Stiluri de atasament: tipuri, simptome, efecte asupra relatiilor

7. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Copil atasat de parinte

 

Interactiunile care au loc inca din copilarie si modul in care acestea se formeaza si evolueaza influenteaza relatiile viitorului adult. Stilul de atasament este un comportament specific in relatiile dintre oameni, din punct de vedere emotional si psihic. Stilul de atasament pe care un adult il are este invatat in copilarie, cultivat pe parcursul vietii si reprodus pentru propria familie. 

Teoria atasamentului, definita in 1950, descrie nevoia unei persoane de a forma si intretinere legaturi emotionale cu alte fiinte umane. Conceptul este formulat de psihiatrul britanic specializat pe lucrul cu copiii, John Bowlby si de psihologul canadian, Mary Ainsworth. Potrivit acestora exista 4 tipuri de atasament. 

Ce sunt stilurile de atasament?

Atasamentul este definit ca afectiune puternica si durabila fata de cineva. Inca de la nastere copiii sunt dependenti de parinti pentru orice. Studiile realizate in ultimii ani au aratat ca bebelusii care sunt atent ingrijiti si au parte de sustinere constanta din partea parintilor sau a persoanei care se ocupa preponderent de ei, tind sa manifeste in viitor relatii mai bune si mai sanatoase, fata de cei care au relatii dezorganizate cu familia inca din primii ani de viata. 

Desi omul este o fiinta complexa, capabila sa invete si sa dobandeasca permanent noi insusiri si capacitati fizice si psihice, influenta din copilarie pe care o au cei apropiati asupra sa tinde sa isi puna amprenta asupra vietii de adult si a sanatatii emotionale. (1)

Tipuri de stiluri de atasament si simptomele caracteristice

Psihologii vorbesc de 4 tipuri sau concepte ale stilurilor de atasament.

Atasamentul sigur

Bebelusii ai caror parinti pleaca pentru o perioada de langa ei vor fi suparati, tristi si vor plange, dar se vor bucura cand acestia revin si le capteaza atentia, oferindu-le dragostea lor. Acest stil de atasament este considerat sanatos deoarece permite relationarea naturala si confort sporit, fara efort suplimentar, in ceea ce priveste construirea de relatii si independenta afisata. 

Atasamentul sigur vine din faptul ca parintii le ofera bebelusilor suport constant pentru indeplinirea nevoilor fizice si emotionale, asadar este mai usor pentru viitorii adulti sa lege relatii sanatoase, de lunga durata cu ceilalti, in ciuda obstacolelor si a problemelor inerente care apar in viata. 

Atasament anxios 

Bebelusii sunt foarte suparati cand parintii pleaca si pot fi greu de multumit cand acestia revin, in ciuda mangaielilor si a dragostei oferite. Copiii incadrati in acest stil de atasament pot fi considerati nesiguri si anxiosi, deoarece au nevoie sa se simta pretuiti si doriti, sunt gelosi si traiesc toata viata cu frica de a nu fi parasiti. Dependenta fata de altii este cea care face ca acest tip de atasament sa fie considerat nesanatos. 

Relatia bebelusi-parinti este de la inceput una ambigua, copiii nu stiu daca se pot baza pe ingrijitorul lor pentru satisfacerea nevoilor fizice si psihice, tocmai pentru ca adultul nu este consecvent. Acest lucru determina nevoi si presiuni crescute din partea adultilor cu aceasta problema de atasament care sunt, de regula, solicitanti si chiar isi pot indeparta prin acest comportament partenerii. 

Atasament evitant

Bebelusii nu reactioneaza sau au unele raspunsuri usor perceptibile cand parintii pleaca sau cand se reintorc. In acest caz vorbim de respingerea intimitatii si a independentei. Paradoxal, independenta pe care incearca sa o aiba aceste persoane este indreptata mai mult spre evitarea dependentei de ceilalti, nu pentru satisfacerea propriile nevoi. De aceea si acest tip de atasament este considerat nesanatos. 

Lipsa conexiunii dintre parinti-bebelusi, dar si detasarea din relatia celor doua parti, inseamna ca viitorii adulti pot avea o atitudine singuratica, nu simt nevoia sa ii inteleaga pe ceilalti si nici propriile nevoi si sentimente. Acesti adulti nu cauta confortul si sprijinul emotional al celor din jur, nu sunt empatici si nici nu isi consoleaza partenerii cand acestia au nevoie. Asadar, au nevoie de ajutor, sustinere si incurajare din partea celorlalti, dar numai dupa ce constientizeaza ca efortul trebuie sa vina si din partea lor. 

Atasament dezorganizat

 

Atasament dezorganizat

 

Reactiile bebelusilor la plecarea sau revenirea perintilor sunt anormale, fie nu au manifestari evidente, fie acestea sunt denaturate. In cadrul acestui stil de atasament nesanatos si chiar deviant teama de intimitate si evitarea construirii unor relatii sunt coordonatele principale, tiparele ce apar in atasament dezorganizat tind sa fie greu de inteles pentru potentialii parteneri.

O relatie complicata in copilarie, bazata de frica sau trauma va face ca viitorii adulti sa manifeste relatii anormale cu cei din jur, uneori pot exista tulburari de personalitate sau tulburari de sanatate mintala. Relatiile nesanatoase in acest caz sunt fie de respingere a celor care se apropie prea mult, fie de nevoie ascunsa pentru apropierea, dar fara a face pasi in aceasta directie. (1), (2)

Efectele stilurilor de atasament asupra relatiilor

Stilurile de atasament ce se formeaza in copilarie afecteaza toate relatiile tale personale si profesionale. Posesia si dorinta de a fi mereu cu cineva, dar si teama de respingere, afecteaza relatiile dintre oameni, duc la tulburari sau la probleme mai grave de comportament. De aici incalcarea unor granite sau asteptarile diferite pe care le ai fata de o persoana prezenta in viata ta. (2)

Identificarea stilului de atasament caracteristic, constientizarea si munca depusa pentru a clarifica nevoile specifice astfel incat sa le poti satisface sanatos si sa poti avea relatii normale, de lunga durata, este un proces complex, pentru care trebuie sa aloci timp si resurse emotionale si in care sa investesti. Nu trebuie uitata nici faptul ca personalitatea si experientele din timpul vietii contribuie si ele la conturarea tipului de atasament din viata de adult. (3)

Cultivarea unui atasament sanatos la inceputul vietii copiilor modeleaza relatiile viitorului adult, rolul si actiunile parintilor fiind vitale. Pentru derapaje este indicat ajutorul de specialitate. Psihoterapia individuala te poate ajuta sa intelegi experientele si sa dezvolti noi moduri de a face fata relatiilor tale.

Acest articol este informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Daca ai unele probleme de atasament, mergi la medicul specialist si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. The 4 Attachment Styles and How They Impact You - https://health.clevelandclinic.org/attachment-theory-and-attachment-styles/

2. Attachment Styles - https://scholar.harvard.edu/sociology1152/attachment-styles-0

3. How Attachment Styles Affect Adult Relationships - https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/attachment-and-adult-relationships.htm

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice