Sparanghel: proprietati, beneficii, utilizari
Sparanghelul este cunoscut sub denumirea Asparagus officinalis. Productia sa necesita conditii speciale de mediu si de cultivare. Folosit de secole pentru proprietatile sale medicinale, sparanghelul are un continut redus caloric si este plin de vitamine, minerale si antioxidanti. Sparanghelul este recomandat tuturor, fiind benefic si femeilor insarcinate.
Sparanghelul este cultivat in aproape toate colturile lumii, dar cele mai mari regiuni de productie sunt China, Europa de Vest, America de Nord, Peru. Aceasta leguma delicioasa de primavara prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, pe care le vom aborda in continuare.
Ce este sparanghelul?
Informatiile despre culturile de sparanghel dateaza de la civilizatiile antice, egiptenii, grecii si romanii cunosteau aceasta leguma. Imaginea sparanghelului ilustrata pe o veche friza egipteana ofera indicii ale vechimii sale, dar nu se poate stii daca la acea data era doar parte a dietei sau oferea si beneficii medicale.
Astazi, sparanghelul sau Asparagus officinalis este membru al familiei crinilor, consumat pe scara larga in intreaga lume, fiind o planta erbacee perena, raspandita pana in America de Nord, Scandinavia si Australia. (1)
Sparanghelul este regasit in 3 culori - verde, alb si mov si se consuma exclusiv sub forma lastarilor sai tineri, asemanatori unor sulite.
Compozitie si proprietati ale sparanghelului
Bogat in substante nutritive si sarac in calorii, 90 de grame de sparanghel fiert contine:
- 20 de calorii;
- 2,2 grame proteine;
- 0,2 grame grasimi;
- 1,8 grame fibre;
- vitamina C sau acid ascorbic;
- vitamina K;
- vitamina A;
- vitamina E;
- folat sau vitamina B9;
- potasiu;
- fosfor;
- alti micronutienti in cantitati mai mici - fier, zinc, vitamina B1 sau tiamina, B3 sau niacina, riboflavina sau vitamina B2. (1), (2)
Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamina K, cu rol esential in coagularea sangelui si in sanatatea oaselor. Aceasta legume are cantitati importante de folat, o vitamina foarte importanta pentru dezvoltarea normala a sarcinii si pentru unele procese vitale din organism.
Sparanghelul este o sursa buna de antioxidanti, vitaminele C si E, flavonoide, polifenoli. Rolul antioxidantilor este acela de a preveni acumularea de radicali liberi nocivi, reducand totodata riscul de aparitie al bolilor cronice. (2)
Beneficii ale sparanghelului
Functie digestiva imbunatatita
Pentru o digestie sanatoasa ai nevoie de alimentatie echilibrata cu fibre de calitate. O jumatate de cana de sparanghel contine aproximativ 1,8 grame de fibre, ceea ce reprezinta 7% din necesarul zilnic. Cercetarile de pana acum au aratat ca o dieta bazata de legume si fructe bogate in fibre poate oferi ajutor in ceea ce priveste reducerea riscului de aparitie a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inima sau a diabetului.
Fibrele insolubile existente in sparanghel sprijina miscarile intestinale normale si regulate, in timp ce fibrele solubile formeaza o substanta asemanatoare gelului in tractul digestiv. Fibrele solubile hranesc bacteriile bune din intestin, precum Bifidobacteria si Lactobacillus, contribuind la cresterea numarului acestora. Rezultatul este un sistem imunitar puternic si producerea nutrientilor esentiali in procesele organismului. (2)
Ajutor pentru reducerea tensiunii arteriale marite
Hipertensiunea arteriala este in continuare cauza principala in producerea accidentului vascular cerebral. Scaderea tensiunii arteriale marite se poate realiza si prin consum de sparanghel. Aceasta legume este o sursa buna de potasiu, ceea ce poate scadea tensiunea arteriala marita. Cercetarile de laborator au scos la iveala faptul ca potasiul are sanse mari de a reduce tensiunea arteriala crescuta, prin administrare controlata, pentru o perioada determinata, datorita unui compus activ care provoaca dilatarea vaselor de sange.
Desi sunt necesare studii pe oameni pentru a se observa aceste efecte, consumul moderat de sparanghel este o modalitate buna de mentinerea a tensiunii arteriale in parametri normali. (2)
Posibil sprijin pentru pierderea in greutate
La nivel teoretic, sparanghelul are continut redus de calorii, ceea ce inseamna ca poate fi consumat fara sa acumulezi multe calorii. Exista studii care atesta faptul ca legumele cu continut caloric mic si un volum mare de apa ajuta la slabit, așadar sparanghelul poate oferi aceste beneficii, chiar daca nu au fost realizate studii in acest sens. (2)
Suport pentru o sarcina sanatoasa
Sparanghelul contine folat, o sursa bogata de acid folic, esential femeilor insarcinate, pentru o crestere sanatoasa a fatului, formarea globulelor rosii si producerea ADN-ului. Obtinerea necesarului zilnic de acid folic din ingerarea acestei legume, alaturi de altele cu frunze verzi poate oferi protectie impotriva posibilelor defecte ale tubului neural, chiar si spina bifida. (2)
De altfel, acidul folic este un supliment alimentar recomandat femeilor inainte de conceptie, in sarcina si dupa nastere.
Utilizari ale sparanghelului
Poti cumpara sparanghelul verde, alb sau mov cand tulpinile sunt uscate, nu moi, pentru a fi mancat crud sau preparat. Sunt multe moduri in care il poti gati: la abur, fiert, la cuptor, sauté sau la gratar. Ideal este sa indepartezi zona anterioara a tulpinilor atunci cand consumi aceasta leguma pentru a te asigura ca ai in farfurie un produs de calitate, fara parti dure sau lemnoase. (3)
Sparanghelul este considerat un produs sigur pentru consum si foarte rar au fost identificate situatii in care a dus la alergii. Ingerarea tulpinilor foarte tinere, la inceputul sezonului, poate determina dermatita de contact pe maini sau degete, urticarie de contact ceea ce provoaca buze umflate si mancarime intensa. Desi alergia poate sa apara si sa dispara relativ repede, iti recomandam sa mergi la medic!
Daca ai prescriptie pentru unele medicamente trebuie sa acorzi atentie sporita consumului de sparanghel care ar putea interfera cu acestea, asa cum este cazul anticoagulantelor sau a produselor pe baza de litiu, amplificand efectele nedorite.
Urina ta va mirosi ciudat la scurt timp dupa ce mananci sparanghel si desi poate fi un lucru neplacut, nu trebuie sa te ingrijorezi. (4)
Acest articol prezinta informatii despre sparanghel care nu inlocuiesc sfaturile medicale. Inainte de a introduce sparanghelul in dieta, daca ai boli cronice pentru care primesti tratament este bine sa vorbesti cu medicul. In situatia in care consumi sparanghel si sesizezi efecte adverse, mergi de urgenta la medic si urmeaza indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Green and White Asparagus (Asparagus officinalis): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022954/
2. 7 Reasons Why You Should Eat More ASparagus - https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
3. Everything you need to know about asparagus - https://www.medicalnewstoday.com/articles/270805
4. Asparagus Nutrition Facts and Health Benefits - https://www.verywellfit.com/asparagus-nutrition-facts-calories-and-their-health-benefits-4118017