Saptamana 28 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

28. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mamica gravita

 

Saptamana 28 de sarcina inseamna ultimul trimestru de sarcina. Evolutia si dezvoltarea bebelusului continua accelerat, iar schimbarile prin care trece corpul mamei sunt majore. Vei face si acum controale si analize medicale. Vorbeste cu partenerul sa ai intreaga sa sustinere! Stabileste impreuna cu medicul care este varianta potrivita de nastere si fa aranjamentele din timp!

Sarcina de 28 de saptamani este avansata. Calendarul sarcinii pe saptamani si luni continua, dar ai parcurs deja mai bine de jumatate din drum. Bebelusul incepe sa capete trasaturi fine si poate avea propria mimica. Burta la 28 de saptamani de sarcina este destul de proeminenta, chiar daca fatul are in jur de 1 kilogram (4). Desi mai este putin pana la marea intalnire, poti simti disconfort accentuat in aceasta perioada, constipatia, hemoroizii si insomnia fiind printre simptomele cele mai neplacute. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Saptamana 28 de sarcina este caracterizata de faptul ca fatul poate deschide si inchide ochii, iar genele si sprancenele sunt deja crescute. Este suficient de dezvoltat pentru a putea misca muschii faciali si se poate stramba si inghite lichid amniotic (2). Parul copilului continua sa creasca. 

Acesta poate masura 30 - 38 de cm lungime si are in jur de 1 kilogram greutate, fiind de marimea unei vinete (3). Greutatea si lungimea depind de multi factori. 

La morfologia fetala din trimestrul 3 de sarcina medicul de obstetrica-ginecologie va masura lungimea oaselor fatului si va estima greutatea sa. În plus, daca mergi la control lunar, asa cum iti indica specialistul, vei afla cat de mare este copilul, vei putea asculta bataile inimii sale, care sunt mult mai rapide decat ale tale si vei primi sfaturi medicale avizate.

 

Control sarcina

 

Organele si sistemele din organism sunt in plina dezvoltare, unele vor fi pregatite sa preia sarcinile imediat dupa nastere, altele vor mai trece prin cateva transformari in noul mediu. 

Creierul copilului isi continua activitatea de crestere. Aceasta este perioada in care circumvolutiunile se adancesc, suprafata lor totala fiind in proces de marire a volumului(1). 

Fatul percepe lumina din mediul inconjurator si reactioneaza la sunetul vocii tale. Incepand cu saptamana 28 de sarcina este posibil ca acesta sa se pozitioneze pentru nastere. 

Modificarile corpului gravidei si simptomele specifice

Esti acum in trimestrul 3. Sarcina la 7 luni este diferita de la o gravida la alta. Simptomele sarcinii in 28 de saptamani pot fi altele decat cele din trimestrul 2 de sarcina. 

Copilul are propriul program, diferit de al tau, miscarile lui noaptea iti poate provoca insomnii. In plus, pielea se intinde tot mai mult, pe masura ce uterul creste. Acest lucru iti da durere sau mancarimi ale pielii. Este bine sa utilizezi produsele de ingrijire adecvate sarcinii cele din categoria mama si copilul, pe care le gasesti in farmacii, pentru hidratare. 

Crampele musculare la nivelul picioarele sunt normale in aceasta perioada, la fel si umflarea acestora. Aparitia varicelor nu este un motiv de ingrijorare, medicul te poate ajuta cu acest aspect (3). 

Urinarea este frecventa si poate fi un simptom suparator. Atentie la infectiile urinare in sarcina ce trebuie tratate corespunzator. 

Tranzitul intestinal se realizeaza anevoios. Constipatia si hemoroizii te vor mai deranja o perioada si dupa nastere. Balonarea si gazele sunt normale, atentie totusi la nutritie in sarcina. 

Sanii continua sa creasca si dupa 28 de saptamani poti sesiza aparitia unor scurgeri (1). 

Arsurile in capul pieptului sau durerile de stomac in sarcina apar pe masura ce copilul creste in uter. Respiratia poate deveni greoaie si scurta cand stai in sezut si presezi burta si diafragma.

Modificari pot apare si in ceea ce priveste secretiile vaginale, pot fi consistente si lipicioase (1), dar daca nu prezinta miros specific, nu ai de ce sa te ingrijorezi.

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

  • Este important sa continui sa iti administrezi vitaminele prenatale si celelalte produse recomandate de medicul specialist, sa faci analizele indicate si sa ai un stil de viata cat mai sanatos.
  • Rh-ul negativ te poate obliga sa faci o injectie cu imunoglobulina anti D pentru prevenirea aparitiei anticorpilor impotriva celulelor rosii ale fatului. 
  • Stabileste cu medicul curant care este cea mai buna varianta de nastere! Daca cezariana este unica optiune, atunci este bine sa te documentezi si sa stii ce implica procedura, pentru a alege spitalul potrivit. 
  • Continua sa utilizezi produsele de ingrijire si infrumusetare pe care le-ai folosit si pana acum si evita sa te mai vopsesti! 
  • Fa miscare daca nu ai restrictii impuse de medic! Desi este tot mai greu sa gasesti o pozitie buna pentru a te odihni, perna pentru gravide iti poate fi de ajutor in aceasta perioada, dar si cand vei alapta. Incearca sa dormi pe partea stanga, poate fi ceva mai confortabil!
  • Nu te stresa si nu te supara, pentru ca astfel vei transmite emotiile negative bebelusului, ceea ce provoaca neplaceri amandurora!
  • Solicita concediul prenatal si incearca sa iti pregatesti totul pentru intalnirea cu bebelusul tau!
  • Daca ai pisica nu uita sa te bucuri de compania felinei, dar nu atinge litiera!

Sfaturi pentru parteneri

  • In masura posibilitatilor,  implica partenerul in toate pregatirile pentru camera copilului si mergeti impreuna la controalele medicale si la ecografii pentru a va bucura de aceste momente unice!
  • Solicita ajutorul partenerului ori de cate ori simti ca iti este necesar si nu face eforturi fizice intense! Nu ridica si nu te apuca sa redecorezi spatiul interior al casei singura pentru a evita problemele in sarcina!
  • Poti merge cu sotul la cursuri pentru viitori parinti, unde vei primi informatii si sfaturi practice de ingrijire a bebelusului, dar si pentru momentul nasterii. 

Saptamana 28 de sarcina inseamna parcurgerea a mai bine de jumatate din calatoria magnifica a vietii tale. Cresterea si dezvoltarea fatului duce la noi simptome si aparitia unor modificari in corpul tau. Este timpul sa te pregatesti pentru momentul intalnirii cu bebelusul si sa faci tot posibilul sa ai un stil de viata cat mai sanatos. Impartaseste aceasta experienta cu partenerul si nu uita sa ceri ajutorul celor apropiati!

Surse de informare:

1. 28 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/28-weeks-pregnant

2. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-28/

3. Pregnancy Week 28 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/28-weeks-pregnant/

4. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/fetal-development/art-20045997

  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice