Sindromul Peter Pan: cauze, simptome, tratament

15. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sindromul Peter Pan

 

Pentru unele persoane, a deveni adult in adevaratul sens al cuvantului pare aproape imposibil. Imaturitatea poate ruina relatiile din perioada varstei de adult tanar, poate impiedica angajarea la un loc de munca si chiar poate avea un impact de durata asupra sanatatii mentale si fizice.

A fi adult este deosebit de dificil pentru persoanele diagnosticate cu sindromul Peter Pan, dar ce se poate face si cand devine o problema reala? Afla care sunt cauzele, simptomele si ce optiuni de tratament exista pentru aceasta afectiune.

Ce este sindromul Peter Pan?

Sindromul Peter Pan, desi nu este un diagnostic recunoscut, este un termen popular folosit in domeniul psihologiei pentru a descrie persoanele ajunse la varsta maturitatii care au dificultati in a se maturiza cu adevarat.

Termenul acestei afectiuni este derivat din personajul fictiv „Peter Pan” creat de J.M. Barrie in 1902.

Persoanele cu acest sindrom prezinta o serie de comportamente sociale, ideologii si trasaturi care sunt considerate imature (vazute din spectrul normalului). In cele mai multe cazuri, persoanele cu acest sindrom se confrunta cu angajamentul, mentinerea locului de munca si a responsabilitatilor si nu au o directie sau un scop stabilit in viata (1).

Desi sindromul Peter Pan este mai frecvent la persoanele de gen masculin, oricine de orice sex sau gen poate dezvolta comportamente asociate cu aceasta tulburare (1).

Sindromul Peter Pan: cauze

Nu exista o singura cauza pentru comportamentele asociate cu sindromul Peter Pan. Acesta este probabil rezultatul urmatorilor factori:

Experiențe din copilarie

Anumite stiluri de parenting pot duce la nedezvoltarea abilitatilor de viata necesare unei persoane. De aceea, acestea incep sa evite responsabilitatile si angajamentele, se concentreaza excesiv pe senzatii si hedonism si romantizeaza libertarea si evadarea (2).

Cei cu sindrom Peter Pan au adesea parinti prea protectori sau foarte permisivi, fiecare extrema avand un impact asupra stilului de atasament al copilului.

Factori economici

Cercetatorii din domeniul psihologiei subliniaza, de asemenea, ca dificultatile economice pot contribui la aparitia sindromului Peter Pan, in special in cazul generatiilor mai tinere (Z si Alfa) (2). Cu alte cuvinte, a fi adult, ar putea fi un pic mai greu decat era inainte.

Un raport din 2013 realizat de Universitatea Georgetown sugereaza ca schimbarile tehnologice si structurale din economie fac ca tranzitia dintre adolescenta si maturitatea timpurie sa fie mai zguduitoare (3).

Salariile mici si oportunitatile putine de avansare in campul muncii pot bloca, de asemenea, motivatia deja scazuta de a urma o cariera satisfacatoare.

Ratele de scolarizare pentru facultate care au depasit inflatia au creat un plus de stres financiar si anxietate, pe care unii oameni incearca sa le gestioneze tocmai prin evitarea responsabilitatilor in intregime.

Sindromul Peter Pan: simptome

Deoarece sindromul Peter Pan nu este un diagnostic clinic, expertii nu au determinat niciun simptom oficial. Cu toate acestea, exista cateva manifestari specifice pe care le prezinta persoanele cu acest sindrom:

In relatiile romantice

Daca partenerul tau are sindromul Peter Pan, s-ar putea sa ai impresia ca ii este dificil sa fie singur in lume. S-ar putea (2):

  • Sa te lase sa planifici activitatile de zi cu zi si sa iei decizii importante pe cont propriu;
  • Sa neglijeze treburile casnice si alte responsabilitati, in special cele legate de copil;
  • Prefera sa arate putin interes sau chiar deloc in a face planuri pe termen lung;
  • Prezinta semne de indisponibilitate emotionala;
  • Sa cheltuie bani in mod iresponsabil si are probleme cu finantele personale;
  • Evita in mod constant abordarea problemelor legate de relatie.

La locul de munca

O persoana cu sindrom Peter Pan are tendinta de a se zbate cu mentinerea unui loc de munca si cu obiectivele de cariera (2):

  • Isi poate pierde rapid locul de munca din cauza lipsei de efort si intarzierilor;
  • Nu depune deloc efort pentru a-si gasi un loc de munca;
  • Paraseste frecvent job-urile atunci cand se simte plictisit sau stresat;
  • Isi doreste sa lucreze mai mult part-time si nu are niciun interes in a promova intr-o organizatie.

Simptome legate de atitudine, dispozitie si comportamente

O persoana cu sindrom Peter Pan poate fi observata prin comportamentele specifice, precum (2):

  • Izbucniri emotionale puternice atunci cand se confrunta cu situatii stresante;
  • Stari de anxietate;
  • Tendinta de a da vina pe alte persoane atunci cand lucrurile nu merg bine;
  • Putin interes in dezvoltarea personala;
  • Teama de critica;
  • Consum de substante, adesea cu scopul de a scapa de sentimentele si responsabilitatile dificile.

Atentie! Aceste semne pot fi asociate si altor probleme, dar o persoana care se prezinta cu astfel de manifestari poate avea sindromul Peter Pan.

Optiuni de tratament

Daca ti s-a spus ca esti imatur, nu-ti asumi responsabilitati si observi ca relatiile tale sociale sunt tensionate din cauza acestor aspecte, poate doresti sa iei in considerare psihoterapia.

Desi este cu siguranta posibil sa faci schimbari pe cont propriu pentru a te maturiza, neidentificarea factorilor care provoaca aceste comportamente iti poate bloca dezvoltarea personala.

Un terapeut te poate ajuta sa navighezi in aceste domenii ale vietii de zi cu zi si sa-ti imbunatatesti intelegerea de sine, abilitatile interpersonale si gandirea critica.

Disclaimer: Acest articol a fost redactat in scop informativ si nu inlocuieste diagnosticul unui medic specialist sau a unui psihoterapeut. Adreseaza-te expertilor pentru a tine sub control orice manifestari care fac dificila functionarea in viata de zi cu zi.

Surse de informare:

(1) Cleveland Clinic (2023). Peter Pan Syndrome May Have You Saying „I don't want to grow up". What Is Peter Pan Syndrome? Signs and Causes – Cleveland Clinic

(2) Raypole, C. (2023). Peter Pan Syndrome: When People Just Can't Grow Up. Medically Reviewed by PsyD Juby, B. Peter Pan Syndrome: Signs, Causes, and Dealing with It (healthline.com)

(3) Carnevale, A.P., Hanson, A.R. & Gulish, A. (2013). Failure to Launch. ED558185.pdf

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice