Sfaturi pentru cei diagnosticati recent cu diabet: recomandari si contraindicatii

30. 8. 2024 · 8 minute de citit

A fi diagnosticat cu diabet poate fi copleșitor si poate schimba complet modul in care privești viata. Știm ca poate fi o perioada dificila si un diagnostic ingrijorator, dar vestea buna este ca, cu informatiile potrivite si adoptarea unui stil de viata sanatos, poti sa te bucuri de o viata linistita. Acest articol iti ofera un ghid complet pentru a intelege diabetul și a face primii pași catre un stil de viata mai sanatos.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sfaturi pentru cei diagnosticati recent cu diabet: recomandari si contraindicatii

Ce este diabetul si cum afecteaza organismul?

Diabetul este o afectiune cronica care are un impact semnificativ asupra organismului și a vietii de zi cu zi. Definit ca fiind o tulburare in care pancreasul nu produce suficienta insulina sau in care organismul nu poate folosi eficient insulina produsa, diabetul se clasifica in doua tipuri principale. Diabetul de tip 1 implica absenta totala a productiei de insulina, in timp ce diabetul de tip 2 inseamna ca organismul nu produce suficienta insulina sau nu o poate folosi eficient. (1)

Impactul diabetului asupra organismului este vast. Poate duce la deteriorarea vaselor de sange, afectand atat inima, cat și rinichii. Ochii și nervii pot fi, de asemenea, afectati, iar vindecarea ranilor poate deveni anevoioasa. Diabetul poate provoca, de asemenea, probleme cu sistemul imunitar, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sanatatii generale a unei persoane. (1)

Complicatiile pe termen lung ale diabetului pot fi severe. Pot include boli cardiovasculare, nefropatii (afectarea rinichilor), retinopatii (afectarea vederii) și neuropatii (afectarea nervilor). Diabetul poate crește, de asemenea, riscul de infectii, ceea ce poate duce la probleme de sanatate suplimentare. (1)

Cum sa iti administrezi medicamentele pentru diabet?

Exista mai multe tipuri de medicamente pentru diabet. Fiecare medicament are un scop și un mod specific de actiune in organism. De exemplu, insulina, unul dintre cele mai cunoscute tratamente, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange prin facilitarea absorbtiei acestuia de catre celulele corpului. Metformina, la randul sau, reduce productia de glucoza a ficatului și crește sensibilitatea celulelor la insulina. Alte medicamente, precum inhibitorii DPP-4, ajuta la creșterea nivelului de insulina produs de organism și scaderea cantitatii de glucoza produsa de ficat. (2)

Respectarea schemei de tratament prescrise de medic, precum și a orarului de administrare a medicamentelor, sunt esentiale pentru a mentine nivelul de zahar din sange in limite normale. in cazul insulinoterapiei, este important sa se invete tehnica corecta de injectare, pentru a maximiza eficacitatea medicamentului și a minimiza disconfortul. Nerespectarea schemei de tratament poate avea efecte negative de lunga durata. 

Comunicarea eficienta cu echipa medicala este, de asemenea, esentiala. Orice modificare a starii de sanatate, reactie adversa la medicamente sau intrebare despre tratament ar trebui discutata cu medicul. Acesta poate ajusta tratamentul in functie de nevoile tale specifice și poate oferi sfaturi valoroase pentru gestionarea simptomelor și a efectelor secundare ale medicamentelor.

Alimentatia corecta in cazul diabetului

Un plan alimentar echilibrat este esential in managementul diabetului, necesitand o varietate de alimente din toate grupele alimentare, cu o atentie deosebita asupra carbohidratilor. Alimentele bogate in fibre, precum legumele, fructele, cerealele integrale și leguminoasele, sunt recomandate diabeticiilor, deoarece acestea ajuta la incetinirea absorbtiei glucozei in sange.

Monitorizarea și controlul aportului de carbohidrati este un alt aspect cheie in managementul diabetului. Carbohidratii se descompun in glucoza in organism, iar glucoza este principala sursa de energie pentru celule. La persoanele cu diabet, nivelul de glucoza din sange poate deveni prea mare daca se consuma prea multi carbohidrati sau daca organismul nu produce suficienta insulina pentru a-i utiliza.

Exista și anumite alimente care trebuie evitate de catre persoanele cu diabet. Acestea includ alimentele procesate, bauturile zaharoase, alimente bogate in grasimi saturate și alcool. 

Hidratarea adecvata in diabet controbuie la controlul nivelului de zahar din sange. Este recomandat sa bei cel putin 8 pahare de apa pe zi.

Importantia exercitiilor fizice in diabet

Activitatea fizica poate ajuta la imbunatatirea controlului glicemic, adica la mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale. De asemenea, prin sport se reduce riscul de boli cardiovasculare, care sunt o complicatie frecventa a diabetului, și se imbunatatește calitatea vietii. Exista o serie de exercitii potrivite pentru persoanele cu diabet, de la mersul pe jos și inot, pana la yoga sau chiar bicicleta. 

Stabileste-ti un program regulat de exercitii fizice, adaptat starii conditiei tale si cere aprobarea medicului. Durata și intensitatea exercitiilor pot varia in functie de fiecare persoana in parte, dar este recomandat ca acestea sa fie efectuate cel putin 30 de minute pe zi, in majoritatea zilelor saptamanii. De asemenea, in zilele cu activitate fizica intensa, poate fi necesara ajustarea medicatiei și alimentatiei, pentru a evita scaderea prea mare a nivelului de zahar din sange.

Cu toate acestea, practicarea exercitiilor fizice de catre persoanele cu diabet vine și cu anumite precautii. Riscurile asociate includ hipoglicemia (nivel scazut de zahar in sange) sau problemele cardiace. Pentru a preveni aceste probleme, este importanta monitorizarea atenta a nivelului de zahar din sange inainte, in timpul și dupa exercitiu. De asemenea, purtarea unei bratari de identificare medicala poate fi de ajutor in caz de urgenta.

Cum sa iti monitorizezi nivelul de zahar din sange acasa?

Fiecare persoana cu diabet este unica, deci nivelurile de zahar din sange pot varia in functie de o multitudine de factori, inclusiv alimentatie, activitate fizica și stres.

Exista o serie de dispozitive de monitorizare a glicemiei disponibile pe piata, inclusiv glucometre traditionale și sisteme de monitorizare continua a glicemiei. Un glucometru traditional necesita o picatura de sange, de obicei obtinuta prin inteparea degetului, in timp ce un sistem de monitorizare continua a glicemiei utilizeaza un senzor atașat la corp pentru a masura nivelurile de zahar din sange in timp real. Este important sa urmezi instructiunile producatorului pentru a te asigura ca obtii cele mai precise rezultate.

Frecventa cu care ar trebui sa iti verifici glicemia poate varia in functie de tipul de diabet pe care il ai și de planul de tratament. Testarea glicemiei poate fi facuta inainte de mese și la culcare daca folosești insulina. Daca nu folosești insulina, este posibil sa fie suficient sa iti verifici glicemia o data pe zi sau chiar mai rar.

Interpretarea rezultatelor poate fi o provocare, dar este o abilitate vitala pentru gestionarea eficienta a diabetului. Daca nivelul tau de zahar din sange este prea ridicat, s-ar putea sa ai nevoie sa iti ajustezi doza de medicamente sau sa faci modificari la dieta ta. Daca nivelul tau de zahar din sange este prea scazut, este posibil sa fie nevoie sa mananci sau sa bei ceva dulce pentru a-ti crește rapid glicemia.

Impactul diabetului asupra starii emotionale si cum sa il gestionezi?

Diabetul, ca orice alta afectiune cronica, poate avea un impact semnificativ asupra starii emotionale a unei persoane. Nivelurile fluctuante de zahar din sange pot duce la modificari ale dispozitiei, anxietate sau chiar depresie. 

Unul dintre cele mai importante aspecte in gestionarea starii emotionale in cazul persoanelor cu diabet este invatarea unor tehnici de gestionare a stresului și a anxietatii. Acestea pot include meditatia, sportul și terapia cognitiv-comportamentala, toate avand potentialul de a ajuta la ameliorarea simptomelor diabetului. 

Suportul emotional joaca, de asemenea, un rol important in gestionarea starii emotionale a unei persoane cu diabet. Acesta poate veni din partea familiei si a prietenilor. 

Starea emotionala poate influenta capacitatea unei persoane de a-și gestiona diabetul, inclusiv respectarea la planului de tratament și la adopatarea dietei. O stare emotionala negativa poate duce la neglijarea ingrijirilor de sine și la agravarea simptomelor diabetului. 

Contraindicatii: ce sa nu faci daca ai fost diagnosticat cu diabet?

  • Alimente procesate și ultraprocesate. Acestea sunt adesea bogate in zaharuri adaugate, grasimi saturate și sodiu, care pot afecta negativ controlul glicemiei.
  • Bauturi indulcite. Sucurile, bauturile energizante și alte bauturi indulcite cu zahar ar trebui evitate din cauza continutului ridicat de zahar. Adopta, asadar, o dieta fara zahar.
  • Alimente cu indice glicemic ridicat. Aceste alimente, cum ar fi painea alba, orezul alb și cartofii, pot provoca varfuri rapide ale glicemiei.
  • Grasimi trans. Se gasesc in multe alimente procesate și pot crește riscul bolilor de inima.
  • Evita sedentarismul. Lipsa activitatii fizice poate duce la creșterea in greutate și la dificultati in controlul glicemiei.
  • Saritul meselor. Mancarea neregulata poate duce la fluctuatii ale glicemiei.
  • Stresul si obezitatea au efect asupra diabetului. Stresul excesiv poate afecta nivelul de zahar din sange și poate complica gestionarea diabetului.
  • Automedicatia. Nu lua niciodata medicamente fara sa discuti cu medicul tau, deoarece acestea pot interactiona cu tratamentul pentru diabet.
  • Neglijarea controlului glicemiei. Este esential sa-ti verifici glicemia in mod regulat și sa-ti ajustezi tratamentul dupa cum este necesar.

Acum intelegi mai bine ce presupune viata cu diabet și cum poti gestiona aceasta afectiune cu succes. Nu uita ca starea emotionala are un impact semnificativ asupra gestionarii diabetului, așa ca nu uitati sa ai grija și de sanatatea mintala! Acest articol este informativ. Nu uita sa stabilesti cu medicul masurile pe care trebuie sa le adopti! 

Referinte:

(1) Cleveland Clinic. “Diabetes: An Overview.”, Cleveland clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes-mellitus-an-overview , accesat 30 august 2024

(2) Kenneth R. Feingold, „Oral and Injectable (Non-Insulin) Pharmacological Agents for the Treatment of Type 2 Diabetes”, National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279141/ accesat 30 august 2024

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor