Singuratatea: cand stim ca ne afecteaza sanatatea psihica si ce putem face?

31. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Singuratatea

 

Omul este o fiinta sociala care are nevoie de interactiune cu semenii. Relatiile sociale sunt importante pentru confort fizic si sanatate psihica. Cand relationarea este deficitara, apare singuratatea, care poate duce la tulburari psihice, consum de alcool sau substante interzise, probleme de somn, modificari comportamentale majore, depresie si anxietate. 

Singuratatea este un fenomen ingrijorator in conditiile in care determina atat probleme care afecteaza sanatatea psihica, cat si unele modificari la nivel fizic, asociate cu aparitia unor boli ce pot deveni cronice, daca nu sunt tratate la timp. Pentru a combate singuratatea este nevoie de sprijin de specialitate sau de ajutor din partea semenilor. 

Cum este definita si ce inseamna singuratatea?

Singuratatea este resimtita diferit de oameni, intensitatea sentimentului poate fi, de asemenea, perceputa in alte moduri. Uneori simtim nevoia sa ne indepartam de ceilalti si sa avem cateva momente de singuratate. Alteori, putem experimenta singuratatea chiar daca ne aflam in societate si suntem inconjurati de oameni. Sunt si momente in care singuratatea apare la parinti, dupa ce copiii au plecat la facultate sau la casa lor si se simt parasiti. 

Pentru a defini singuratatea pe scurt, putem spune ca se refera la sentimentul pe care il avem cand nevoia de a avea contacte umane sau cand relatiile sociale nu sunt satisfacute. (1)

Cum este perceputa singuratatea?

Exista o diferenta intre „a ne simti singuri” si „a fi singuri”. Singuratatea perceputa ca lipsa satisfacerii unei nevoi este cea care ne afecteaza sanatatea mintala. (2)

„A fi singuri” se refera la absenta altor persoane din jurul nostru, in timp ce „a ne simti singuri” apare din diferentele resimtite intre relatiile sociale dorite si cele reale. (3)

Singuratatea poate fi necesara si dorita de unele persoane, ceea ce inseamna ca sentimentul poate fi unul cat se poate de natural. Probleme apar in momentul in care singuratatea dureaza mai mult decat ne dorim noi sau cand nu putem relationa desi nu suntem singuri. 

Care sunt motivele singuratatii?

Singuratatea nu este mereu o optiune personala. Asadar, care sunt cauzele in care singuratatea devine coplesitoare? 

  • cand nu avem cu cine locui;
  • lipsa unui confident, a unei persoane cu care sa vorbim si in care sa avem incredere deplina;
  • moartea celor dragi;
  • aparitia sau perpetuarea problemelor financiare;
  • schimbarea locuintei sau a mediului cu care eram obisnuiti;
  • unele boli cronice, asociate cu probleme sau deficiente fizice. (3)

Tipuri de singuratate

Singuratatea situationala

Pe langa situatia in care ne aflam, apar factorii de mediu precum experientele neplacute sau discrepante intre nevoile proiectate si cele reale, alaturi de conflicte interpersonale, accidente, migratia celor din jur. (1)

Singuratatea de dezvoltare

Dezvoltarea fizica si psihica este tulburata de diferite deficiente care pot sa apara si la care pot fi asociate si alte nemultumiri personale, separari, angajamente pe viata, saracie, dizabilitati de ordin fizic sau psihic. (1)

Singuratatea interna

Aici sunt luate in calcul mai mult trairile interne si modul in care ne percepem pe noi insine sau in raport cu ceilalti. Stima de sine scazuta, diferite suferinte mintale, sentimente de vinovatie fata de unele situatii si modul in care gestionam evenimentele cu care ne confruntam definesc singuratatea interna. (1)

 

Indicatoare stradale

 

Singuratatea si sanatatea psihica

Desi singuratatea poate fi gestionata de unele persoane eficient, astfel incat sentimentul apasator sau dureros sa dispara, unele studii realizate au aratat ca trairile nu pot disparea cu totul si creierul proceseaza informatiile, se pregateste pentru un potential pericol si astfel pot sa se iveasca erori in gandire. (4)

Acestea determina o perceptie gresita asupra modului de actiune sau a celui de comportament fata de cei din jur. Interpretarea gresita a intentiilor sau comunicarea deficitara ne face sa nu putem relationa normal si sa ne adancim in singurarate pentru ca nu suntem intelesi. 

Singuratatea a fost asociata, de-a lungul timpului, cu unele tulburari de sanatate mintala. Singuratatea poate avea dublu rol, fie de raspuns la o afectiune de sanatate psihica, fie poate fi un „declansator” al unei probleme mintale. 

Depresia, anxietatea, psihoza, dementa, boala Alzheimer, abuz fizic asupra altor persoane, dependenta de alcool sau de substante interzise, comportament antisocial, aparitia bolilor cardiovasculare, accident vascular cerebral, nivel crescut de stres, probleme cu somnul, precum si ganduri suicidale, toate sunt efecte ale singuratatii asupra sanatatii fizice si psihice, pe care fie le observam singuri, fie avem nevoie de sprijinul altora pentru a le constientiza. (5)

Ce putem face pentru a preveni sau trata singuratatea?

  • Diagnosticarea si tratarea corespunzatoare a bolilor fizice si psihice;
  • Redescoperirea prietenilor si a familiei;
  • Iesirea frecventa din casa;
  • Implicarea in activitati in afara locuintei sau a serviciului, comunitare sau de voluntariat;
  • Identificarea si aderararea la un grup cu preocupari asemanatoare;
  • Adoptarea unui animal de companie;
  • Schimbarea stilului de viata si a dietei, practicarea unor activitati fizice frecvente;
  • Identificarea factorilor de stres si constientizarea problemelor pentru a le putea elimina. (4), (5)

Constatarea problemelor cu care ne confruntam pe fondul singuratatii sau cu suportul membrilor familiei este doar un prim pas. Putem obtine ajutor din partea apropiatilor sau chiar putem face un efort pentru a depasi acest stadiu al vietii singuri, insa, tulburarile pot fi profunde si poate fi necesar ajutorul de specialitate. 

Sprijinul unui psihoterapeut sau al unui psihiatru este esential, asadar nu trebuie sa ezitam sa apelam la profesionisti. Sedintele individuale de psihoterapie sau aderarea la grupurile suport pot fi variantele potrivite, in situatii complexe. 

Acest material contine informatii generale despre singuratate si efectele acesteia asupra sanatatii psihice. Constientizarea singuratatii si a problemelor provocate poate fi o sarcina dificila, pentru care avem nevoie de sprijin avizat. Pentru un diagnostic corect si ajutor adecvat este recomandat sa consultam medicul specialist si sa urmam indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Relationship Between Loneliness, Psychiatric Disorders and Physical Health ? A Review on the Psychological Aspects of Loneliness - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4225959/

2. Loneliness - https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/loneliness/about-loneliness/#:~:text=Feeling%20lonely%20can%20also%20have,sleep%20problems%20and%20increased%20stress.

3. All About Loneliness: What Causes It, How to Cope With It, and When to Get Help - https://www.everydayhealth.com/loneliness/

4. Is Loneliness Making My Mental Health Struggles Harder? - https://mhanational.org/loneliness-making-my-mental-health-struggles-harder

5. Loneliness: Causes and Health Consequences - https://www.verywellmind.com/loneliness-causes-effects-and-treatments-2795749

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice