Salak: beneficii, proprietati, contraindicatii
Salak este un fruct exotic, aspectul cojii este asemanator cu pielea sarpelui. Originar din regiunea indoneziana sau malaeziana, palmierul salak este cultivat pentru gustul inconfundabil al fructelor ce reunesc arome distincte. Exista mai multe varietati de salak consumate datorita proprietatilor si beneficiilor fructului. Ca orice aliment, insa, excesul de salak la persoanele sensibile poate sa conduca la aparitie unor efecte adverse.
Continutul articolului
Explicam in continuare ce este fructul de salak, care sunt principalele beneficii pentru organism oferite de acesta, ce proprietati deosebite are si care sunt contraindicatiile si efectele adverse ce pot sa apara.
Ce este salak?
Salak sau fructul sarpelui, Salacca zalacca, provine de la un palmier tropical regasit in special in zona indoneziana si malaeziana, raspandit in ultima perioada si in alte regiuni ale globului. Fructul prezinta o coaja solzoasa asemanatoare pielii sarpelui, iar la interior arata ca un catel mare de usturoi. Cei trei lobi mari de pulpa albicioasa-galbuie, prezinta seminte plate, dure, de culoare maro.
Studiile realizate pana in prezent au aratat ca profilul nutritional al fructului de salak este asemanator cu cel al fructelor de mango, kiwi, mar. Concret, fructul sarpelui contine antioxidanti, fenoli, vitamine si minerale. Cu toate proprietatile si beneficiile multiple pentru sanatate, fructul de salak este utilizat destul de putin in afara tarilor de provenienta, ramanand inca necunoscut la nivel global.
Cu textura comparabila cu cea a marului, gust usor acid, salak este un fruct cu o aroma dulce care combina intr-o oarecare masura savoarea ananasului, cu banana si marul, amintind pe alocuri si de parfumul de iasomie sau crin.
Traditional, fructul sarpelui a fost utilizat pentru a favoriza digestia, pentru mentinerea sanatatii vederii, un plus de energie oferit organismului, pentru reglarea zaharului din sange, dar si pentru pierderea in greutate. (1), (2)
Salak: proprietati si beneficii
Bogat in nutrienti esentiali organismului
Salak este un fruct exotic cu o valoare nutritiva ridicata, un amestec de fenoli, flavonoide, monoterpenoide, bogat in:
- proteine;
- fibre
- potasiu;
- calciu;
- fier;
- fosfor;
- vitamina A;
- vitamina C.
Cercetarile au aratat ca o portie de salak are 82 de calorii si 4 % grasimi, adica are un impact scazut la nivel caloric. Fructul sarpelui este un aliment bogat in compusi fenolici care au actiuni antioxidante cu beneficii multiple asupra sanatatii organismului. (2)
Ofera energie
Salak este un fruct ce actioneaza asupra metabolismului pe care il stimuleaza, crescand astfel nivelul energiei la nivelul organismului. Cu alte cuvinte, carbohidratii din salak pot creste nivelul de energie pe tot parcursul zilei. (2)
Sprijina digestia sanatoasa si mentine greutatea normala
Pentru ca este bogat in fibre si vitamine, salak ofera ajutor in gestionarea eficienta a miscarilor intestinale regulate, calmeaza durerile de stomac, flatulenta si poate preveni indigestia si diareea. Un tranzit intestinal regulat poate insemna si ajutor in ceea ce priveste controlul greutatii.
Fibrele si antioxidantii din salak ofera senzatia de satietate mai repede, ceea ce ar insemna un consum redus alimentar, dar si ameliorarea problemelor digestive legate de crampe, balonare si constipatie.
Traditional, fructul sarpelui este utilizat pentru calmarea arsurilor la stomac. (2), (3)
Sustine sistemul cardiovascular
Sanatatea inimii poate fi mentinuta si prin introducerea in alimentatie a fructelor de salak. Continutul mare de potasiu din aceste fructe poate pastra tensiunea arteriala in limite normale, daca este consumat cu moderatie. Diminuarea tensiunii din artere inseamna reducerea presiunii prin toate vasele de sange, adica un sistem cardiovascular care functioneaza normal.
Protejeaza vederea
Dintre numerosii antioxidanti prezenti in salak, beta-carotenul are actiune asupra vederii. Cu ajutorul fructului introdus in alimentatie poti obtine o vedere mai buna, reducand astfel riscul de aparitie al cataractei si al degenerescentei maculare.
Vitamina A ofera sprijin pentru o vedere mai buna, imbunatatind capacitatea ochilor de a se adapta si a vedea mai bine in intuneric. Consumul regulat de fructe de salak ar putea preveni orbirea nocturna. (1), (2), (4)
Ajutor pentru diabetici
Un studiu efectuat pe animale a scos in evidenta faptul ca polifenolii din salak pot contribui semnificativ la scaderea nivelului de glucoza din sange, ceea ce imbunatateste profilul lipidelor. (2)
O altă cercetare a aratat ca ceaiul obtinut din salak ajuta la regenerarea celulelor pancreasului, iar acesta, la randul sau, tine sub control diabetul, prin scaderea glicemiei. (4)
Potrivit unui studiu efectuat recent, fructul de salak are efect inhibitor asupra unor enzime digestive, ceea ce contribuie la scaderea absorbtiei glucozei la persoanele participante la analiza si care aveau diabet zaharat de tip 2. Desi mai sunt necesare studii in acest sens, primele date sunt incurajatoare. (5)
Imbunatateste functia creierului
Cantitatea de beta-caroten, pectina si potasiu din salak poate imbunatati fluxul de sange catre creier, ceea ce are actiuni benefice si asupra memoriei si cunoasterii. Sunt si regiuni in care fructul sarpelui este consumat traditional pentru stimularea memoriei deoarece are actiuni asupra stresului oxidativ, iar acest lucru poate insemna un risc diminuat de aparitie a bolilor degenerative ale creierului. (1), (2)
Contraindicatii, efecte secundare si riscuri asociate consumului de salak
Salak este un fruct considerat sigur pentru consumul uman, cu mici exceptii. Fructul contine multe fibre, ceea ce inseamna ca persoanele cu probleme digestive precum hiperaciditate, gastrita sau ulcer peptic ar putea sa aiba unele reactii adverse, precum constipatie, balonare, flatulenta excesiva, daca mananca prea mult din acest fruct.
Coaja si semintele acestui fruct pot fi toxice, de aceea nu trebuie consumate. Persoanele cu sensibilitate sau predispuse la reactii alergice ar trebui sa fie foarte atente la raspunsul organismului. Copiii mici, femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar fi bine sa nu consume salak.
La aparitie unor reactii adverse, dupa ingerarea fructului de salak, este indicat sa ceri ajutor de specialitate. (1), (6)
Acest articol despre salak sau fructul sarpelui este strict informativ. Introducerea in dieta a acestuia poate sa ofere numeroase beneficii organismului, la un consum moderat. Daca urmezi un tratament pentru boli cronice diagnosticate, vorbeste cu medicul inainte de a manca salak, iar la primele semne ale unor probleme nu ezita sa ceri ajutorul specialistului!
Surse de informare:
1. Biology, phytochemical profile and prospects for snake fruit: An antioxidant-rich fruit of South East Asia - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224418303704
2. Health Benefits of Snake Fruit - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-snake-fruit#:~:text=Energy%20boost%3A%20Studies%20show%20that,feel%20full%20and%20prevents%20overeating.
3. Health Benefits of Salak Fruit - https://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/health-benefits-of-salak-fruit.htm#about
4. Salak or Snake Fruit: Characteristics and Benefits - https://steptohealth.com/salak-or-snake-fruit-characteristics-and-benefits/
5. Correlation of FT-IR Fingerprint and α-Glucosidase Inhibitory Activity of Salak (Salacca zalacca) Fruit Extracts Utilizing Orthogonal Partial Least Square - https://www.mdpi.com/1420-3049/23/6/1434
6. Health Benefits Of Snake Fruit - https://my.klarity.health/health-benefits-of-snake-fruit/#:~:text=Side%20effects%20and%20other%20concerns&text=Symptoms%20like%20constipation%2C%20bloating%2C%20and,fruit%2C%20and%20drinking%20more%20fluids.