Siropul de artar - beneficii, proprietati, contraindicatii
Siropul de artar este un indulcitor din ce in ce mai popular, datorita gustului placut si aromei speciale. Se spune ca siropul de artar ar fi mai sanatos decat zaharul, dar sa fie acest lucru adevarat? In acest articol poti descoperi cateva date stiintifice legate de acest subiect.
Ce este siropul de artar?
Siropul de artar este fabricat din seva unei anumite specii de artar canadian. Pe continentul american, siropul de artar este consumat de sute de ani, peste 80% din productia mondiala provenind din provincia Quebec, Canada de Est.
Pentru obtinerea siropului de artar sunt necesare doua etape:
- Recoltarea sevei prin efectuarea unei gauri in trunchiul copacului;
- Fierberea sevei pana la evaporarea unei cantitati importante de apa, ceea ce determina obtinerea unui sirop gros si dulce, care va fi filtrat pentru indepartarea impuritatilor.
Informatii nutritionale pentru siropul de artar
Ceea ce deosebeste siropul de artar de zaharul rafinat este continutul sau de minerale si antioxidanti. Astfel, 80 ml de sirop de artar pur contine:
- calciu: 7% din doza zilnica recomandata;
- potasiu: 6% din doza zilnica recomandata;
- fier: 7% din doza zilnica recomandata;
- zinc: 28% din doza zilnica recomandata;
- mangan: 165% din doza zilnica recomandata.
Desi siropul de artar contine o cantitate decenta de minerale, in special de zinc si mangan, el este si foarte bogat in zaharuri: ⅔ din continutul total este reprezentat de sucroza. Aceiasi 80 ml de sirop despre care discutam anterior contine nu mai putin de 60 g zahar [2].
Continutul de minerale al siropului de artar nu ar trebui sa incurajeze, in nici un fel, consumul acestuia in exces. Cea mai buna sursa de minerale raman alimentele integrale, proaspete si o dieta corect echilibrata. Daca nu esti convins, iata inca un detaliu: indicele glicemic al siropului de artar este 54, iar cel al zaharului, 65 [1].
Siropul de artar contine cel putin 24 antioxidanti
Stresul oxidativ, determinat de radicalii liberi din organism, este considerat responsabil pentru intregul proces de imbatranire si pentru numeroase boli. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si reduc stresul oxidativ, determinand, probabil scaderea riscului de aparitie a multor afectiuni.
Studiile demonstreaza daptul ca siropul de artar este o sursa decenta de antioxidanti. Un studiu demonstreaza ca in compozitia acestuia se regasesc nu mai putin de 24 antioxidanti diferiti. Variantele de sirop inchise la culoare (grad B) par sa fie mai bogate in beneficii decat cele mai deschise [2].
Chiar si asa, continutul de antioxidanti este considerat redus, prin comparatie cu procentul enorm de zahar. Conform unui studiu, inlocuirea zaharului rafinat din alimentatie cu sirop de artar ar creste aportul de antioxidanti cu echivalentul oferit de o portie de nuci sau de fructe de padure [1].
In cazul in care doresti sa slabesti sau sa iti imbunatatesti sanatatea metabolica, e mai bine sa eviti complet indulcitorii, in loc sa incerci sa ii inlocuiesti cu sirop de artar.
Siropul de artar contine si alti compusi benefici
In compozitia siropului de artar specialistii au identificat si alte substante benefice. Una dintre ele este denumita quebecol, dupa zona Quebec, de unde provine acest sirop.
Compusii activi din siropul de artar par sa aiba efecte anticancerigene si sa incetineasca procesele de descompunere a carbohidratilor la nivelul tubului digestiv.
Din pacate, studiile efectuate pe subiecti umani nu au confirmat aceste efecte obtinute la experimentele in vitro. Mentiunile de pe etichete nu sunt intotdeauna cele mai corecte, avand in vedere ca ele sunt realizate de catre producatori, pe baza studiilor sponsorizate chiar de catre acestia.
Efectele asupra metabolismului si a starii de sanatate
Principalul motiv pentru care indulcitorii care au un continut mare de zahar sunt considerati nesanatosi are legatura cu cantitatea mare de fructoza pe care o ofera. Ficatul este responsabil de metabolizarea unor cantitati mari de fructoza, dar cand limita acestuia este depasita, el ajunge sa converteasca fructoza in lipide.
O parte dintre aceste lipide este depozitata in ficat, determinand steatoza hepatica. Consumul mare de fructoza este corelat cu rezistenta la insulina, sindrom metabolic, obezitate si diabet tip 2.
Desi fructele au un continut semnificativ de fructoza, ele contin si fibre, antioxidanti si alti nutrienti, prin urmare este foarte dificil sa consumi o supradoza de fructoza atunci cand aceasta provine din fructe crude [1].
Zahar sau sirop de artar?
Desi siropul de artar reprezinta o sursa de substante nutritive si antioxidante, continutul sau foarte mare de zahar il face sa fie recomandat cu prudenta in alimentatie. Daca e sa luam in considerare valoarea sa calorica, el este o sursa foarte slaba de nutrienti, in comparatie cu legumele, fructele sau produsele de origine animala neprocesate.
Inlocuirea zaharului rafinat cu sirop de artar de buna calitate poate fi considerata benefica pentru starea generala de sanatate, dar adaugarea acestuia intr-o dieta normala nu va face decat sa inrautateasca lucrurile.
Luand in considerare toate aceste informatii, concluzia cercetatorilor este ca siropul de artar nu este altceva decat o versiune mai putin nociva de zahar. In nici un caz nu poate fi considerat un aliment sanatos. Consumat cu moderatie, la fel ca orice alt indulcitor, el te poate bucura cu aroma sa usor caramelizata.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup afisat la 4.09.2022;
- https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5602/2 afisat la 4.09.2022.