Spondiloza - tipuri, cauze, simptome, optiuni de tratament
Spondiloza este o afectiune a coloanei vertebrale care se poate manifesta la nivelul unor segmente sau in intregimea sa. Durerea, restrictionarea miscarilor si rigiditatea apar odata cu inaintarea in varsta. Spondiloza nu necesita interventie chirurgicala in toate cazuri, terapia fizica, masajul, medicamentele si terapiile complementare fiind optiuni de tratament extrem de eficiente.
Spondiloza este un termen medical folosit pentru a desemna o gama larga de afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale, manifestate, in principal, pe fondul imbatranirii. Mobilitatea articulatiilor scade in timp, iar cartilajele si ligamentele dintre structurile osoase tind sa sufere tot mai mult de uzura. Astfel, pot sa apara osteofite sau pinteni ososi, discurile vertebrale se usuca foarte tare, devin casante si se pot crapa, ligamentele se ingroasa si apare spondiloza, o afectiune care, desi nu este grava, poate fi foarte dureroasa.
Diagnosticul de specialitate este necesar pentru ca medicul sa identifice cea mai buna forma de tratament pentru mentinerea sub control a simptomelor si recastigarea, cel putin partiala, a mobilitatii si independentei de miscare.
Ce este spondiloza?
Spondiloza sau osteoartrita coloanei vertebrale este o problema degenerativa care provoaca modificari structurale si functionale. Spondiloza poate afecta regiuni diferite ale coloanei vertebrale, gatul, toracele sau zona inferioara, manifestarile fiind diferite de la un individ la altul, iar intensitatea durerilor, in functie de localizare si activitati efectuate poate fi, de asemenea, variata.
Coloana vertebrala prezinta mai multe vertebre legate intre ele. Fiecare pereche de vertebre are 3 articulatii cartilaginoase, cu rol in amortizarea socurilor miscarilor. In jurul coloanei vertebrale sunt niste legaturi care sustin vertebrele, numite ligamente. Imbatranirea determina aparitia unor modificari biochimice care afecteaza intregul organism, dar si structurile de sustinere de la nivelul coloanei vertebrale. Apare astfel uzura si ruperea ligamentelor, macinarea cartilajelor, ceea ce in final determina scaderea inaltimii dintre discuri si cresterea riscului de hernie de disc (1).
Tipuri de spondiloza
Spondiloza cervicala
Acest tip de spondiloza apare in regiunea gatului. Spondiloza cervicala este frecvent intalnita, iar durerea, de regula, iradiaza de la acest nivel spre umar sau in brat. Odata cu inaintarea in varsta, la acest nivel pot sa apara pinteni ososi sau osteofite, consecintele acestor structuri osoase anormale fiind slabiciunea bratelor, rigiditate in miscare si, in situatii complexe, chiar disfagie - dificultate la inghitire (1).
Spondiloza toracala
Toracele este regiunea de mijloc a coloanei, spondiloza toracala este dureroasa si poate fi declansata de flexia si hiperextensia coloanei (1). Algia se resimte la nivelul umarului si in brate, dar poate cobori si spre picioare. Miscarile declanseaza durerea, care uneori, poate fi ameliorata prin inactivitate si odihna.
Spondiloza lombara
Aceasta forma de spondiloza este diagnosticata frecvent la persoanele de peste 40 de ani, rigiditatea si durerea fiind manifestari specifice la acest nivel (1). Spondiloza lombara poate determina o algie puternica, constanta si din cauza faptului ca regiunea lombara sustine aproape intreaga greutate corporala. Miscarile repetite sunt cele care sporesc algia, atat in zona inferioara a spatelui, cat si durerea de picioare.
Exista, de asemenea, si spondiloza multipla.
Cauze pentru aparitia spondilozei
- inaintarea in varsta;
- mostenirea genetica;
- stilul de viata si dieta;
- obezitatea cronica;
- boala degenerativa a discului;
- hernia de disc;
- pintenii ososi - osteofitele;
- anomalii structurare ale coloanei vertebrale;
- leziuni, traumatisme, interventii chirurgicale anterioare la coloana vertebrala (2), (3).
Spondiloza: simptome
Simptomele spondilozei variaza de la o regiune la alta. Iata care sunt principalele manifestari (4), (5):
- durere intermitenta in regiunea afectata si in zonele adiacente sau dureri cronice la acutizarea problemelor de sanatate - durere la ceafa, dureri de cap, durere de spate, durere lombara, durere de omoplati, durere de picioare;
- dificultati la inghitire;
- rigiditate musculara cu anchilozare in unele cazuri cand se poate ajunge la spondiloza anchilozanta;
- amorteala si furnicaturi;
- pierderea echilibrului;
- sciatica;
- slabiciune musculara si dificultati in mers;
- tulburari ale vezicii urinare - incontinenta si intestinale - in cazuri grave.
Optiuni de tratament in spondiloza
Tratamentele sunt diferite, tin cont atat de manifestarile specifice, de regiunea in care apar, cat si de cauza.
Tratament medicamentos
Medicul poate prescrie pentru durerea severa, ce se inregistreaza in spondiloza, analgezice, relaxante musculare, steroizi - pastile sau injectii - pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii. Se poate merge, evident, cu recomandare medicala, pana la amestec de steroizi si anestezic pentru calmarea durerilor severe (4).
Alaturi de acestea, medicul poate recomanda suplimente alimentare pentru articulatii, oase si muschi si chiar anumite remedii naturiste pentru sistemul osteo-muscular, regasite in farmacii.
Odihna si repaus
Este foarte posibil ca intr-o prima faza, alaturi de medicatia aferenta, specialistul sa iti solicite sa te odihnesti si sa nu faci efort, astfel incat simptomele sa se diminueze, iar organismul sa isi revina usor.
Terapie fizica
Un fizioterapeut sau un kinetoterapeut pot fi solutii potrivite in anumite cazuri, atunci cand medicul specialist considera ca organismul tau este pregatit pentru aceasta. Terapeutii pot sa creeze si sa te invete exercitii potrivite situatiei tale, pentru diminuarea durerilor, fortificarea muschilor, intarirea articulatiilor si redobandirea mobilitatii, cu recastigarea independentei de miscare (3). Marele avantaj este ca vei face totul in siguranta, fara un risc de accidentare, eventual, prevenind prin exercitii regulate, riscul unor recidive.
Tratament chirurgical
Cand situatiile sunt complexe, nimic nu ofera ameliorare sau sanatatea se degradeaza pe fondul durerilor intense si al cresterii structurilor osoase anormale, medicul poate sugera ca optiune de tratament interventia chirurgicala pentru indepartarea unei parti a vertebrei, a unui disc sau a unor osteofite si chiar fuzionarea unor segmente (3). Operatia presupune inlaturarea unor structuri anormale si interconectarea partilor care raman.
Terapii complementare si alternative
Acupunctura, masajul terapeutic, tratamentul cu ultrasunete, electroterapia, balneoterapia, hidroterapia, aplicarea de benzi special create pentru a mentine si sustine muschii si oasele - kinesio taping (4) - acestea sunt cateva optiuni de tratament complementar, care pot fi indicate de medicul specialist, alaturi de variantele clasice de ingrijire.
Spondiloza este o problema frecvent intalnita, in special la persoanele varstnice, care afecteaza coloana vertebrala, in regiuni si moduri variate. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate spondilozei, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
- Spondylosis - https://www.spineuniverse.com/conditions/spondylosis/spondylosis
- Spondylosis - https://www.resurgens.com/spine/conditions/spondylosis
- Spondylosis. UNDERSTANDING THE SYMPTOMS, CAUSES AND TREATMENTS - https://www.spinemd.com/what-we-treat/neck/spondylosis
- Spondylosis: All you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/312598
- WHAT IS SPONDYLOSIS? (SIGNS AND SYMPTOMS) - https://www.coastalorthoteam.com/blog/what-is-spondylosis-signs-and-symptoms