Saptamana 24 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

18. 10. 2022 · 6 minute de citit

Ai depasit cu bine jumatatea sarcinii, ceea ce reprezinta o mare reusita. Sarbatoreste acest moment, pentru ca urmeaza niste schimbari importante atat pentru tine, cat si pentru bebelus! Sarcina nu mai poate fi ascunsa si exista si simptome noi despre care o sa vrei sa afli mai multe informatii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Saptamana 24 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

Evolutie si dezvoltarea bebelusului

Bebelusul mai are inca 16 saptamani in care sa creasca, dar a ajuns deja la o lungime de 29 cm si la o greutate de aproximativ 600 g. Trasaturile sale faciale sunt mai bine definite si il fac sa arate din ce in ce mai mult ca un bebelus miniatural, avand in vedere faptul ca se formeaza si depozitele de grasime pe musculatura in continua crestere [1].

Simtul auzului este aproape complet dezvoltat. Exista studii care au demonstrat ca acele cantece ascultate inca din viata intrauterina au darul de a-l linisti pe micut si dupa nastere, dovada ca le recunoaste ca fiind familiare. Dar, in sarcina la 24 saptamani, muzica si vocile parintilor nu sunt singurul lucru pe care il aude bebelusul. Ele se suprapun pe bataile inimii mamei, pe zgomotele pe care le fac intestinele acesteia sau pe sunetul respiratiei [2]. 

Daca ar fi ca micutul sa vine pe lume in aceasta saptamana, ai vedea ca parul, genele si sprancenele sunt albe, deoarece pigmentul care le confera culoarea definitiva nu s-a format inca [3]. 

Modificarile corpului gravidei si simtome specifice

In saptamana 24 de sarcina probabil ca ai observat deja schimbari ale aspectului propriului buric. La cele mai multe dintre gravide, acesta devine proeminent, fiind impins de catre uterul in continua crestere. Dupa nastere, el va reveni la forma initiala [4]. 

Pe lista de simptome de sarcina de 24 saptamani apare si ceva nou: sindromul de tunel carpian. Vei observa ca miscarile repetitive ale mainii sau degetelor se asociaza cu aparitia unei senzatii de amorteala sau furnicaturi. Cauza? Acumularea de lichid in tesuturi creste presiunea asupra articulatiei si, implicit, asupra filetelor nervoase din zona. Controleaza simptomele evitand sa dormi cu capul sprijinit pe mana si facand pauze frecvente pentru relaxarea bratelor. Daca durerea devine mai intensa, un bandaj elastic ortopedic o poate ameliora [5]. 

Unele gravide se plang de faptul ca palmele li se inrosesc si le mananca. Simptomele se pot extinde chiar si la nivelul talpilor si, desi sunt considerate normale in sarcina la 24 saptamani, ele pot reprezenta un semnal de alarma pentru o afectiune denumita colestaza de sarcina, prin urmare merita i le mentionezi medicului la urmatoarea vizita [6].  

La 24 saptamani de sarcina, hormonii pot fi responsabili pentru mai multe simptome minore: gust metalic in gura, pete pigmentare pe piele, o supraproductie de saliva sau latirea piciorului. S-ar putea sa constati ca iti este mai tot timpul cald sau ca nu mai suporti baile sau dusurile prea calde. De asemenea, sosetele stranse si manusile pot parea, deodata, enervante [7].

O ecografie de sarcina la 24 saptamani ar fi de ajutor pentru a-ti explica durerile abdominale care par sa apara de nicaieri. Uterul creste continuu si solicita ligamentele care il sustin, lucru care se poate dovedi dureros. Durerile abdominale ocazionale nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar daca sunt insotite de febra, frisoane sau daca apar sangerari in timpul sarcinii in saptamana 24, e bine sa contactezi medicul cat mai repede [1]. 

Sarcina la 6 luni se poate asocia si cu unele modificari de vedere. Tot sub influenta hormonilor, secretia lacrimala se diminueaza, ceea ce determina o stare de iritare a ochilor. Acumularea de fluide poate face ca ochelarii care pana acum pareau perfecti sa nu mai fie la fel de eficienti. In general, dupa nastere, lucrurile revin la normal din acest punct de vedere [4]. 

In propriul calendar de sarcina pe saptamani si luni poti mentiona, in saptamana 24, un risc crescut de aparitie a migrenelor. Anunta medicul in legatura cu durerile de cap intense si incearca sa tii un jurnal detaliat al activitatilor pe care le desfasurai in momentul declansarii durerilor sau al alimentelor consumate in ziua respectiva. E posibil ca aceste amanunte sa fie de ajutor pentru identificarea unui tipar si prevenirea urmatoarelor episoade migrenoase [4]. 

barbat atinge stomacul sotiei insarcinate

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Saptamana 24 de sarcina este momentul potrivit pentru screeningul in legatura cu diabetul gestational. El poate fi efectuat intre 24 si 28 saptamani de sarcina si nu este dureros: pur si simplu se vor face cateva determinari succesive ale glicemiei pe stomacul gol si dupa consumul unui pahar cu un lichid dulce. In cazul in care exista motive de ingrijorare, medicul iti va oferi lamuriri suplimentare despre modul in care ar trebui sa iti modifici dieta si sa iti schimbi stilul de viata, pana la nastere [3]. 

Pielea uscata si sensibilitatea la caldura sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea gravidelor in a doua jumatate a sarcinii. Cea mai buna solutie este limitarea la dusuri scurte, cu apa calduta, urmate de aplicarea unei creme hidratante

Daca politica spitalului in care o sa nasti permite asta, sau daca iti doresti sa ai langa tine o persoana specializata imediat dupa ce ajungi acasa cu bebelusul, acesta este momentul potrivit sa cauti o doula si sa discuti detaliile nasterii cu ea. Din punct de vedere statistic, la mamele care sunt asistate de o doula se inregistreaza un procent mai mic de cezariene; totusi, apelarea la oi doula nu este potrivita pentru toata lumea [6].

Sfaturi pentru parteneri 

In perioada post partum, cu un nou nascut de care trebuie sa a grija si, posibil, dupa operatia de cezariana, nu vei putea fi o prea buna gospodina, oricate intentii bune ai avea. Lucrati impreuna, din aceasta perioada, la a conserva portii de alimente la congelator. Gatiti cantitati mai mari, puneti portiile suplimentare in casolete si asigurati-va ca veti manca sanatos in acele prime saptamani agitate de dupa venirea pe lume a copilului vostru. 

Aventura sarcinii pare sa fi intrat in linie dreapta si, daca privesti in urma, vei realiza cat de repede a trecut timpul pana acum. Pana la marea intalnire, ai grija de voi! 

Bibliografie

  1. ” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 14.09.2022;
  2. “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester   afisat la 14.09.2022;
  3. “24 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/24-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 14.09.2022;
  4. Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 14.09.2022;
  5. “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 14.09.2022;
  6. “Week 24 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-24.aspx afisat la 14.09.2022;
  7. What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 14.09.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice