Saptamana 18 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

7. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie insarcinata imbracata in rochie rosie cu flori

In saptamana 18 de sarcina te apropii de jumatatea celui de-al doilea trimestru. Este o perioada in care lucrurile progreseaza intr-un ritm rapid, deci iata la ce te poti astepta in ceea ce va priveste pe tine si pe bebelus!

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Bebelusul a crescut: masoara aproximativ 14 cm si cantareste intre 140 si 180 de grame. Mai are inca 22 de saptamani de crestere pana la marea intalnire. O sarcina de 18 saptamani inseamna ca te afli la finalul lunii a patra. Si poate unul dintre cele mai emotionante lucruri care se pot intampla incepand de azi este sa simti, pentru prima data, miscarile micutului [1], pentru ca se maturizeaza pe zi ce trece si reflexele bebelusului se imbunatatesc. Astfel, o ecografie de sarcina 18 saptamani ti-l poate arata pe bebe in timp ce casca sau isi suge degetelul. In saptamanile ce urmeaza, vei incepe sa simti inclusiv momentele in care sughite [2].

Un fat in saptamana 18 de sarcina se afla in plin proces de maturizare a sistemului nervos. O intreaga retea de nervi imbracati in mielina formeaza legaturi din ce in ce mai complexe si ajuta la transmiterea mesajelor de la un neuron la altul. Consecutiv acestor conexiuni neuronale, bebelusul va putea vedea, va auzi, va percepe texturi, gusturi si mirosuri. De fapt, se pare ca incepand cu 18 saptamani de sarcina, bebelusul va putea sa auda. Zi de zi, se va obisnui cu vocea ta si astfel, faceti cunostinta inainte de a va vedea [3]. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

In cazul in care esti hotarata sa afli sexul bebelusului inca dinainte de nastere, acum este un moment bun pentru asta. De fapt, a 5-a luna de sarcina este momentul recomandat pentru efectuarea celei de-a doua morfologii fetale, in timpul careia poti afla o multime de lucruri interesante despre cum este dezvoltat cel mic. 

Burta la 18 saptamani de sarcina este deja foarte vizibila, prin urmare faptul ca veti avea un copil nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Dimensiunile abdomenului depind de modul in care e purtata sarcina, iar acest aspect variaza de la o femeie la alta, fara a avea legatura cu sanatatea ta sau a celui mic [4]. 

Pe lista de simptome de sarcina de 18 saptamani durerile de spate sunt la ordinea zilei. Uterul in continua crestere iti schimba centrul de greutate, ceea ce inseamna ca zona lombara este proiectata in fata, pentru a sustine abdomenul. Simultan, hormonii de sarcina produc o relaxare a ligamentelor, inclusiv a celor care fac legatura intre pelvis si coloana vertebrala, rezultatul fiind o schimbare de postura care poate determina presiune asupra nervilor lombari. Baile calde, odihna cu picioarele usor ridicate si stretchingul pot face minuni in gestionarea durerii [5].

La 5 luni de sarcina se vede burta…dar se si simte. Arsurile gastrice sunt un simptom frecvent incepand din aceasta saptamana de sarcina si, ca intotdeauna, preventia este mai utila decat tratamentul. Mananca incet, mesteca bine alimentele, pregateste portii mici si dese si ramai in pozitie verticala timp de minim 2 ore dupa masa! Evita prajelile, carnea tocata, alimentele condimentate si orice alte ingrediente stii ca iti irita stomacul [6]!

Crampele musculare la nivelul gambelor sunt un alt detaliu mentionat in calendarul sarcinii pe saptamani si luni. Desi cauza lor nu este pe deplin elucidata, exercitiile de stretching inainte de culcare si suplimentele de magneziu par sa fie de ajutor in aceasta privinta [7]. 

Ai putea observa, in aceasta perioada, ca gingiile sunt mult mai sensibile si sangereaza usor in timpul periajului. Aceste schimbari sunt cauzate de hormoni de sarcina, care sensibilizeaza mucoasele. E important sa continui periajul si folosirea atei dentare, adaptand tehnicile de curatare pentru a proteja gingiile [2].

Daca ai sangerari in timpul sarcinii, in saptamana 18, nu sunt considerate normale, aparitia edemelor este previzibila pe masura ce tesuturile acumuleaza o cantitate mai mare de fluide pentru a sustine dezvoltarea bebelusului. Umflarea picioarelor poate fi prevenita printr-un stil de viata activ, evitarea statului in picioare si relaxarea cu picioarele mai sus de nivelul inimii ori de cate ori este posibil [4].

Aparitia vergeturilor poate parea deprimanta pentru multe dintre femei, dar ele sunt o etapa normala in evolutia sarcinii si, chiar daca acum aspectul lor te intristeaza, trebuie sa stii ca, dupa nastere, se vor transforma in niste linii sidefii atat de discrete, incat nici nu le vei mai observa. Pentru prevenirea vergeturilor, cresterea elasticitatii pielii este indispensabila, iar asta se poate obtine numai cu o hidratare adecvata [6].

femeie insarcinata sta pe fotoliu

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Evita sa faci miscari bruste, acum sau de acum incolo! Progesteronul accentueaza irigarea cu sange a tesuturilor bebelusului, ceea ce inseamna ca tensiunea arteriala scade, iar creierul tau beneficiaza de un aport mai mic de oxigen. Rezultatul - ameteli destul de puternice, mai ales atunci cand te ridici brusc [1]. 

Relaxina este un hormon pe care il secreta organismul tau cu scopul de a facilita expulzia bebelusului. Relaxina determina, desigur, relaxarea ligamentelor si, odata cu aceasta apar durerile de solduri si latirea piciorului. Este unul dintre motivele pentru care este foarte posibil ca incaltamintea obisnuita sa inceapa, deodata, sa te stranga [3]. 

Un aport adecvat de fier in aceasta etapa a sarcinii te protejeaza impotriva anemiei feriprive, greu de prevenit, de altfel, avand in vedere cresterea brusca a volumului de sange circulant. Carnea rosie, soia, orzul, taratele de ovaz, semintele de dovleac, spanacul, kale, algele si anghinarea sunt surse bune de fier, dar administrarea unui supliment, odata cu vitaminele prenatale obisnuite, poate reprezenta o masura de siguranta despre care ar trebui sa vorbesti cu medicul. 

Evita sa iei orice remedii inainte de a te fi consultat cu medicul! In afara suplimentelor special destinate sarcinii, cele mai multe dintre acestea nu sunt testate in ceea ce priveste efectele asupra fatului[5]. 

Sfaturi pentru parteneri

Desi amandoi sunteti implicati in aventura parentajului, sarcina este o perioada mai solicitanta pentru gravida, ce isi vede corpul trecand prin atatea transformari si stie ca o asteapta proba de foc a nasterii. Cu siguranta, si partenerul isi face un milion de ganduri, prin urmare o buna comunicare intre voi reprezinta cheia succesului si va avea ca rezultat consolidarea relatiei.

Cel mai bun lucru pe care il poate face partenerul este sa isi ofere sustinerea si sa incerce sa anticipeze nevoile pe care le-ai putea avea, astfel incat sa nu fii nevoita sa ii ceri ajutorul de mai multe ori pe zi. 

Incepand cu saptamana 18 de sarcina este posibil sa se simta primele miscari ale bebelusului. Uneori, ele pot fi percepute si din exteriorul abdomenului, asadar pregateste-te pentru un moment super emotionant. Si nu uita: bebelusul iti aude si tie vocea! 

La 18 saptamani aproape ca ai atins jumatatea sarcinii. In saptamanile urmatoare, bebelusul va continua sa creasca, iar abdomenul tau va face la fel. Ai grija de tine si pregateste-te pentru urmatoarele etape. 

Bibliografie

  1. ” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 14.09.2022;
  2. “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester   afisat la 14.09.2022;
  3. “18 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/18-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 14.09.2022;
  4. Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 14.09.2022;
  5. “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 14.09.2022;
  6. “Week 18 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-18.aspx afisat la 14.09.2022;
  7. What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 14.09.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice