Saptamana 21 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

12. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 21 de sarcina

 

In timpul saptamanii 21 de sarcina, fetusul isi va continua cresterea in mod liniar, ca si pana acum. Saptamana 21 nu reprezinta o exceptie in ceea ce priveste dezvoltarea continua a bebelusului sau schimbarile corporale mereu surprinzatoare ale mamei. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

In saptamana 21 de sarcina corpul viitorului bebelus are o lungime cuprinsa intre 21 si 22 cm si cantareste in jur de 340 g. Desi ritmul sau de crestere este destul de rapid, inca are loc din plin in uter, pentru tot felul de giumbuslucuri, asadar pozitia sa se poate schimba de la o ora la alta [1].

La 21 saptamani de sarcina, creierul creste in ritm accelerat. Cutia craniana este inca moale, iar dezvoltarea ei trebuie sa tina pasul cu dezvoltarea sistemului nervos. Parul de pe corp continua sa apara, iar bebelusul se poate lauda, de acum, cu o pereche noua de sprancene [2]. 

Scheletul incepe sa se osifice, ca urmare a intaririi cartilajelor care au format, pana acum, structura viitoarelor oase. Bratele si picioarele devin bine proportionate, astfel ca, ecografic, bebelusul arata ca un omulet in miniatura, cu un cap inca urias. Se formeaza maduva osoasa, care incepe deja sinteza elementelor figurate (celulelor) ale sangelui [3].

In cazul fetusilor de sex feminin se dezvolta ovarele care contin, de pe acum, ovocite primitive. Se diferentiaza uterul, in cazul fetitelor, iar testiculele coboara in scrot, la baieti [4]. 

Bebelusul are degete, pe care se formeaza amprentele, unice pentru tot restul vietii sale. El incepe sa inghita lichid amniotic, pe care corpul sau il va prelucra in procesul de formare a urinei. Tot in aceasta perioada i se dezvolta papilele gustative [1]. 

Modificari ale corpului gravidei si simptome specifice

Pe lista simptomelor de sarcina la 21 saptamani se adauga, mereu, semne noi. Chiar daca despre trimestrul 2 de sarcina, majoritatea femeilor povestesc ca nu au avut de infruntat provocari importante din punct de vedere fizic, totusi se pot manifesta si unele semne de disconfort. 

Venele varicoase pot aparea la nivelul picioarelor, al vulvei si al rectului. De cele mai multe ori, ele persista pana la nastere, dupa care dispar. Pentru a preveni acest simptom, evita sederea in aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp, ai grija la greutate si adapteaza alimentatia astfel incat sa previi constipatia [3]. 

Infectiile tractului urinar sunt frecvente in sarcina, iar incidenta lor creste pe masura ce se apropie termenul de nastere. Ele sunt determinate de greutatea uterului care preseaza pe vezica si poate bloca fluxul normal de urina. Un consum adecvat de lichide, insotit cu mersul la baie imediat ce apare senzatia unei vezici urinare pline, reprezinta cel mai bun protocol de prevenire a infectiilor urinare. Majoritatea infectiilor de tract urinar se trateaza cu antibiotice permise in perioada sarcinii, dar interventia trebuie sa fie rapida si ferma, altfel diagnosticul se poate complica, patologia poate afecta si rinichii, iar gravida este expusa riscului de nastere prematura [5]. 

Modificarile la nivelul tenului completeaza lista de noi simptome aparute in aceasta luna de sarcina. Schimbarile hormonale stimuleaza sintezele la nivelul glandelor sebacee, ceea ce poate determina pusee de acnee. Pentru a combate aparitia cosurilor, respecta o rutina adecvata de ingrijire: spala fata cu o solutie blanda de curatare de doua ori pe zi si dupa reprizele de exercitii fizice, foloseste produse cosmetice care nu contin ulei [7]. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Conform specialistilor, in cel de-al doilea trimestru de sarcina femeile pot lua in greutate intre 900 - 1800 g pe luna. Dar, desi se spune ca mananci pentru doi, nu e nevoie chiar sa dublezi portiile de hrana: o gravida care avea o greutate normala inainte de a ramane insarcinata are nevoie de doar 300 calorii in plus pe zi pentru a sustine o dezvoltare normala a bebelusului. Daca ai dificultati in aceasta privinta, e bine sa consulti un medic nutritionist, care va sti sa iti ofere sfaturi utile, adecvate acestei perioade [1]. 

Tot in ceea ce priveste alimentatia, in aceasta luna de sarcina trebuie sa ai grija la cantitatea de peste si scoici pe care o consumi, recomandarea fiind sa o limitezi la 250 - 350 g pe saptamana. Poti manca in deplina siguranta creveti, somon, ton la conserva, cod, somn si ansoa. Ar trebui, insa, sa eviti carnea de rechin, peste spada sau macrou datorita continutului ridicat de mercur [6]. 

Evita sa consumi alimente afumate sau gatite superficial. Branza moale nepasteurizata, carnea care nu e preparata termic complet, sucurile nepasteurizate, laptele nepasteurizat si ouale crude ar trebui sa dispara, deocamdata, din dieta ta din cauza riscului de a transmite boli precum salmoneloza sau listerioza. 

Cofeina este considerata sigura in sarcina, cata vreme este consumata cu moderatie. Nu ar trebui sa depasesti 300 mg cofeina pe zi, indiferent de sursa din care provine aceasta [2]. 

Daca nu te-ai inscris pana acum la un curs prenatal, acesta este un moment bun sa o faci. Poti incepe sa amenajezi camera bebelusului sau poti sa iei legatura cu o doica care sa te ajute in perioada imediat pre si postnatala. Toate aceste probleme se rezolva mai usor cu calm si pe indelete si inainte ca dimensiunile burticii sa devina un impediment. 

Unele femei sunt ingrijorate in legatura cu perspectiva de a continua viata sexuala acum, cand sarcina este atat de vizibila. De fapt, comunitatea medicala este de parere ca sexul este perfect sigur in timpul unei sarcini care are o evolutie normala si fara complicatii. Iar majoritatea gravidelor spun ca se bucura mai mult de propria viata sexuala in aceasta perioada, deoarece cresterea fluxului local de sange face ca toate senzatiile sa fie mai intense [3]. 

Contacteaza imediat medicul, indiferent de ora, in cazul aparitiei sangerarilor vaginale, a febrei sau frisoanelor sau a durerilor si crampelor la nivelul abdomenului inferior. Suna medicul daca apare o scurgere vaginala cu miros neplacut sau daca apare disconfort la urinare [1]. 

Sfaturi pentru parteneri 

Pe masura ce sarcina partenerei avanseaza, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti arati si sa iti demonstrezi disponibilitatea fizica si afectiva. Ca si tine, si partenera ta are emotii legate de evolutia sarcinii, de momentul nasterii si de cum va fi viata voastra in trei. Poate ca tu esti mai preocupat de rolul tau de sustinator al familiei, iar ea se ingrijoreaza mai mult pentru ceea ce se intampla cu propriul corp, dar asta inca inseamna ca aveti ceva in comun: emotiile in fata necunoscutului. Printr-o comunicare deschisa, relatia voastra poate deveni mai puternica. 

Chiar daca inca se simte bine - se spune ca al doilea trimestru de sarcina este cel mai placut - partenera ta nu are voie sa faca orice tip de efort fizic. Totusi, cand depune efort nu ar trebui sa fie intens, deci tine cont de acest lucru si ajut-o mai mult decat inainte. Pregateste-te pentru saptamanile urmatoare, in care dezvoltarea abdomenului ii va ingreuna activitati zilnice simple, precum legatul sireturilor. 

Prezenta ta la vizitele medicale din timpul controalelor periodice este foarte importanta. Orice gravida este ingrijorata ca ar putea afla o veste neplacuta, iar prezenta partenerului reprezinta un element de sustinere morala foarte important. 

Acum, ca te afli in plin trimestru doi de sarcina, cand simti in fiecare zi miscarile bebelusului, probabil ca realitatea ca vei deveni, curand, mamica a devenit mult mai intensa. Multe dintre femei simt un veritabil val de energie in cursul acestei saptamani: bucura-te de el pe deplin, planificand si organizand lucrurile pentru venirea pe lume a bebelusului. 

Bibliografie:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/303613#lifestyle-changes
  2. https://www.healthline.com/health/pregnancy/21-weeks-pregnant#things-to-do
  3. americanpregnancy.org/week-by-week/21-weeks-pregnant/
  4. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20046151?pg=2
  5. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/21-weeks
  6. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-21
  7. https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-21/#:~:text=Week%2021%20%E2%80%93%20your%202nd%20trimester,skills%20including%20sucking%20and%20breathing.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor