Apendicita: cauze, simptome, tratament
In acest articol vorbim despre apendicita. Iti spunem ce este apendicita, care sunt semnele care reprezinta un semnal de alarma, ce poti face pentru a preveni sau trata aceasta afectiune.
Continutul articolului
- Ce este apendicita?
- Cat de frecventa este apendicita?
- Apendicita acuta vs. apendicita cronica
- Care sunt simptomele apendicitei?
- Ce alte afectiuni pot fi confundate cu apendicita?
- Cauzele apendicitei
- Complicatii ale apendicitei
- Cum se diagnosticheaza apendicita?
- Care sunt perspectivele pentru aceasta afectiune?
- Tratamentul apendicitei
- Masuri de prevenire a apendicitei
Ce este apendicita?
Apendicele este un segment de forma tubulara al intestinului gros, cu o lungime de 10 - 12 centrimetri. Desi este considerat un organ fara utilitate, cercetarile au demonstrat ca apendicele contribuie la buna functionare a organismului. Acesta reprezinta un rezervor de bacterii benefice functionarii optime a sistemului digestiv. De asemenea, apendicele poate sustine flora intestinala daca este necesar, dar si sistemul imunitar, prin secretia de limfocite B si imunoglobuline A. Astfel, apendicele actioneaza ca un organ limfatic.
Apendicita este o inflamare a apendicelui, poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa in randul adolescentilor si adultilor tineri. Apendicita este una dintre principalele cauze ale durerilor abdominale acute, aceasta putand afecta deopotriva copiii, adultii, dar si femeile insarcinate.
Cat de frecventa este apendicita?
Majoritatea cazurilor sunt inregistrate la persoane intre 10 - 30 de ani, insa varsta nu reprezinta un criteriu declansator. Netratata la momentul corespunzator, afectiunea se poate agrava si apendicele se poate rupe. De aceea, in cazul durerilor puternice din cavitatea abdominala, este recomandat un consult medical.
Apendicita acuta vs. apendicita cronica
Apendicita este aproape intotdeauna o afectiune acuta, ceea ce inseamna ca incepe brusc si se agraveaza rapid. Cea mai mare parte din ceea ce stim despre apendicita se refera la apendicita acuta, care este foarte frecventa. Apendicita cronica este o afectiune rara despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Se pare ca apare atunci cand ceva irita apendicele intr-un mod intermitent pe o perioada lunga de timp, dar nu se agraveaza niciodata.
Apendicita cronica poate trece neobservata deoarece simptomele nu se intensifica asa cum se intampla in cazul apendicitei acute. Dar orice tip de apendicita este grav. Daca ai dureri abdominale cronice si nu stii ce le provoaca, este important sa consulti medicul. Apendicita cronica se poate inrautati sau poate deveni acuta in orice moment. Din cauza acestui risc, medicii o trateaza in acelasi mod.
Care sunt simptomele apendicitei?
Desi simptomele determinate de inflamarea apendicelui se pot manifesta diferit de la caz la caz, majoritatea persoanelor raporteaza dureri abdominale care cresc in intensitate progresiv, in decurs de 6 - 12 ore. Initial, pacientii raporteaza ca durerile cauzate de apendicita incep in jurul buricului, sub forma unui disconfort usor. Dupa cateva ore, durerea va cuprinde partea abdominala dreapta, unde este apendicele, dar se poate extinde si in alte zone ale acestuia. Simptomele sunt accentuate de tuse, stranuturi sau inspiratii puternice si sunt, in cele mai multe cazuri, insotite de lipsa poftei de mancare.
Simptomele suplimentare pot aparea mai tarziu la unele persoane. Acestea pot include:
- febra: pana la 40% dintre persoane dezvolta febra. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar intra intr-o viteza mai mare. Poate insemna, de asemenea, ca inflamatia este in crestere sau poate insemna ca infectia se raspandeste.
- stare de rau: este posibil ca pacientul sa aiba o stare generala de rau. S-ar putea sa-i lipseasca energia sau motivatia si sa simta ca vrea sa stea in pat.
- burta umflata: abdomenul poate parea dilatat sau se poate simti balonat. Acesta este, de obicei, un simptom avansat al apendicitei si poate indica faptul ca apendicele s-a rupt.
- simptome urinare: este posibil ca pacientul sa simta ca trebuie sa faca pipi mai des sau mai urgent. Acest lucru se poate intampla daca apendicita irita nervii conectati la vezica urinara.
- paralizie intestinala: atunci cand corpul redirectioneaza fluxul sanguin de la intestine catre apendice, intestinele se pot opri temporar din miscare. Unii oameni dezvolta constipatie si simt ca nu pot elimina gaze. Este posibil ca pacientul sa simta ca o miscare intestinala i-ar usura simptomele.
- diaree: unele persoane pot avea intestine hiperactive. Acest lucru se poate datora faptului ca inflamatia de la apendice irita portiunea finala a colonului.
Daca apendicele nu a fost tratat la timp si s-a perforat, durerea se poate extinde la intreg nivelul abdomenului si febra creste. In cazul sugarilor, bebelusilor, femeilor insarcinate sau al persoanelor varstnice, manifestarile pot fi diferite si diagnosticarea poate fi ingreunata.
Ce alte afectiuni pot fi confundate cu apendicita?
Simptomele apendicitei pot semana cu multe alte afectiuni. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Abdomenul inferior se afla aproape de cavitatea pelviana, iar afectiunile care afecteaza organele pelvine pot fi resimtite foarte asemanator cu apendicita. Aceste organe includ sistemul urinar si sistemul reproducator feminin. Pot fi implicate si alte organe abdominale inferioare. Unele afectiuni comune care ar putea fi usor de confundat cu apendicita includ:
- boala inflamatorie pelvina;
- endometrioza;
- chist ovarian;
- piatra la rinichi;
- infectie a tractului urinar;
- pancreatita;
- boala inflamatorie intestinala;
- diverticulita a colonului;
- gastroenterita;
- obstructie intestinala.
Cauzele apendicitei
Cand apendicele se blocheaza, acesta permite bacteriilor sa se multiplice in interiorul sau. Pot aparea astfel formatiuni de prurit sau edemuri locale care cauzeaza durere prin cresterea presiunii intraabdominale. De foarte multe ori, cauzele apendicitei nu pot fi identificate, insa au fost stabiliti mai multi factori declansatori posibili:
- obstructionarea lumenului apendicelui prin acumularea de fecale si reziduuri solidificate;
- traumatismele abdominale (lovituri puternice, interventii chirurgicale);
- tumori maligne la nivelul tractului digestiv;
- afectiuni inflamatorii ale intenstinului;
- infectii digestive (parazitare, bacteriologice).
Complicatii ale apendicitei
Netratat imediat ce au aparut primele simptome, un apendice inflamat poate duce la complicatii severe care pot chiar sa provoace decesul in anumite cauze.
Peritonita
Abdomenul este protejat la interior de o membrana subtire care se numeste peritoneu. In momentul perforarii apendicelui inflamat, aceasta se poate infecta cu bacterii si poate cauza peritonita, o complicatie a apendicitei amenintatoare de viata. Cele mai frecvente simptome ale peritonitei sunt:
- dureri abdominale intense si continue;
- febra mare;
- puls accelerat;
- stare generala de rau;
- umflarea abdomenului;
- dificultati de respiratie sau respiratii scurte.
Tratamentul peritonitei nu trebuie sa sufere intarziere. Medicul va extrage chirurgical apendicele si va indeparta infectia cu ajutorul antibioticelor.
Abces apendicular
Atunci cand la nivelul apendicelui apar necroze si se prolifereaza bacteriile, se instaleaza abcesul apendicular, o forma severa a apendicitei. Aceasta se manifesta prin acumularea de puroi la nivelul tesutului, sub forma unei pungi. Abcesul apendicular se depisteaza cu ajutorul investigatiilor imagistice de tip ecografie sau radiografie. De cele mai multe ori poate fi tratat doar cu ajutorul antibioticelor, insa exista anumite cazuri in care este necesara interventia chirurgicala.
Apendicita in sarcina
Fiind cel mai adesea intalnita in trimestrul al doilea de sarcina, apendicita acuta afecteaza, in medie, una din 1500 de femei insarcinate. Desi este una dintre cele mai intalnite cauze ale durerilor abdominale in aceasta perioada, simptomatologia nu este una specifica. Cel mai des au fost raportate starile de greata si varsaturile, pierderea apetitului culinar, contractiile uterine si durerile in partea dreapta inferioara a abdomenului. Deoarece simptomele pot fi adesea confundate cu stari normale cauzate de sarcina, multe femei intarzie controalele medicale. Nediagnosticata si netratata la timp, apendicita poate duce la complicatii precum avortul, perforarea apendicelui, infectii sau nastere prematura. Daca apendicectomia este realizata in decurs de 24 de ore de la debutul simptomelor, pot fi evitate orice fel de complicatii atat pentru mama, cat si pentru fat.
Apendicita la copii
In cazul celor mici, apendicita se poate manifesta diferit de la copil la copil, insa cel mai intalnit simptom este durerea abdominala care se intensifica in timp. De asemenea, pot aparea si starile de greata si varsaturile, constipatie, febra sau lipsa apetitului. Principala forma de tratament in cazul copiilor este indepartarea chirurgicala a apendicelui, prin doua metode. Doctorul poate alege operatia clasica, care presupune deschiderea abdomenului, fie prin intermediul laparoscopiei. De regula, aceasta decizie este luata in functie de varsta celui mic, alte afectiuni de care poate suferi sau existenta complicatiilor.
Dupa efectuarea operatiei, medicul poate recomanda copilului sa nu bea si sa manance o perioada de timp, pentru a ii permite intestinului sa se vindece mai rapid. Concomitent, celui mic i se vor administra intravenos lichide si antibiotice, care sa impiedice aparitia unei infectii. Regimul alimentar al copilului va fi reluat treptat, cu alimente usoare, semi-solide, pana la recuperarea completa.
Cum se diagnosticheaza apendicita?
Medicul va pune intrebari detaliate despre durere si alte simptome. Va efectua un examen fizic pentru a verifica daca exista semne fizice de apendicita, cum ar fi rigiditatea si durerea ca raspuns la presiune. Daca simptomele sunt prezente, diagnosticul poate fi pus imediat. In caz contrar, este posibil ca acestia sa fie nevoiti sa recomande teste suplimentare pentru a confirma apendicita.
Testele pentru apendicita includ, de obicei, analize de sange si teste imagistice. Testele de sange pot arata semne de inflamatie, cum ar fi un numar mare de globule albe sau un numar mare de proteine C-reactive, si pot ajuta la identificarea unei infectii. Testele imagistice, cum ar fi o ecografie abdominala sau o tomografie computerizata, pot arata daca apendicele este inflamat.
Care sunt perspectivele pentru aceasta afectiune?
Daca diagnosticul este stabilit din timp si tratamentul este inceput imediat, perspectivele sunt bune. Majoritatea pacientilor se recupereaza rapid si complet. Daca insa apendicita a fost complicata, recuperarea ar putea dura mai mult timp. S-ar putea sa fie nevoie de tratamente repetate pentru infectia care s-a extins dincolo de apendice. Apendicita care este tratata doar cu antibiotice are o rata de revenire de 40%. Apendicita care ramane netratata are o rata de mortalitate mai mare de 50%.
Cand ar trebui sa soliciti asistenta medicala pentru apendicita?
Durerea de apendice este intotdeauna o urgenta. Solicita imediat asistenta medicala daca ai orice semne sau simptome de apendicita, inclusiv:
- durere abdominala localizata in cadranul inferior drept.
- durere abdominala care se agraveaza.
- durere abdominala insotita de greata si/sau febra.
- sensibilitate abdominala si sensibilitate la atingere.
Tratamentul apendicitei
In majoritatea cazurilor, interventia chirurgicala reprezinta singura modalitate de tratament disponibila. Cu toate acestea, pentru ameliorarea simptomelor se poate apela la remedii naturiste care pot calma durerile pentru o scurta perioada de timp. Daca medicul decide ca operatia trebuie efectuata, sub indrumarea acestuia se pot administra suplimente alimentare care sa contribuie la refacerea intestinala si sa faciliteze recuperarea organismului.
Operatia de apendicita
Interventiile chirurgicale in cazurile de apendicita acuta reprezinta, de regula, o operatie usoara care se efectueaza sub anestezie totala sau partiala. Daca nu exista alte complicatii ale afectiunii, aceasta dureaza aproximativ 30 de minute.
Interventia chirurgicala clasica: apendicectomia deschisa reprezinta efectuarea unei incizii de circa 4 - 6 centimetri in partea dreapta inferioara a abdomenului, unde se afla apendicele. Se apeleaza la acest tip de interventie cand apendicita este insotita de complicatii precum perforarea apendicelui cu raspandirea infectiei in abdomen sau formarea unui abces apendicular. Medicul poate opta pentru anestezie totala sau doar in jumatatea inferioara a corpului.
Interventia laparoscopica: apendicectomia prin interventie laparoscopica este practicata in peste 90% dintre situatiile de apendicita acuta. Se extrage apendicele inflamat prin intermediul unor incizii de foarte mici dimensiuni - de cativa milimetri. Principalul avantaj al acestei metode este recuperarea rapida, comparativ cu operatia chirurgicala deschisa. Laparoscopia nu reprezinta o optiune in cazurile de peritonita sau abces apendicular.
Recuperare dupa operatia de apendicita
Daca operatia a fost una simpla, fara complicatii, pacientul se poate ridica si poate merge dupa aproximativ 12 ore, iar in una - doua zile, se poate spala si externa. Hidratarea este foarte importanta in special in primele zile dupa interventie, in timp ce se recomanda consumarea alimentelor lichide sau semi-solide. Pana la recuperarea completa, este indicat ca persoana care a suferit operatia sa nu bea alcool sau sa faca efort.
In cazul in care interventia chirurgicala a tratat complicatii ale afectiunii de apendicita, pacientul va ramane in spital mai multe zile. In aceasta perioada medicii vor urmari evolutia recuperarii si vor administra antibiotice intravenoase. Este posibil, dar nu obligatoriu, sa fie nevoie si de prescrierea medicamentelor analgezice. Dupa 2-3 saptamani, pacientul isi poate relua activitatile obisnuite. Medicul trebuie contactat de urgenta dupa apendicectomie daca apar varsaturi, dureri abdominale care cresc in intensitate, puroi sau roseaza in locul interventiei.
Masuri de prevenire a apendicitei
Pentru a preveni aparitia apendicitei, este important sa adopti un regim alimentar echilibrat si sa eviti consumul excesiv de alimente procesate si grase. Iata cateva masuri de prevenire pe care le poti lua:
- adopta un regim alimentar echilibrat: o dieta bogata in fibre este esentiala pentru a regla tranzitul intestinal si a preveni constipatia, un factor cunoscut care poate duce la inflamarea apendicelui. Consumul de fructe, legume, cereale integrale si apa in cantitati adecvate poate reduce riscul de apendicita. Fibrele alimentare ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si previn acumularea de materii fecale in apendice.
- evita consumul excesiv de alimente procesate si grase: alimentele procesate si cele cu un continut ridicat de grasimi pot duce la constipatie si, implicit, la presiunea suplimentara asupra apendicelui. Reducerea consumului acestui tip de alimente poate contribui la prevenirea apendicitei.
- monitorizarea si gestionarea corecta a durerilor abdominale: durerile abdominale nu trebuie ignorate. Daca apar simptome suspecte, precum dureri abdominale persistente in partea inferioara dreapta a abdomenului, este important sa se solicite imediat asistenta medicala pentru a se evita complicatiile, inclusiv apendicita. O evaluare medicala adecvata poate ajuta la diagnosticarea precoce a unei apendicite si la administrarea tratamentului corespunzator.
Apendicita este o afectiune grava care necesita o abordare imediata si precisa. Intelegerea simptomelor, cauzelor si a tratamentului adecvat este esentiala pentru gestionarea corecta a acestei boli. Prevenirea poate fi, de asemenea, un factor cheie, mai ales in cazul persoanelor cu un risc crescut.
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Surse suplimentare de informare:
Mayo Clinic, „Appendicitis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543#:~:text=Appendicitis%20is%20an%20inflammation%20of,belly%20button%20and%20then%20moves.
NHS, „Overview - Appendicitis”: https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/
Cleveland Clinic, „Appendicitis”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8095-appendicitis
NHS, „Symptoms appendicitis”: https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/symptoms/