Schizandra: beneficii, proprietati, utilizari

11. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Schizandra

 

Schizandra este o planta care in medicina traditionala este egala cu forta vitala, iar beneficiile utilizarii sale din cele mai vechi timpuri pentru imbunatatirea sanatatii organismului sunt variate. Fructul cu cinci arome se regaseste sub forma de supliment alimentar si in farmacie fiind considerat un tonic general capabil sa reduca stresul fizic, psihic, ambiental, dar si sa perfectioneze concentrarea, memoria si somnul. 

Schizandra sau Schisandra chinensis este o planta cataratoare care se regaseste in unele regiuni din China si Rusia, chiar si in Japonia, cu fructe folosite in medicina traditionala de generatii. 

Ce este Schizandra?

Schizandra cunoscuta in literatura de specialitate ca Schisandra chinensis este o planta considerata adaptogen, un tonic general ale carei fructe rosii-violet au un gust unic. De fapt vorbim de un fruct cu cinci gusturi sau "fructul celor 5 arome" - dulce, sarat, amar, intepator, acru.

Schizandra a fost intrebuintata de generatii intregi in scopuri medicinale fiind considerata de chinezi benefica pentru Qi, forta vitala sau energia inerenta fiintelor vii, cu impact pozitiv asupra sistemelor si organelor corpului. (1)

Forme sub care se regaseste Schizandra si utilizari

Schizandra contine multi compusi bioactivi printre care lignani, acizi fenolici, flavonoide, uleiuri esentiale si polizaharide. Lignanii se regasesc in fructe, dar si in frunze, lastari si seminte si sunt cunoscuti sub numele de "lignani schizandra". Aceasta planta mai are si schisandrina A, B, C precum si alti compusi bioactivi care sunt utilizati la prepararea suplimentelor alimentare existente in farmacie sub forma de capsule.

Extractele active din Schizandra sunt in unele produse si sub forma de pulbere sau lichide. Fructele sunt disponibile in unele zone sub forma de suc sau uscate. Administrarea suplimentelor alimentare pe baza de Schizandra trebuie sa se realizeze in conformitate cu dozele recomandate de producator sau de medicul curant, in perioadele indicate. (2)

Schizandra este una din cele 50 de ierburi fundamentale in traditia chineasca, un substitut pentru ginseng, considerat tonic pentru barbati si femei, afrodiziac, sedativ si stimulent, de aceea a fost folosita pentru ameliorarea sau tratarea celor mai variate afectiuni de sanatate. (3)

Beneficii si proprietati ale plantei de Schizandra 

Gestionarea eficienta a stresului

Schizandra este un adaptogen ceea ce inseamna ca are capcitatea de a oferi suport organismului in ceea ce priveste rezistenta in fata stresului si a anxietatii, dar si in directia intaririi apararii organismului in fata bolilor. (1)

Traditional, schizandra a fost utilizata pentru gestionarea eficienta a stresului, componentii sai au efecte pozitive asupra glandelor suprarenale responsabile pentru producerea de hormoni de stres si a mediatorilor raspunsului la stres asa cum este cortizolul. Administrarea de schizandra elimina productia si secretia excesiva de cortizol, oxid nitric, ceea ce inseamna stabilizarea acestor compusi din sange, cu diminuarea efectelor negative ale stresului precum oboseala, nivelul scazut de energie sau problemele de concentrare. (3)

Sprijin pentru bolile creierului si impotriva depresiei

Cercetarile realizate pana in prezent au aratat ca schisandrina B a avut efect pozitiv asupra bolii Alzheimer. Capacitatea acestui compus bioactiv de a bloca formarea excesului de peptide beta-amiloid in creier conduce la reducerea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer deoarece aceste peptide sunt componentele responsabile pentru formarea placii de amiloid, o substanta regasita in creierul persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune. 

In acelasi timp, schisandrina B ar putea fi, la randul sau, eficienta impotriva bolii Alzheimer, dar si in Parkinson, prin efectul sau antiinflamator, neuroprotector asupra celulelor creierului. (4)

 

Pastile

 

Depresia ar putea fi tratata cu schizandra dupa ce s-a constatat ca studiile de laborator pe soareci au demonstrat ca extractul de schizandra a avut un efect antidepresiv asupra acestora. Sunt necesare mai multe studii, inclusiv la oameni pentru a oferi schizandra ca tratament in depresie. (1)

In doze mici, schizandra poate oferi ajutor si in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii somnului, prin promovarea relaxarii si a calmului. (3)

Ajutor pentru buna functionare a ficatului

Un alt studiu de laborator a aratat ca schisandrina C si-a dovedit eficienta impotriva leziunilor hepatice la persoanele cu hepatita acuta si cronica. Extractul din planta schizandra a avut un efect puternic antioxidant impotriva daunelor toxice induse in ficatul soarecilor de laborator. Datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare, extractul de schizandra poate oferi protectie ficatului uman, dar sunt necesare studii la oameni pentru a se putea stabili dozele si durata tratamentului. (1)

Sustinerea sanatatii pielii

Fructele plantei de schizandra au fost folosite traditional si pentru frumusetea pielii, dar si pentru efectele anti imbatranire oferite. Micile fructe sunt pline de antioxidanti, vitamina C si E, ceea ce permit pielii sa pastreze umiditatea la suprafata, dar si sa detina capacitate de protectie impotriva daunelor razelor ultraviolete. (3)

Extractul de Schizandra se intrebuinteaza si in unele produse cosmetice recomandate pentru piele sensibila a nou-nascutilor, formula este vegana, nu contine ingrediente de origine animala sau parfum. 

Ameliorarea simptomelor menopauzei

Cercetarile au oferit rezultate incurajatoare pentru femeile aflate la menopauza carora li s-a administrat schizandra un an. Bufeurile, transpiratiile si palpitatiile la inima s-au redus. (1)

Daca vrei sa te folosesti si tu de produsele cu schizandra pentru ameliorarea simptomelor menopauzei este indicat sa vorbesti cu medicul specialist inainte. 

Atentionari si sfaturi utile in consumul de schizandra

Depasirea dozelor recomandate de produse cu schizandra poate determina gastrita, aparitia arsurilor la stomac, reducerea apetitului, dureri in piept. Schizandra nu ar trebui sa fie introdusa pe lista de tratament a celor diagnosticati cu ulcer, reflux gastroesofagian sau cu hiperclorhidrie - concentratie mare de acid stomacal. 

Produsul ar trebui evitat si de cei care sufera de epilepsie sau au tensiune arteriala crescuta. Femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii nu ar trebui sa ia produse cu schizandra deoarece nu se cunosc reactiile pe care aceasta planta le poate produce asupra organismului lor.

Au fost raportate unele reactii alergice la persoanele sensibile precum eruptii cutanate si mancarime. (1), (3), (5)

Acest articol despre schizandra este strict informativ. Daca vrei sa beneficiezi de toate avantajele oferite de produsele ce contin extract din planta de schizandra, consulta medicul si urmeaza indicatiile specialistului! 

Surse de informare: 

1. Schisandra - https://www.healthline.com/health/schisandra

2. Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412213/

3. Health benefits of Schisandra - https://www.healthbenefitstimes.com/schisandra/

4. The influence of Schisandrin B on a model of Alzheimer's disease using β-amyloid protein Aβ1-42-mediated damage in SH-SY5Y neuronal cell line and underlying mechanisms - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28891753/

5. Schisandra - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-376/schisandra#:~:text=Schisandra%20is%20considered%20an%20adaptogen,can%20improve%20endurance%20and%20coordination.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice