Sindromul Asperger: cauze, manifestari si optiuni de tratament

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
femeie vorbeste cu un baietel

Sindromul Asperger se manifesta cu precadere la copii, insa adultii care sufera de aceasta tulburare pot ajunge sa aiba nevoie de aceeasi asistenta atunci cand vine vorba despre anumite sarcini. Din articolul nostru vei afla tot ce ai nevoie sa stii despre sindromul Asperger, tulburarea de dezvoltare din spectrul autist. Descopera ce este, cum se manifesta si care sunt metodele de tratament!

Despre sindromul Asperger

Desi sindromul Asperger face parte dintre tulburarile spectrului autist, acesta nu afecteaza dezvoltarea mentala sau fizica a copiilor. Daca in trecut se folosea denumirea de autism inalt functional", specialistii considera acum ca sindromul Asperger face parte din primul nivel de dificultate al TSA. Acest lucru se datoreaza faptului ca pacientii au totusi nevoie de indrumari, in special in aspectele sociale ale vietii si intelegerea comportamentelor celor din jur. 

Sindromul si-a primit denumirea datorita lui Hans Asperger care l-a descoperit in anul 1944. El a identificat simptome comune in cazul a patru baieti si, in prezent, aceasta este cea mai comuna forma de tulburare din spectrul autist. Se intalneste cu precadere la baieti si se manifesta din copilarie. Atunci cand sindromul Asperger este depistat si tratat la timp, oamenii pot ajunge sa fie perfect independenti in viata de adult. 

Cauze

Nu se cunosc cauzele exacte ale declansarii acestui sindrom. La fel ca in cazul tuturor tulburarilor din spectrul autist, comportamentele si functiile vitale ale copiilor sunt afectate de anumite modificari aparute in creier. Expertii spun ca baietii sunt mai predispusi sa fie diagnosticati cu sindromul Asperger, dar, totodata, un studiu din 2017 a aratat ca fetele care sufera de acest sindrom nu au fost diagnosticate corect.

Pentru a diagnostica aceasta tulburare, medicul specialist va trebui sa tina sub observatie urmatoarele aspecte:

  • felul in care interactioneaza cu cei din jur;
  • modul in care foloseste limbajul;
  • expresiile faciale pe care le are atunci cand vorbeste;
  • atitudinea lui fata de schimbari survenite spontan;
  • abilitatile de coordonare in miscare;
  • existenta unui anumit interes special.
      
femeie si fetita stau pe canapea si vorbesc

Factori de risc

Nu exista factori de risc cunoscuti in prezent care se poata provoca sindromul Asperger la copii. Specialistii sunt de parere ca factorul genetic sau expunerea la un mediu toxic reprezinta cauze posibile pentru declansarea tulburarii, insa nu exista inca studii concludente in aceasta directie. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca sindromul Asperger nu poate fi cauzat de felul in care un copil este crescut sau de vaccinare. 

Simptome

Printre cele mai frecvente simptome ale tulburarilor din spectrul autist si, cu precadere, ale subtipului care este sindromul Asperger se enumera urmatoarele:

  • lipsa contactului vizual;
  • stanjeneala aparuta in interactiunile sociale;
  • copilul nu poate interpreta expresiile faciale sau limbajul corpului celorlalti;
  • dificultatile aparute in vorbire precum repetarea cuvintelor sau vorbirea robotica;
  • lipsa zambetului, chiar si atunci cand copilul este fericit;
  • existenta unei game reduse de emotii;
  • incapacitatea de a intelege emotiile celorlalti;
  • rezistenta fata de schimbari;
  • dezvoltarea unor interese speciale" fata de anumite subiecte.

Aceste simptome se pot manifesta prin comportamente precum preferinta pentru a manca acelasi lucru in fiecare zi sau intoleranta schimbarii salilor de clasa la scoala, de exemplu. 

Diagnosticare

Un psiholog, un neurolog pediatru sau un psihiatru sunt specialisti la care poti apela pentru diagnosticarea copilului tau, atunci cand sesizezi aparitia anumitor simptome in comportamentul sau. De asemenea, poti programa o consultatie la un pediatru specializat in probleme de dezvoltare sau un logoped, atunci cand este vorba despre dificultati in vorbire sau utilizarea limbajului. 

Pentru o diagnosticare corecta, acestia vor analiza comportamentul copilului in diferite situatii. Nu exista un test specific pentru sindromul Asperger, astfel incat acesta poate fi confundat cu ADHD sau alte tulburari mintale. Depresia si anxietatea isi pot face aparitia precoce in cazul persoanelor aflate in spectrul autist, ceea ce face diagnosticarea si mai dificila. 

baiat sta pe jos si se joaca cu o masinuta

Tratament

Tratamentul pentru persoanele care sufera de sindromul Asperger poate consta atat in medicamentatie, cat si in diferite tipuri de terapie. Desi aceasta tulburare nu poate fi vindecata, simptomele sale pot fi tinute sub control pe parcursul vietii. In cazul in care anxietatea si depresia sunt prezente la un nivel alarmant, medicul specialist poate recomanda utilizarea antidepresivelor, antipsihoticelor si medicamentatiei care calmeaza starile anxioase. 

Formele de terapie indicate pentru mentinerea sub control a simptomelor sindromului Asperger sunt urmatoarele:

  • Terapia cognitiv-comportamentala, care poate ajuta la schimbarea gandurilor negative si a pattern-urilor comportamentale inadecvate;
  • Terapia logopedica, utila pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare ale copilului, cat si pentru intelegerea indiciilor sociale precum gesticularea;
  • Formarea abilitatilor sociale prin activitati de grup sustinute de terapeuti, astfel incat copiii sa poata interactiona unul cu celalalt;
  • Terapia ocupationala poate fi de folos pentru imbunatatirea functiilor motorii. 

Pe langa acestea, este necesar ca si parintii sa primeasca o formare corespunzatoare, astfel incat sa isi poata ajuta copiii sa se dezvolte prin exercitii si acasa. Terapia pentru familie poate fi, de asemenea, utila in astfel de cazuri.  

Preventie

Singurul mod prin care sindromul Asperger la copii poate fi prevenit este prin diagnosticarea timpurie si realizarea interventiilor necesare, astfel incat pacientii sa capete acele abilitati de care au nevoie pentru a se descurca singuri in viata, ulterior. Aceasta tulburare a spectrului autist poate aduce cu sine complicatii in ceea ce priveste integrarea in societate si gasirea unui loc de munca in cazul in care tratamentul nu este urmat la timp. 

Cu toate acestea, prin intermediul terapiilor specializate si a sustinerii primite din partea parintilor, copiii care sufera de sindromul Asperger pot gasi modalitati prin care sa invete sa comunice eficient cu cei din jur si sa inteleaga mai bine indiciile sociale. Atunci cand acestia cresc intr-un mediu plin de intelegere, unde exista structura si mecanisme sanatoase de coping, sansele ca ei sa traiasca independent la varsta adulta si sa dezvolte relatii sanatoase benefice sunt foarte ridicate. 

Desi sindromul Asperger este o afectiune care are un mare impact asupra vietii copiilor si adultilor cu acest diagnostic, metodele de tratament urmate la timp vor putea schimba semnificativ parcursul lor social si profesional.

Bibliografie:

  1. https://healthline.com/health/asperger-syndrome     
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28545751/ 
  3. https://www.healthdirect.gov.au/aspergers-syndrome    
  4. https://www.webmd.com/brain/autism/mental-health-aspergers-syndrome
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor