Polipi pe colon: cauze, simptome, tratament
Diagnosticul de polipoza colonica poate fi ingrijorator, desi nu intotdeauna e cazul sa intri in panica. In acest articol poti afla ce sunt polipii pe colon, din ce cauza apar, ce simptome pot genera, cum pot fi tratati, de ce este important sa nu ii ignori si daca exista metode eficiente de preventie.
Continutul articolului
Ce sunt polipii pe colon?
„Ce sunt polipii pe colon” este o intrebare fireasca, pe care o poate adresa, in mod legitim, orice persoana fara pregatire medicala. Cunoscuti si sub denumirea de polipi colorectali, ei reprezinta excrescente localizate pe suprafata mucoasei colonului [1].
De cele mai multe ori, prezenta polipilor trece neobservata, deoarece acestia nu determina simptome. Identificarea lor se realizeaza, de obicei, in timpul testelor de screening pentru cancerul de colon, respectiv al colonoscopiei. Totusi, cand vorbim despre polipi pe colon, pot aparea si unele semne clinice:
- sange in fecale sau sangerare rectala;
- durere, diaree sau constipatie care dureaza mai mult de o saptamana;
- greata si varsaturi, in cazul unui polip de dimensiuni mari [2].
O prezentare detaliata a ce inseamna polipi pe colon din punct de vedere al simptomelor poti gasi in continuarea acestui articol.
Tipuri de polipi
Polipii de pe colon pot varia din punct de vedere al numarului, al dimensiunilor si al structurii celulare. Din acest punct de vedere - esential pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare - exista:
- Polipi hiperplastici, inofensivi, care sunt complet lipsiti de potentialul de a deveni maligni;
- Polipi inflamatori, asociati in general bolilor inflamatorii intestinale; au o rata redusa de malignizare;
- Hamartoame, tumori benigne cu potențial minim de malignizare;
- Polipii adenomatosi sunt cel mai frecvent tip. Majoritatea nu vor maligniza niciodata, dar au potentialul de a se transforma in cancer de colon;
- Polipii serati, ca si polipii adenomatosi, sunt considerati precancerosi, prin urmare se recomanda tratarea lor imediat dupa confirmarea histopatologica a structurii;
- Polipii maligni sunt cei care starnesc cea mai mare ingrijorare. Identificarea precoce, extirparea si tratamentul ulterior corect pot conduce la vindecarea completa a pacientului [3].
Cauzele polipilor pe colon
Medicii nu au stabilit deocamdata exact din ce cauza se fac polipi de colon, dar in dezvoltarea lor este implicat un proces defectuos de diviziune celulara [4].
Diviziunea celulara necontrolata este determinata de mutatii genetice. Polipii rezultati in urma acestui tip de diviziuni celulare pot aparea oriunde la nivelul colonului [5].
Factori de risc
Desi cauza clara a polipilor colonici ramane necunoscuta, exista unii factori despre care se stie ca pot creste riscul individual de a dezvolta aceste formatiuni:
- varsta mai mare de 50 ani;
- obezitatea;
- istoricul familial de polipi colonici sau cancer de colon;
- antecedentele de polipi colonici;
- antecedente de cancer ovarian sau uterin inainte de varsta de 50 ani;
- afectiunile inflamatorii ale colonului;
- diabetul de tip 2 necontrolat;
- unele afectiuni ereditare de tipul sindromului Lynch sau Gardner [6].
Exista si unii factori care tin de stilul de viata individual si care se asociaza cu o crestere a riscului de aparitie a polipilor pe colon:
- fumatul;
- consumul frecvent de alcool;
- sedentarismul;
- o dieta bogata in grasimi [7].
Simptomele polipilor pe colon
Pentru ca medicul sa ia in calcul ipoteza unor polipi pe colon, simptomele incriminate de catre pacient sunt:
- Sangerarea rectala: poate indica existenta unor polipi pe colon, dar se poate datora si hemoroizilor, fisurilor anale sau altor afectiuni;
- Schimbarea culorii fecalelor: uneori, sangele din fecale provine din intestinul subtire sau din colonul ascendent, si in acest caz el coloreaza uniform scaunul, dandu-i o nuanta negricioasa. Schimbarea culorii scaunului se poate datora si alimentatiei, unor medicamente sau unor suplimente alimentare;
- Modificari ale tranzitului intestinal care nu reactioneaza la schimbarea alimentatiei sau la remedii naturiste pentru tulburari digestive: constipatia, respectiv diareea care persista mai mult de o saptamana pot indica prezenta unui polip colonic de dimensiuni mari sau pot fi un simptom de cancer de colon. Exista, insa, un numar generos de afectiuni care pot determina modificari de tranzit;
- Durere: un polip de dimensiuni mari poate determina obstructia partiala a intestinului gros, ceea ce se asociaza cu dureri abdominale de tipul crampelor intestinale;
- Anemia feripriva: polipii din colon pot sangera profuz, de-a lungul timpului, fara ca acest lucru sa fie observat. Aceasta hemoragie usoara determina o carenta cronica de fier, care sta la baza anemiei [8].
Multi pacienti se intreaba ce simptome ai cand ai polipi pe colon si cand ar trebui sa se ingrijoreze, dar realitatea este ca majoritatea polipilor de dimensiuni mici nu provoaca nici un fel de semne. De aceea, dupa varsta de 45 ani, testele de screening pentru cancerul de colon devin puternic recomandate [9].
Diagnosticarea polipilor pe colon
Exista mai multe investigatii care pot detecta prezenta polipilor pe colon:
- Colonoscopia: in timpul acestei proceduri, o camera atasata unui tub flexibil este introdusa in colon, prin anus. In cazul identificarii unui polip, medicul il poate indeparta complet sau poate recolta un fragment pentru investigatii ulterioare;
- Sigmoidoscopia: metoda este asemanatoare colonoscopiei, dar medicul examineaza doar rectul si portiunea terminala a colonului. In cazul identificarii unui polip, se va efectua o colonoscopie pentru indepartarea acestuia;
- Examenul baritat se realizeaza prin introducerea, prin clisma, a unei solutii cu bariu in colon, urmata de efectuarea unor radiografii speciale care permit evidentierea polipilor;
- Colonoscopia virtuala este o investigatie care foloseste computer tomograful pentru a reconstitui o imagine a colonului si rectului. Pregatirea digestiva este obligatorie, iar in cazul identificarii unor polipi, se va programa o colonoscopie pentru indepartarea lor;
- Analiza scaunului: identificarea hemoragiilor in fecale poate constitui un indiciu al existentei unui polip. In cazul in care testul este pozitiv, se programeaza colonoscopia pentru descoperirea cauzei si indepartarea formatiunilor patologice [10].
Optiuni de tratament pentru polipii pe colon
In cazul identificarii unor formatiuni polipoase la nivelul mucoasei colonului, medicul va dori sa le elimine. In functie de numarul, dimensiunile si profunzimea polipilor, exista mai multe tehnici pe excizie:
- Disectia endoscopica si indepartarea cu forcepsul sau cu bucla de sarma se efectueaza in cazul polipilor cu dimensiuni mai mici de 1 cm. Daca polipii sunt mai mari, se injecteaza un lichid in zona de atasare pe mucoasa, pentru a-i izola si a pemite excizia;
- Chirurgia minim invaziva este folosita in cazul polipilor de dimensiuni mari sau a celor care nu pot fi indepartati in siguranta in timpul colonoscopiei. Interventia se efectueaza laparoscopic si permite eliminarea zonei bolnave;
- Proctocolectomia totala este o interventie invaziva, recomandata in cazuri severe, cel mai adesea determinate de un sindrom genetic. In majoritatea cazurilor de polipi pe colon, operatia de acest tip nu este necesara [11].
Precautiile pe care e necesar sa le iei dupa indepartarea polipilor sunt discutate cu medicul care efectueaza interventia, in functie de tehnicile chirurgicale utilizate si de alti factori medicali individuali. Indiferent care este regimul dupa operatia de polipi pe colon, interventia este urmata de un follow-up medical atent.
Ingrijire medicala dupa excizia polipilor colonici
Polipii extrasi de catre medic sunt trimisi la laboratorul de anatomie patologica in vederea unei examinari microscopice care permite identificarea tipurilor celulare din structura acestora si potentialul malign al fiecaruia [1].
In cazul in care au fost identificati polipi adenomatosi sau polipi serati se considera ca faci parte din categoria de risc pentru cancer de colon, prin urmare medicul va recomanda un protocol precis de screening:
- Colonoscopie la fiecare 5 - 10 ani daca ai avut 1 - 2 adenoame de mici dimensiuni;
- Colonoscopie la fiecare 3 - 5 ani daca ai avut 3 - 4 adenoame;
- Colonoscopie la interval de 3 ani daca ai avut 5 - 10 adenoame, sau dimensiunea acestora a fost mai mare de 10 mm sau au existat anumite subtipuri de adenom;
- Colonoscopie dupa 6 luni daca ai avut adenoame multiple, un adenom de dimensiuni foarte mari sau un adenom care a necesitat fragmentare pentru extirpare [8].
Pana in acest moment nu exista studii stiintifice care sa evidentieze, pentru polipi pe colon, un tratament naturist eficient, dupa cum nu s-a demonstrat nici ca anumite ceaiuri pentru polipi pe colon ar functiona impotriva acestora. Pe de alta parte, suplimentele alimentare destinate sistemului digestiv si reglarii tranzitului intestinal pot constitui un factor de preventie, ca si o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat.
Prevenirea polipilor pe colon
Desi nu toti factorii incriminati in aparitia polipilor pe colon pot fi evitati, exista anumite schimbari ale stilului de viata care contribuie la o mai buna sanatate a tractului digestiv. O alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale si carne slaba se asociaza unei scaderi a incidentei polipilor.
Un aport crescut de vitamina D si calciu se coreleaza, de asemenea, cu o scadere a riscului. Pe lista alimentelor bogate in vitamina D si calciu se numara:
- broccoli;
- iaurtul;
- laptele;
- branza;
- ouale;
- ficatul;
- pestele.
Un consum redus de alimentele bogate in grasimi, carne si alimente procesate contribuie, de asemenea, la reducerea riscului. Renuntarea la fumat si miscarea fizica sunt alti pasi importanti in prevenirea polipilor pe colon [7].
De obicei, polipii din colon raman asimptomatici. Ei sunt descoperiti cu ocazia colonoscopiei efectuate cu rol de screening. De aceea, este important ca, in functie de varsta si antecedentele medicale si familiale, sa programezi colonoscopia atunci cand iti este recomandata de catre specialist.
Desi majoritatea polipilor din colon sunt benigni, medicul prefera sa ii indeparteze deoarece exista un risc de malignizare. O alimentatie sanatoasa, bogata in vitamina D, calciu si fibre scade riscul individual de aparitie a polipilor colonici.
Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Bibliografie:
- “Colon Polyp Imaging: Practice Essentials, Radiography, Computed Tomography.” EMedicine, 15 Mar. 2022, www.emedicine.medscape.com/article/367452-overview accesat la 23.09.2022;
- “Colon Polyps | NIDDK.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/colon-polyps accesat la 23.09.2022;
- “Colon Polyps: Causes, Symptoms, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 11 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322428 accesat la 23.09.2022;
- “Colon Polyps: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/15370-colon-polyps accesat la 23.09.2022;
- Colonic Polyp – the Centre for Digestive Diseases. www.centrefordigestivediseases.com/colonic-polyp/ accesat la 23.09.2022;
- “Colorectal Polyps: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2014, www.medlineplus.gov/ency/article/000266.htm accesat la 23.09.2022;
- Mayo Clinic. “Colon Polyps - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-polyps/symptoms-causes/syc-20352875 accesat la 23.09.2022;
- Meseeha, Marcelle, and Maximos Attia. “Colon Polyps.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430761/ accesat la 23.09.2022;
- NHS. “Bowel Polyps.” Nhs.uk, 17 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/bowel-polyps/ accesat la 23.09.2022;
- “Polyps of the Colon and Rectum | ASCRS.” Fascrs.org, www.fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/polyps-of-the-colon-and-rectu accesat la 23.09.2022;.
- “What You Should Know about Colonic Polyps.” Healthline, 18 July 2012, www.healthline.com/health/colorectal-polyps accesat la 23.09.2022.