Sindromul copilului zgaltait: ce este si cum se manifesta?
Sindromul copilului zgaltait, cunoscut sub numele de traumatism cranian abuziv este o leziune cerebrala grava care rezulta din agitarea fortata a unui copil mic. Sindromul copilului zgaltait distruge celulele creierului unui copil si impiedica aportul suficient de oxigen, putand provoca leziuni permanente creierului sau chiar decesul copilului.
Ce este sindromul copilului zgaltait?
Sindromul copilului zgaltait este un tip de leziune cerebrala care apare atunci cand un copil mic este agitat violent. Aceasta manevrare violenta a copilului poate provoca inflamatii, contuzii cerebrale si sangerarea unor zone din creier. Sindromul poate afecta si ochii, gatul, coloana vertebrala.
Capul sugarilor este foarte mare si greu proportional cu restul corpului. Cand un copil este zgaltait, se produc miscari la nivelul craniului inainte si-napoi pe partile laterale. Zgaltairea poate provoca sangerari la nivelul creierului sau in spatele zonei aferente ochilor.
Sindromul copilului zgaltait se manifesta cel mai frecvent atunci cand un parinte sau un ingrijitor devine frustrat sau furios din cauza plansului unui copil.
Sindromul poate aparea la mai putin de 5 secunde de agitare a corpului copilului, iar rezultate pot consta in leziuni cerebrale, dizabilitati permanente, paralizie cerebrala si deces [1].
Leziunile apar cel mai adesea la copiii cu varsta mai mica de 2 ani, dar pot fi observate la copiii cu varsta de pana la 5 ani [2].
Cum se manifesta?
In cele mai multe cazuri, un parinte furios sau ingrijitor zgaltaie copilul pentru a-l pedepsi sau a-l linisti. O astfel de manifestare are loc, cel mai adesea, atunci cand copilul plange necontrolat si ingrijitorul frustrat isi pierde controlul. De multe ori ingrijitorul nu intentioneaza sa faca rau copilului. Cu toate acestea, acest comportament este considerat o forma de abuz asupra copiilor [2].
Leziunile apar atunci cand copilul este scuturat si apoi capul copilului se loveste de ceva. Chiar si atingerea unui obiect moale, cum ar fi o saltea sau o perna, poate fi suficienta pentru a rani nou-nascutii si sugarii mici. Creierul copiilor este mai moale, muschii gatului si ligamentele sunt slabe, iar capul lor este mare si greu in raport cu corpul. Rezultatul este similar cu ceea ce se intampla in unele accidente auto [4].
Semnele sindromului pot aparea imediat dupa ce copilul a fost zgaltait. Semnele devin puternice in patru pana la sase ore de la eveniment. Unele simptome apar imediat, dar pot sa nu apara decat mai tarziu in viata. Unii copii pot avea probleme de atentie si comportament mai tarziu in viata daca au fost victime ale acestui comportament [1], [2].
Simptomele pot varia ca intensitate si includ [1] - [4]:
- convulsii;
- agitatie extrema sau iritabilitate;
- dificultatea de a ramane treaz;
- scaderea nivelului de atentie;
- modificari ale comportamentului;
- letargie, somnolenta;
- pierderea constientei;
- pierderea vederii;
- piele palida sau albastruie;
- lipsa poftei de mancare;
- varsaturi;
- probleme de respiratie;
- paralizie;
- coma.
In numeroase cazuri este posibil ca un copil sa nu prezinte semne fizice, afectiunea poate fi dificil de diagnosticat.
Adresaza-te medicul specialist daca un copil prezinta oricare dintre semnele sau simptomele de mai sus, indiferent de cat de usoare sau grave sunt!
Primul ajutor
Suna la 112 daca micutul prezinta semnele ale sindromului copilului zgaltait, deoarece are nevoie imediat de un tratament de urgenta.
Daca copilul nu mai respira inainte de sosirea ajutorului de urgenta, aplica metodele de prim ajutor! [1]
Nu ridica sau scutura copilul pentru a-l trezi.
Nu incerca sa-i dai copilului nimic in gura.
Daca copilul vomita:
- si nu consideri ca exista o leziune a coloanei vertebrale, intoarce capul copilului intr-o parte pentru a preveni sufocarea si respiratia copilului in varsaturi la plamani;
- si daca consideri ca exista o leziune a coloanei vertebrale, roteste cu atentie intregul corp al copilului intr-o parte, protejand in acelasi timp gatul pentru a preveni sufocarea si aspiratia.
Acesti pasi pot ajuta la diminuarea riscului de sindrom al bebelusului zgaltait [1], [3]:
- nu zgaltai niciodata un copil din joaca sau furie! Chiar si agitarea usoara poate deveni violenta atunci cand esti furios.
- daca esti obosita, stresata si te enervezi, pune bebelusul in patut si paraseste camera. Incearca sa te calmezi! Suna pe cineva pentru asistenta! Poti utiliza suplimente alimentare si medicamente pentru ameliorarea stresului si a oboselii.
- suna un prieten sau o ruda sa vina si sa ramana cu copilul daca simti ca ai scapat situatia de sub control. Ai grija de dieta si nutritia ta, deoarece are impact asupra comportamentului!
- apeleaza la ajutorul unui consilier si participa la cursurile de parenting!
- nu ignora semnele de abuz asupra copiilor in casa ta sau in casa unei persoane pe care o cunosti!
- daca ai probleme in a-ti gestiona emotiile sau stresul de a fi parinte, cere ajutor! Medicul copilului poate oferi o trimitere la un consilier specializat. In cazul in care alte persoane au grija de copilul tau, un ingrijitor angajat, frate sau bunic, asigura-te ca stiu pericolele sindromului copilului zgaltait.
Consumul de suplimente nutritive nu inlocuieste un tratament medical. Daca te confrunti cu reactii adverse, intrerupe cura si adreseaza-te medicului! Unele medicamente sau suplimente pot interfera cu procesul de alaptare. Citeste prospectul inainte de a le administra!
Ai grija de copilul tau! Sindromul copilului zgaltait poate crea probleme grave de sanatate unui copil mic sau unui sugar. Daca un copil prezinta simptome, adreseaza-te imediat medicului specialist si urmeaza sfaturile acestuia
Surse de informare:
[1] Cleveland Clinic.Shaken baby syndrome. Cleveland Clinic, 2023,
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13779-shaken-baby-syndrome Accesat in 24.01.2023.
[2] Mount Sinai Health Library.Shaken baby syndrome., Mount Sinai, 2023,
https://www.mountsinai.org/health-library/injury/shaken-baby-syndrome Accesat in 24.01.2023.
[3] Mayo Clinic. Shaken baby syndrome.,Mayo Clinic, 2023,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shaken-baby-syndrome/symptoms-causes/syc-20366619 Accesat in 24.01.2023.
[4] Kids Health. Abusive Head Trauma (Shaken Baby Syndrome), Kids Health, 2023,
https://kidshealth.org/en/parents/shaken.html Accesat in 24.01.2023.