Rutina de ingrijire a tenului
Pielea este cel mai mare organ al corpului si are un rol extrem de important in reglarea temperaturii si apararea organismului de factorii externi. Aspectul tenului tau reflecta starea de sanatate a pielii, multe dintre simptomele unei afectiuni ale pielii fiind vizibile la un control atent.
O rutina de ingrijire bine pusa la punct te poate ajuta sa reduci efectele nedorite cauzate de factorii externi, sa tii sub control simptomele anumitor afectiuni si sa iti imbunatatesti aspectul general al pielii [1]. Te invitam sa descoperi in continuare cum poti creea o rutina de ingrijire optima pentru nevoile tenului tau.
Tine cont de tipul tau de ten
Inainte de a stabili o rutina de ingrijire, este esential sa iti cunosti tipul de ten si caracteristicile acestuia. Analizeaza-ti pielea cu atentie sau apeleaza la un specialist daca ai nevoie de indrumare. Principalele tipuri de ten sunt:
- tenul normal - este tipul de ten considerat ideal, cu o textura uniforma, fara imperfectiuni si cu o productie moderata de sebum. Tenul normal este echilibrat, nici prea gras, nici prea uscat;
- tenul gras - acest tip de ten se caracterizeaza printr-o productie excesiva de sebum, ceea ce ii confera un aspect lucios, cu pori dilatati. Persoanele cu ten gras sunt predispuse la acnee, cea mai frecvent intalnita afectiune a pielii. Studiile arata ca peste 85% din populatie se confrunta cu acneea la un moment dat in viata [2];
- tenul uscat - are un nivel scazut de hidratare si de sebum, ceea ce il face sa fie delicat si sa aiba tendinta de a se descuama.
- tenul mixt - este o combinatie intre tenul gras si cel uscat, cu o zona T (frunte, nas si barbie) mai grasa si piele mai uscata in restul fetei;
- tenul sensibil - este foarte reactiv la factori externi, cum ar fi produsele de ingrijire a pielii, poluarea si temperaturile extreme. Persoanele cu ten sensibil pot prezenta iritatii, roseata si uscaciune.
Urmeaza cei 4 pasi de ingrijire a pielii
Exista 4 pasi de baza in ingrijirea tenului, care trebuie urmati in mod regulat pentru a-ti mentine pielea sanatoasa si stralucitoare. Acestia includ:
Pasul 1 - Curatarea
Indiferent de tipul pielii tale, rutina de ingrijire trebuie sa inceapa cu acest pas. Este important sa indepartezi cat mai bine toate impuritatile, cum ar fi machiajul, excesul de sebum si particulele de praf care s-au acumulat pe pielea ta de-a lungul zilei, pentru ca tenul sa fie pregatit pentru urmatorii pasi.
Alege un produs de curatare a pielii care se potriveste tipului tau de ten si aplica-l cu miscari delicate, fara a freca. Daca ai un ten uscat sau sensibil, evita produsele ce au in compozitia lor alcool sau parfumuri puternice. In cazul unui ten gras sau mixt, evita produsele pe baza de uleiuri.
Pasul 2 - Tonifierea
Lotiunea tonica indeparteaza in mod eficient cele mai mici impuritati ramase pe piele in urma curatarii. Totodata, tonifierea ajuta la echilibrarea pH-ului pielii si la pregatirea acesteia pentru aplicarea altor produse de ingrijire. Lotiunile tonice pot contine ingrediente care ajuta la hidratare, la reducerea porilor si la imbunatatirea texturii pielii. De asemenea, daca ai o anumita afectiune a pielii, precum acneea, un toner adaptat nevoilor tale poate ajuta la calmarea inflamatiei.
Pasul 3 - Hidratarea
Hidratarea este esentiala pentru toate tipurile de ten, indiferent daca pielea ta este grasa, uscata sau sensibila. Aplica o crema hidratanta potrivita tipului tau de ten in fiecare zi, pentru rezultate optime. In functie de nevoile pielii tale, poti folosi creme de zi, cu texturi usoare si lejere, dar si creme de noapte cu formule concentrate si ingrediente specializate, cum sunt cele cu efect antirid.
Tot in cadrul acestui pas, poti aplica seruri cu efect de hidratare sau produse pentru tratament local, cum sunt cele anti-imperfectiuni.
Pasul 4 - Protectia solara
Expunerea prelungita la soare poate provoca arsuri solare, imbatranire prematura sau pete pigmentare si creste riscul de cancer de piele [1]. De aceea, este important sa folosesti protectie solara pentru ten ori de cate ori iesi afara, indiferent de anotimp. Opteaza pentru un produs cu factor de protectie inalt, de cel putin 30, si aplica-l pe ten cu 15 minute inainte de a iesi din casa.
Pe langa acesti pasi pe care este recomandat sa ii urmezi zilnic, aplica la intervale regulate exfoliante si masti care se potrivesc tipului tau de ten. Poti folosi astfel de produse o data pe saptamana sau asa cum iti recomanda medicul tau dermatolog.
Sfaturi pentru un ten sanatos
Pentru ca pielea ta sa fie in cea mai buna forma, tine cont si de urmatoarele recomandari:
- urmeaza o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe;
- bea suficienta apa pentru a asigura un nivel optim de hidratare;
- incearca sa reduci nivelul de stres - situatiile stresante pot declansa sau agrava anumite afectiuni ale pielii, precum acneea [1];
- evita fumatul - acest obicei a fost asociat cu aparitia ridurilor si a semnelor de imbatranire prematura. Fumatul afecteaza nivelul de colagen si elastina din piele si poate creste riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer [1];
- foloseste produse de ingrijire cu ingrediente cat mai blande, care nu iti irita pielea;
- consulta in mod regulat medicul dermatolog pentru evaluarea alunitelor si pentru un tratament adecvat, in cazul in care te confunti cu afectiuni ale pielii;
Disclaimer: Acest articol are un rol informativ si nu inlocuieste consultul unui medic dermatolog. Pentru anumite suplimente alimentare si produse de ingrijire nu exista suficiente date stiintifice care sa demonstreze eficienta acestora in tratarea afectiunilor pielii. Daca prezinti simptome ale unei boli de piele, adreseaza-te cat mai curand unui medic!
Surse de informare:
- 5 Tips for Healthy, Glowing Skin. Mayo Clinic, 2022, accesat in data de 15 Feb. 2023.
- Hoffman, Matthew. Picture of the Skin. WebMD, WebMD, 16 July 2009, accesat in data de 15 Feb. 2023.