Socul - beneficii, proprietati, contraindicatii
Majoritatea plantelor medicinale pot fi folosite sub forme precum ceaiul, tincturile, siropurile, atat pentru beneficiile lor pentru sanatate, cat si pentru aromele puternice, care devin astfel alternative la bauturile existente in comert. In cazul socului, atat florile, cat si fructele, ofera beneficii organismului, dar florile sunt cel mai des folosite in gospodariile din tara in timpul sezonului de primavara-vara.
Socul este o planta binecunoscuta in Romania si este folosita in majoritatea familiilor din generatie in generatie. Recunosti florile de soc in copaci atat datorita florescentei bogate, cat mai ales, mirosului imbietor. In articolul urmator iti prezentam ce beneficii poate aduce socul, proprietatile principale si ce contraindicatii exista daca il consumi sub diferite forme.
Cum poate fi folosit socul?
Cei mai multi dintre noi au crescut cu sucul sau siropul de soc pregatit de mame si bunici. Ei bine, floarea de soc este folosita inca din perioada preistorica in Europa, in anii 3000i.Hr. Oamenii de stiinta si istoricIi au gasit dovezi care atesta cultivarea socului in aceste perioade, fara a exista raspunsuri la cum era folosit acesta sau de ce. De asemenea, s-au descoperit si morminte care dateaza din Egiptul antic, in care, printre obiectele cu care erau ingropati oamenii se afla si tinctura de soc.
Atat in Franta anului 1651, cat si in grupurile de nativi americani, socul a fost considerat o planta care poate trata febra si diverse afectiuni.
In prezent, exista atat remedii naturiste, cat si bauturi alcoolice care se prepara pe baza de soc. Iata cateva dintre formele in care este cel mai des folosit:
Ceai
Ceaiul de soc este cunoscut inca din vremuri indepartate ca adjuvant in cazul racelilor, dar si pentru probleme ale sistemului digestiv[2]. Socul poate stimula digestia si preveni constipatia daca este consumat in mod regulat. Ceaiul de soc se prepara prin infuzie, daca vrei sa folosesti flori uscate. Fierbe apa si adauga 250 de mililitri peste o lingura de flori. Acopera-l si lasa-l la infuzat timp de 5 minute. De asemenea, daca il prepari intr-un ceainic pe aragaz, poti lasa florile in apa timp de un clocot.
Tinctura
Tinctura de soc este o formula mai concentrata decat ceaiul de soc si se gaseste in magazinele naturiste sau in farmacii. Picaturile de tinctura se dilueaza cu apa si se recomanda pentru afectiunile digestive, cele renale, tulburari hormonale si altele. Este important de notat ca nu exista studii stiintifice care sa ateste beneficiile socului, asa ca acesta nu trebuie sa inlocuiasca recomandarile si tratamentele prescrise de medicul specialist.
Apa de gura
Se considera ca socul are si proprietati antibacteriene, motiv pentru care ceaiul de soc rece poate fi folosit ca apa de gura. Aceste remedii naturale pot fi incluse intr-un stil de viata echilibrat si sanatos, care include si vizitele la medicul stomatolog si implementarea unei rutine agreate de catre acesta.
Sirop
Siropul de soc este cunoscut pentru savoarea puternica si pentru diversele modalitati prin care se poate consuma. Acesta poate fi amestecat cu apa plata, minerala sau folosit in cocktailuri alcoolice si non alcoolice. Siropul de soc este potrivit pentru a fi folosit ca bautura dulce pentru cei mici, daca vrei sa le oferi copiilor cat mai multe alternative la dulciurile din comert.
Sub forma de comprese
Tinctura de soc sau ceaiul de soc pot fi folosite si ca remedii pentru muscaturi de insecte si iritatii. Poti face o infuzie mai concentrata de apa fiarta cu flori de soc, proaspete sau uscate si, odata ce amestecul se raceste, sa aplici o compresa direct pe zona afectata. Asigura-te ca nu o pozitionezi pe rani deschise sau in cazul unor taieturi serioase pentru care se recomanda sa iei legatura cu un medic sau cu serviciul de urgente 112.
Socata
Socata, denumita si „suc de soc”, este nelipsita in casele romanilor in sezonul cald si ofera beneficii precum cele antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene. Acestea vin la pachet cu un gust ideal pentru zilele calde, mai ales ca socata poate fi inclusa in limonada ori de cate ori decizi sa prepari una.
Ce proprietati are socul?
Frunzele de soc pot fi recunoscute prin bogatia si albul inconfundabil, iar fructele, la polul opus, odata coapte, sunt mici si negre. Au aspect similar cu cel al coacazelor, dar mult mai mici ca dimensiune. Fructele de soc au un continut de 80% apa si un procentaj important din doza zilnica recomandata de vitamina C, Vitamina B6, fier, potasiu si calciu. Consumul regulat de fructe si flori de soc sub forma de ceai sau suc te vor ajuta sa-ti intaresti si sa sprijini functionarea ideala a sistemului imunitar[1].
Florile proaspete de soc contin uleiuri volatile, tanini, substante glucidice si mucilagii.
Ce contraindicatii exista in cazul socului?
Nu exista suficiente studii pentru a indica exact care sunt contraindicatiile in cazul consumului de soc, sub forma de ceai, tinctura sau sirop. Se recomanda sa eviti curele foarte lungi de ceai de soc, in special daca il consumi de mai multe ori pe zi. Maximum 6 cani pe zi sunt recomandate in cazul racelilor, consumate pe langa tratamentul recomandat de medic. Daca iti administrezi tinctura de soc, nu uita ca aceasta trebuie mereu diluata cu apa si niciodata administrata in stare pura. In caz contrar, te poti confrunta cu reactii adverse precum voma, diareea, ameteala sau arsuri la stomac.
Daca vrei sa urmezi un stil de viata sanatos, discuta cu medicul despre includerea unor suplimente, vitamine si minerale sau remedii naturiste. Printre acestea se numara si socul, o planta si un fruct usor de folosit in diverse moduri. Nu uita sa ceri sfatul avizat al medicului, deoarece dovezile despre beneficiile socului sunt prea putine pentru a fi concludente.
Surse:
- Giang thanh thi Ho,Helle Wangensteen, Hilde Barsett, Elderberry and Elderflower Extracts, Phenolic Compounds, and Metabolites and their Effect on Complement, RaW 264.7 Macrophages and Dendritic Cells, National Library Of Medicine, 2017
- Elderflower - Uses, side Effects, and More, WebMD