Dureri de stomac in sarcina: cand trebuie sa apelezi la medic?

6. 9. 2024 · 13 minute de citit

Durerile abdominale sunt frecvente in timpul sarcinii. Uneori, disconfortul acesta este inofensiv, in sensul ca durerile nu sunt foarte suparatoare, iar consecintele nu sunt grave. Exista insa situatii in care durerile abdominale din timpul sarcinii, indiferent daca se manifesta in primul, al doilea sau al treilea trimestru, pot fi semnul unor probleme de sanatate severe care pot pune sanatatea in pericol. Tocmai de aceea, aceste dureri nu trebuie, in nici un caz, ignorate.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dureri de stomac in sarcina: cand trebuie sa apelezi la medic?

 

Informatiile din acest articol sunt doar informative, retine ca singurul care poate pune un diagnostic si care poate stabili o strategie de urmat pentru ca tu sa te simti bine este medicul. Nu pregeta sa-i ceri sfatul!

Durerile de stomac in sarcina: Cauze inofensive

 

Este normal sa ai dureri abdominale in timpul sarcinii. Acestea pot fi usoare sau insotite de crampe. Uneori durerile se pot dovedi a fi contractii false (numite Braxton-Hicks), sau pot fi dureri de ligamente.

Cauzele inofensive ale durerilor abdominale in timpul sarcinii pot avea legatura cu urmatoarele situatii:

Gaze si balonare

In timpul sarcinii, cantitatea de progesteron creste, incetinind functionarea sistemului gastrointestinal. Acest lucru inseamna ca digestia devine mult mai lenta si astfel se ajunge la balonare si la o presiune asupra uterului.

Constipatia

Constipatia poate provoca unele crampe abdominale, dar si acestea sunt inofensive. Se recomanda un mai mare consum de apa si de fibre, dar daca problema persista, nu ezita sa ceri sfatul medicului.

Crampe in timpul unui orgasm

Crampele dureroase din timpul unui orgasm pot fi generate de contractiile uterine. Daca sunt de scurta durata si moderate in ceea ce priveste durerea, nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Durerea de ligamente

Durerea de ligamente este o durere ascutita, asemanatoare unei intepaturi abdominale puternice sau unei dureri surde, resimtita de o parte si de alta a abdomenului inferior, in interiorul pelvisului. Sunt dureri specifice mai ales celui de-al doilea trimestru de sarcina, din cauza ca ligamentele care sustin uterul se intind si se subtiaza, pentru ca uterul e in crestere. Durerile de ligamente trec de la sine, dar totusi, daca episodul este prea dureros, sau dureaza prea mult, cere sfatul medicului cu privire la medicamentele pe care le poti lua pentru a calma disconfortul creat.

Uterul in crestere

Odata cu cresterea uterului, intestinele sunt dislocate din spatiul pe care-l ocupau, ceea ce poate duce la greturi, balonare si distensie in abdomen. In aceste cazuri se recomanda:

  • sa mananci des;
  • sa mananci mai putin la masa;
  • sa faci exercitii regulat;
  • sa te duci la baie mai des.

Contractiile Braxton Hicks

Contractiile Braxton Hicks sunt benigne. Nu sunt asociate cu dilatatia colului uterin. Oricat de benigne ar fi, este bine sa faci diferenta intre ele si un travaliu real, care poate anunta o nastere prematura. De pilda, daca poti purta o conversatie, citi o carte sau urmari un film inseamna ca nu este vorba de un travaliu real.

O cauza probabila a contractiilor Braxton Hicks o reprezinta deshidratarea, asadar asigura-te ca bei suficienta apa. Nu ezita, insa, sa faci un consult medical daca aceste contractii persista.

Dieta nesanatoasa

 

 

Dieta necorespunzatoare poate fi de asemenea un motiv benign pentru durerile abdominale din timpul sarcinii. O dieta care cuprinde prajeli, grasimi si condimente picante cu siguranta nu-i va pica prea bine stomacului tau. Ar trebui sa renunti la asemenea alimente nesanatoase pentru altele mai potrivite sarcinii (legume, fructe, carne de pasare fiarta sau la abur, oua fierte, lapte dulce).

Prea multa mancare poate sa-ti faca rau de asemenea, pentru ca stomacul tau nu poate face fata digerarii intregii cantitati. In plus, te vei simti molesita, iar somnul va incetini digestia si ca urmare vor aparea durerile de stomac. Dieta este importanta in orice situatii, mai ales in timpul sarcinii.

Indigestia

Indigestia poate provoca balonare si dureri la stomac. Poti ajunge la indigestie daca mananci in graba si nu mesteci suficient alimentele, daca mananci in exces, consumi mancare picanta, faci exces de cafea si alcool (de altfel alcoolul si tutunul sunt interzise in timpul sarcinii).

Intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara apare atunci cand sistemul digestiv nu poate produce destule enzime pentru digerarea anumitor alimente. Intoleranta alimentara provoaca arsuri la stomac si crampe abdominale. Cele mai frecvente sunt intoleranta la lactoza, gluten, alcool, carbohidrati.

Arsuri gastrice

Nivelul ridicat de progesteron incetineste digestia, astfel incat mancarea si acizii din stomac se pot intoarce in esofag si gat. In trimestrul al doilea si mai ales al treilea de sarcina, bebelusul va apasa pe stomac si va produce refluxul acid.

Acestea sunt cauzele comune care pot duce la dureri abdominale benigne in timpul sarcinii. Daca insa durerea persista, sau daca apar si alte simptome, precum sangerarea sau crampele puternice, consulta de urgenta medicul ginecolog, pentru ca numai acesta este in masura sa stabileasca diagnosticul corect.

Durerile de stomac in sarcina: Cauze serioase

Pe langa aceste cauze inofensive ale durerilor abdominale in sarcina, uneori poate fi vorba de ceva mai grav: ulcer gastric, infectii virale la stomac, gastroenterita, hernie hiatala sau carcinom gastric. Mai sunt insa si alte cauze serioase precum:

Sarcina ectopică

Sarcina ectopica inseamna de fapt implantarea embrionului in afara uterului, de obicei pe una din trompele uterine. In aceasta situatie, intre a sasea si a zecea saptamana de sarcina, gravida poate avea dureri abdominale puternice care vor fi insotite de sangerari. Sarcina ectopica nu poate continua, necesita tratament de urgenta.

Avort spontan

Daca durerile abdominale apar in primul trimestru de sarcina, trebuie sa iei in considerare posibilitatea unui avort spontan. Acesta presupune sangerare si crampe, foarte asemanatoare cu cele menstruale.

Nastere prematura

Contractiile regulate inainte de a 37-a saptamana de sarcina, insotite de o durere persistenta de spate, poate fi un semn de travaliu prematur. In acest caz trebuie sa fie anuntat de urgenta medicul. Contractiile pot fi insotite de scurgeri vaginale, sangerari sau scadere in intensitate a miscarilor fatului. Nu risca sa astepti, mergi la spital, chiar cu riscul ca vei fi apoi trimisa acasa din cauza unei alarme false.

Placenta abruptio

Placenta este sursa de oxigen si de nutrienti a bebelusului in uter. De obicei se afla sus pe peretele uterin si nu se detaseaza decat dupa nastere. In unele cazuri insa, din fericire rare, placenta se poate separa de peretele uterin, mai ales in trimestrul al doilea de sarcina. Durerile provocate de placenta abruptio sunt puternice, cresc in intensitate progresiv si se resimt in zona abdomenului inferior. In unele cazuri, se recomanda nasterea de urgenta, prin cezariana.

Preeclampsia

Preeclampsia poate aparea dupa a 20-a saptamana de sarcina. Daca tensiunea ta este mare, se va masura proteina din urina, pentru ca tensiunea arteriala mare contracta vasele de sange de la nivelul uterului (care furnizeaza oxigen si nutrienti fatului), iar cresterea acestuia este incetinita. Preeclampsia creste riscul de placenta abruptio si poate conduce la dureri in zona abdomenului superior, ameteli, greturi si dureri de cap.

Infectii ale tractului urinar

Infectiile urinare reprezinta o cauza inofensiva a durerilor abdominale din timpul sarcinii. Este usor sa-ti dai seama daca este vorba de o infectie urinara, fiindca urina este tulbure si urat mirositoare. Aceste infectii pot fi prevenite daca bei multa apa, dar ele pot reprezenta si o cauza serioasa a durerilor abdominale in sarcina.

Simptomele mai grave al acestor infectii sunt nevoia de a urina, durere, arsura in timpul urinarii, urinare cu sange si dureri abdminale. Asemenea infectii pot fi tratate cu antibiotice, problema este ca ele pot progresa pana la o infectie la nivelul rinichilor, iar o asemenea complicatie poate declansa o nastere prematura. De obicei se face o analiza de urina in timpul sarcinii, pentru a vedea daca exista vreo bacterie care ar putea determina o asemenea infectie. Depistata din vreme, infectia tractului urinar se poate trata usor cu antibiotice.

Apendicita

Apendicita este greu de diagnosticat in timpul sarcinii pentru ca, din cauza uterului care creste, apendicele este impins in sus spre buric sau spre ficat. Diagnosticul de apendicita este intarziat, iar tu te afli intr-un mare risc. Durerea care in apendicita este resimtita in zona inferioara a abdomenului, in timpul sarcinii este localizata mai sus. Alte simptome sunt: lipsa apetitului, greata si varsaturile.

Calculi biliari

Pietre la nivelul bilei sunt frecvente la femeile trecute de 35 de ani, mai ales daca acestea sunt supraponderale. Durerea este severa, persistenta in zona abdomenului superior si poate radia in spate.

Pancreatita

Pancreatita acuta poate avea urmari dramatice. Pancreatita cronica poate evolua intr-un cancer al pancreasului, adesea descoperit prea tarziu. De asemenea, cancerul de stomac se manifesta prin dureri abdominale, scadere in greutate si greata.

Durerile abdominale din timpul sarcinii trebuie tratate cu seriozitate. Durerile puternice si repetate, problemele de digestie si arsurile de stomac ar trebui sa te determine sa consulti medicul, pentru a exclude un potential pericol atat pentru tine cat si pentru copil.

Cand trebuie sa apelezi la medic?

 

 

In perioada sarcinii, cele mai multe transformari se petrec in zona abdominala, asadar este normal ca viitoarea mamica sa resimta un disconfort abdominal mai mare sau mai mic, disconfort care poate aparea inca din primele saptamani de sarcina si se poate manifesta pe toata perioada sarcinii. Cea mai importanta cauza a acestui disconfort o reprezinta dezvoltarea uterului.

Iti recomandam utilizarea calculatorului de sarcina pentru a avea inca de la inceput un calendar al sarcinii, care iti va fi de folos pe tot parcusul acestei perioade.

  • Primul trimestru de sarcina: uterul incepe sa creasca in dimensiuni si se deplaseaza in sus spre abdomen, ceea ce duce la o comprimare a unor organe precum intestinul si vezica urinara. Pe de alta parte, ligamentele si muschii care sustin uterul suporta de asemenea consecintele modificarilor care apar in timpul sarcinii, ceea ce duce la o crestere a disconfortului. Este cat se poate de firesc ca pe perioada primului trimestru de sarcina viitoarea mama sa resimta spasme si dureri pelvine difuze. Nu este normal insa ca disconfortul abdominal sa fie insotit de sangerari, pentru ca exista riscul avortului spontan, intr-un asemenea caz durerea fiind o consecinta a contractiilor uterine si eliminarea produsului de conceptie. Ceea ce trebuie retinut este ca daca viitoarea mama are dureri in primul trimestru de sarcina (in partea inferioara a abdomenului) trebuie sa consulte medicul mai ales daca disconfortul este insotit de sangerari vaginale. Acesta va examina ecografic sarcina si va stabili cea mai buna modalitate de supraveghere a acesteia.
     
  • Al doilea trimestru de sarcina: cel mai mare disconfort vine de la durerile de la nivelul ligamentelor rotunde (structuri care conecteaza uterul la peretele pelvin). Pe măsură ce sarcina inainteaza, aceste ligamente se intind, ceea ce duce la aparitia durerilor. De aceea medicii recomanda in sarcina odihna, o hidratare corespunzatoare si eventual antispastice.
     
  • Al treilea trimestru de sarcina: in ultimul trimestru de sarcina, orice durere care nu trece prin odihna sau administrarea unui antispastic trebuie sa determine efectuarea unui consult de specialitate, pentru ca poate fi vorba despre o complicatie a sarcinii (hematom retroplacentar). Disconfortul mai poate fi si semn de inceput de travaliu. Medicul este singurul in masura sa spuna care este cauza disconfortului.
     

Exista si situatii in care durerile nu au nicio legatura cu sarcina, poate fi vorba despre o reactie a organelor sistemului urinar sau digestiv, de exemplu.
 
Ar trebui sa te ingrijorezi atunci cand, pe langa crampe, ai si alte simptome precum:
 
 Prin urmare, ar trebui sa te ingrijorezi atunci cand, pe langa crampe, apar si simptome precum:

  • sangerare vaginala,
  • scurgeri vaginale anormale,
  • frisoane,
  • febra,
  • ameteli,
  • durere la urinare,
  • greata si varsaturi.

Important de retinut!

Nu este firesc sa ai crampe severe in timpul sarcinii, acestea sa persiste si sa fie insotite de oricare dintre aceste simptome. De exemplu, crampele si sangerarile vaginale, mai ales la inceputul sarcinii, pot fi un semn de sarcina extrauterina sau de avort spontan.

Prin urmare, nu ar trebui sa eziti sa faci un consult medical imediat ce constati ca ceva nu este in ordine. Iar daca ai simptomele urmatoare, nu ezita sa suni serviciul de urgenta:

  • dureri abdominale insotite sau nu de sangerare, inainte de a 12-a saptamana de sarcina.
  • sangerari sau crampe puternice.
  • dureri abdominale severe.
  • tulburari de vedere.
  • dureri de cap severe.
  • umflarea mainilor, a picioarelor, a fetei.
  • dureri sau dificultate de a urina, insotita de sange in urina.

Ameliorarea durerilor abdominale in sarcina: Sfaturi si remedii

Durerile abdominale in sarcina nu sunt, asadar, intotdeauna semn de urgenta. Medicii recomanda cateva sfaturi pentru cazurile care nu reprezinta o urgenta medicala:

  • miscari sau exercitii simple: poate fi vorba doar de un disconfort cauzat de prezenta gazelor;
  • modificarea pozitiei corpului: daca stai intinsa este recomandat sa te ridici si sa faci cativa pasi;
  • o baie prelungita cu apa nu foarte fierbinte; 
  • hidratarea: se recomanda un pahar cu apa, ceai sau lapte.

In sarcina nu se pot administra tratamente medicamentoase, decat cu recomandarea medicului. Exista insa o serie de remedii naturiste, care iti pot usura mult disconfortul provocat de durerile abdominale:

Musetel

In ceea ce priveste beneficiile musetelului asupra sistemului digestiv, acesta are proprietati antiinflamatorii si relaxeaza musculatura neteda digestiva (in gastrita si alte inflamatii intestinale). In plus, musetelul reprezintă un remediu adecvat pentru indigestie. Trebuie stiut ca multe dintre substantele benefice ale musetelului se pierd prin fierbere.

Plante aromatice

Un remediu bun pentru gaze si balonare consta in fierberea a 3-4 lingurite de seminte de fenicul sau chimen intr-un litru de apa. Il racesti si poti bea din el intreaga zi, dupa ce adaugi putin zahar pentru un gust mai bun. In sarcina, pentru eliminarea excesului de gaze, este bine sa consumi mai multa apa. De asemenea, mararul, anasonul, coriandrul reprezinta si ele remedii alternative pentru combaterea gazelor. Acestea pot fi consumate combinat sau separat, sub forma de infuzie.

Menta

Menta este folosita in tratarea deranjamentelor stomacale. Amelioreaza simptomele suparatoare de la nivelul stomacului, intestinelor si tractului digestiv. De asemenea, relaxeaza musculatura stomacala, amelioreaza grata si varsaturile din perioada sarcinii si ajuta la diminuarea inmultirii unui numar mare de bacterii care exista la nivelul colonului.

Lamaia

Se cunosc efectele pe care lamaia le are asupra functiilor organismului. Acidul ascorbic din componenta acestui fruct are un rol important in diminuarea bacteriilor responsabile de producerea in exces a sucului gastric.

Flori de galbenele

Florile de galbenele se consuma sub forma de ceaiuri. Acestea au un efect calmant asupra musculaturii si arsurilor stomacale. Sunt si alte ceaiuri, chiar si ceaiuri bio, care pot fi recomandate in aceste situatii.

Mierea de albine

 

 

Mierea de albine este considerata un antibiotic natural, previne infectiile bacteriene. In plus, are si efect calmant. Proaspetele mamici o pot folosi si in loc de ceva dulce, sau ca sa scape de greturi.

Trebuie spus ca exista plante care pot parea sigure pentru durerile abdominale din timpul sarcinii, dar nu sunt totusi indicate, sau nu exista destule argumente in ceea ce priveste siguranta lor (aloe vera, urzici). Este recomandat sa le ocolesti.

Retine asadar esentialul: exista dureri abdominale in timpul sarcinii care sunt normale, date fiind modificarile prin care trece corpul tau. Cu toate acestea, durerile abdominale pot reprezenta un simptom al unei afectiuni mai severe. Tocmai de aceea, este esential sa faci un consult medical pentru a fi sigura ca tu si copilul sunteti bine.

 

Surse de informare:

Krissi Danielsson, „Are stomach pains normal during pregnancy?”: https://www.verywellfamily.com/are-stomach-pains-normal-during-pregnancy-2371259
American Pregnancy Association, „Stomach pain pregnancy”: https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/abdominal-pain-during-pregnancy/
Baby Centre UK, „Abdominal pain in pregnancy”: https://www.babycentre.co.uk/a204/abdominal-pain-in-pregnancy
„Gastrointestinal Issues During Pregnancy”: https://www.lifespan.org/centers-services/multidisciplinary-obstetric-medicine-service-moms/common-conditions-during/gastro

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice