Stenoza hipertrofica de pilor: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Stenoza hipertrofica de pilor este o afectiune care determina blocarea trecerii alimentelor din stomac in intestine. Motivul este reprezentat de ingrosarea pilorului. Stenoza hipertrofica de pilor este o afectiune obstructiva a tubului digestiv, ingustarea realizandu-se treptat pana la obstructia completa. Netratata, aceasta problema duce la complicatii grave pentru organism. Diagnosticata, problema poate fi corectata chirurgical.
Stenoza hipertrofica de pilor este o problema digestiva care apare la nou-nascuti, parintii fiind alarmati de varsaturile constante ale bebelusului. Este practic o obstructie care apare la trecerea dintre stomac si intestinul subtire, pe fondul cresterii in exces a musculaturii de la acest nivel. Blocarea intrarii alimentelor din stomac in intestinul subtire duce la varsaturi puternice, deshidratare severa si la o scadere in greutate accentuata.
Diagnosticata rapid si corect, afectiunea poate fi tratata, astfel incat sa se evite complicatiile si aparitia altor probleme mai grave pentru organism.
Ce este stenoza hipertrofica de pilor?
Stenoza hipertrofica de pilor este o ingrosare a unui muschi din stomac ceea ce determina ingustarea jonctiunii dintre acesta si intestinul subtire. Acest lucru face ca bolul alimentar sa nu mai poata urma traseul normal prin sistemul digestiv, ci sa se intoarca. Apar varsaturi puternice, sub forma de proiectile sau jet (1). Pentru ca se manifesta la nou-nascuti, deshidratarea este severa si pune in pericol organismul lor sensibil.
Problema poate aparea de la 2 saptamani de la nastere. Varsaturile sunt severe, de culoare alba, adica nu contin bila si apar la scurt timp dupa ce bebelusii au fost hraniti cu lapte.
Desi sunt foarte rare cazurile in care problema apare dupa varsta de 3 - 4 luni, stenoza hipertrofica de pilor se poate manifesta la adulti, pe fondul altor boli (2).
Formele clinice
Stenoza hipertrofica de pilor congenitala
Este o forma precoce care apare la prematuri, dar si la copiii proveniti din familii cu aceeasi afectiune, in special pe linie materna. Stenoza pilorica la bebelusi are o incidenta mai mare la primul nascut de sex masculin si se manifesta in saptamanile premergatoare nasterii (2).
Stenoza hipertrofica de pilor la copii
Copiii ceva mai mari pot prezenta o forma rara de stenoza hipertrofica de pilor care sa rezulte pe fondul unor probleme ale stomacului. Blocajul sau obstructia pilorica, poate sa apara in aceste situatii daca se inregistreaza o inflamatie de tipul gastroenteritei sau pe fondul unui ulcer peptic (2).
Stenoza pilorica la adulti
Forma specifica adultilor determina tulburari digestive pe fondul ingustarii spatiului prin care alimentele trec din stomac in intestin: dureri intense, arsuri la stomac si o masiva pierdere in greutate (2). Stenoza pilorica la adulti este un simptom al stenozelor duodenului si al herniilor hiatale.
Care sunt cauzele stenozei hipertrofice de pilor?
Cauza exacta de aparitie a stenozei hipertrofice de pilor nu este cunoscuta, dar exista o asociere a unor factori de risc care pot provoca aceasta afectiune (2), (3):
- sexul - apare mai des la primul nascut de sex masculin;
- nasterea prematura;
- mostenirea genetica - in special daca mama a avut aceeasi afectiune;
- fumatul in timpul sarcinii;
- alimentatia cu lapte praf;
- antibiotice acordate nou-nascutilor.
Care sunt simptomele stenozei hipertrofice de pilor?
- varsaturi severe sub forma de proiectile sau jet - principalul simptom al stenozei pilorice;
- durere abdominala;
- deshidratare;
- iritabilitate sau nervozitate;
- scaune moi;
- pierdere in greutate;
- foame continua;
- miscari ale stomacului;
- icter - pielea si albul ochilor incep sa se ingalbeneasca;
- febra (3).
Cat de frecventa este stenoza hipertrofica de pilor?
Afectiunea este diagnosticata in primele saptamani de la nasterea copilului. Incidenta este diferita si nu putem vorbi de date statistice ferme in acest sens. Unele cifre vorbesc de 3 cazuri la 1.000 de nasteri, in timp ce altele amintesc de 2 - 5 cazuri la 1.000 de nou-nascuti, anual (4).
Complicatiile stenozei hipertrofice de pilor
Daca nu este diagnosticata si tratata corespunzator, stenoza hipertrofica de pilor la copii duce la deshidratare si un dezechilibru electrolitic din cauza varsaturilor. De asemenea, apar iritatiile la stomac, ce pot fi insotite in stadii mai grave de sangerari (2). Regurgitarea face ca arsura sa ajunga la nivelul cailor respiratorii superioare ceea ce poate face ca bolul alimentar sa fie aspirat.
Alte complicatii intalnite in stenoza hipertrofica de pilor vizeaza pierderea in greutate, nedezvoltarea organismului si malnutritie, icter precum si o posibila pneumonie (3).
Diagnosticul stenozei hipertrofice de pilor
Mergi la medic cu bebelusul imediat ce observi ca varsaturile sunt frecvente si nou-nascutul nu se hraneste corespunzator. Pe langa investigarea semnelor clinice de stenoza hipertrofica de pilor, specialistul va purta o discutie cu mama si despre modul de hranire, frecventa si momentul aparitiei problemelor.
Medicul va recomanda teste de sange si urina pentru a identifica gradul deshidratarii la care a ajuns micutul. De asemenea, poate efectua si o ecografie abdominala care va arata obstructia de la nivel piloric (3). Daca totusi ecografia nu este relevanta, se poate ajunge la radiografie cu substanta de contrast care va arata cu precizie traseul sistemului digestiv si locul obstructiei (2).
Nu uita sa ii comunici doctorului istoricul medical al bebelusului, dar si antecendentele din familie, acolo unde exista, precum si produsele pentru mama si copil pe care le-ai utilizat in perioada dinaintea consultului.
Medicul poate pune un diagnostic corect si complet abia cand are toate informatiile si rezultatele analizelor.
Optiuni de tratament pentru stenoza hipertrofica de pilor
In cazul in care cel mic se confrunta cu acesta afectiune, nu opta pentru remedii naturiste, ci mergi la medic si respecta recomandarile acestuia! Singura optiune de tratament pentru stenoza hipertrofica de pilor este interventia chirurgicala. Nici in cazul adultilor ce dezvolta pe fondul altor boli stenoza pilorica nu este recomandata administrarea unui tratament naturist.
Etapele procedurii chirurgicale
- Prima etapa consta in reechilibrarea organismului prin administrarea de solutii electrolitice speciale pentru ca nivelul electrolitilor din organism sa revina la normal (4). Astfel, organismul bebelusului este pregatit pentru interventia chirurgicala ce va urma.
- Dupa anestezia generala, chirurgul va executa procedura de pilorotomie, clasic sau laparospcopic. Aceasta vizeaza deschiderea pilorului obstructionat printr-o incizie realizata in musculatura ingrosata (4). Astazi specialistul are la dispozitie metode minim invazive, astfel incat operatia si recuperarea bebelusilor sa se faca rapid si sigur. Musculatura stomacului isi va recapata treptat functiile si puterea, iar digestia se va putea realiza normal (5), (6).
Interventia chirurgicala dureaza aproximativ o ora si daca totul decurge fara alte complicatii, in maximum 48 de ore de la interventie copilul va fi externat.
In cazul adultilor cu stenoza pilorica, tratamentul poate viza interventia chirurgicala de corectare a obstructiei, astfel incat prin deschiderea pilorului, hrana sa poata trece din stomac in intestin. Ulterior, specialistul poate administra medicamente pentru a trata cauza care a dus la aparitia afectiunii (4). Medicul poate recomanda chiar suplimente alimentare pentru recapatarea fortei.
Cum se realizeaza hranirea bebelusului dupa operatie?
Dupa interventie, hranirea celui mic trebuie realizata treptat, la san sau cu lapte praf, in cantitati ce cresc progresiv. Hrana isi va urma traseul normal din stomac in intestine, de aceea cantitatile trebuie sa fie mici la inceput si marite treptat (2).
Este posibil ca in prima faza bebelusul sa manance mai des si dupa o perioada sa isi rareasca mesele, dar sa aiba nevoie de o cantitate mai mare de lapte. Acest lucru nu inseamna ca varsaturile vor disparea imediat (6). Depinde foarte mult de organismul fiecarui copil. In cele mai multe cazuri, episoadele cu varsaturi se vor diminua la scurt timp dupa operatie (3).
Urmeaza sfaturile si recomandarile medicului si urmareste cu atentie progresele si reactiile bebelusului! Mergi la control periodic si vorbeste cu specialistul despre neclaritatile pe care le ai!
Cat timp bebelusul mananca, ia in greutate si este vioi nu ai motive de ingrijorare, chiar daca va mai avea cate un episod de varsaturi, ocazional. Daca observi ca micutul nu mananca suficient, varsa si este apatic, mergi de urgenta la medic! Asa cum precizam anterior, deshidratarea este o problema grava, in special la bebelusi, dezechilibrul electrolitic este sever si duce la complicatii grave.
Stenoza hipertrofica de pilor este o afectiune care apare la nou-nascuti si se manifesta prin varsaturi puternice, sub forma de proiectile, la scurt timp dupa masa. Manifestarile apar ca urmare a ingrosarii si ingustarii musculaturii aflate la jonctiunea dintre stomac si intestinul subtire. Netratata, afectiunea duce la complicatii grave. Singura modalitate de tratament vizeaza interventia chirurgicala prin care se redeschide pilorul, iar recuperarea este rapida.
Surse de informare:
1. Hypertrophic Pyloric Stenosis - https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/digestive-disorders-in-children/hypertrophic-pyloric-stenosis#:~:text=Hypertrophic%20pyloric%20stenosis%20is%20blockage,contents%20into%20the%20small%20intestine.
2. Pyloric Stenosis (HPS) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4524-pyloric-stenosis-hps
3. Pyloric stenosis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pyloric-stenosis/symptoms-causes/syc-20351416
4. Pyloric Stenosis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555931/
5. Pyloric Stenosis - https://www.chop.edu/conditions-diseases/pyloric-stenosis
6. Pyloric stenosis - https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/Pyloric_stenosis/