercitiile de incalzire inainte de inceperea activitatii propriu-zise. Activitatile de incalzire ar trebui sa includa intinderea muschilor.
  • Pastrarea formei fizice. Exercitiile regulate de intretinere trebuie efectuate frecvent, astfel incat persoana sa ramana in forma fizica buna. De exemplu, este indicat sa te bucuri de beneficiile mersului pe jos.
  • Administrarea unor suplimente alimentare pentru articulatii, muschi si pentru ameliorarea durerilor musculare. Trebuie subliniat faptul ca aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu unele efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul curant!

Ruptura musculara este o afectiune cu care se pot confrunta unii sportivi si alte categorii de persoane de diferite varste. Daca prezinti simptome, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia!

Surse de informare:

  1. Center for Orthopaedic Surgery and Sport Medicine. “Fixing a Torn Muscle.”, Center for Orthopaedic Surgery and Sport Medicine, 2022, https://www.centerfororthosurgery.com/fixing-a-torn-muscle/ Accesat in 08.10. 2022.
  2. Cleveland Clinic. “Muscle Strains.”, Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22336-muscle-strains Accesat in 08.10. 2022. 
  3. Mayo Clinic. “Muscle strains.”, Mayo Clinic, 2022,  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-strains/symptoms-causes/syc-20450507 Accesat in 08.10. 2022. 
  4. WebMd. “Muscle Strain.”, WebMd, 2022, https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/muscle-strain Accesat in 08.10. 2022.  
  5. UK Healthcare Center. “Muscle Tear or Muscle Rupture.”,  UK Healthcare Center, 2022, https://ukhealthcare.uky.edu/hand-center/conditions-we-treat/muscle-tear-muscle-rupture  Accesat in 08.10. 2022.
  • Compresa calda/rece este un sistem de incalzire sau racire cu gel. Este destinat utilizarii repetate.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor