Stevia: beneficii, proprietati, utilizari si cum sa o consumi
Stevia este o planta din care se extrage un indulcitor ce substituie zaharul din trestie. Concentratia sa este de o suta, pana la de trei sute de ori mai mare decat a zaharului [1], dar, spre deosebire de acela, este lipsita de carbohidrati, calorii si ingrediente artificiale.
Ce este stevia?
Aceasta planta este cunoscuta din punct de vedere stiintific sub denumirea de „Stevia rebaudiana” si face parte, asemenea crizantemei, din familia Asteraceae. Este diferita fata de stevia romaneasca („Rumex patientia”, „Rumex alpinus”) si nu trebuie confundate.
De la Stevia rebaudiana se utilizeaza doar frunzele. Este populara in America de Sud si Asia, unde oamenii le folosesc de sute de ani ca sa indulceasca ceaiurile si alte bauturi.
Pentru produsele din comert se utilizeaza componentul rebaudioside A (Reb-A), care este extras din frunzele steviei si ambalat sub forma granulata, pudra sau lichida. Indulcitorul din stevie este natural si poate fi adaugat atat in bauturi, cat si in preparate culinare.
Beneficii
Iata care sunt potentialele beneficii ale steviei:
- Poate ajuta la pierderea in greutate, datorita faptului ca nu contine calorii;
- Contribuie la gestionarea nivelului glicemiei, putand fi consumat si de persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat. Un studiu din 2010 a aratat ca stevia poate reduce considerabil nivelurile insulinei si glucozei, ajutand la mentinerea satietatii [2];
- Extractul din stevie poate fi util in gestionarea nivelului colesterolului LDL (cunoscut si drept „colesterolul rau”) si pe cel total, potivit unui studiu din 2009. [2]
Important de retinut! Sunt necesare mai multe studii pentru a arata eficacitatea steviei in privinta pierderii in greutate, a mentinerii nivelului scazut al colesterolului si al trigliceridelor.
Proprietati
Stevia este un indulcitor natural, gratie componentului rebaudioside A (Reb-A), ceea ce inseamna ca, de regula, produsele care il contin in stare pura sunt lipsite de ingrediente chimice adaugate, de exemplu, coloranti sau agenti pentru potentarea aromelor.
Extractul din stevie are zero calorii, zero carbohidrati. Contine glicozide care sunt de 250-300 de ori mai dulci decat zaharul.
Proprietati ale steviei, comparativ cu cele ale zaharozei (din zaharul de sfecla) [3]:
- steviozida: de 150-300 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- steviolbiozida: de 100-125 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- dulcozida A: de 50-120 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- rubuzozida: de 110 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- rebaudiozida A: de 200-400 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- rebaudiozida B: de 300-350 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- rebaudiozida C: de 50-120 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- rebaudiozida D: de 200-300 ori mai ridicata decat cea din zaharoza;
- rebaudiozida E: de 250-300 ori mai ridicata decat cea din zaharoza.
Utilizari
Indulcitorul din stevie este disponibil in mai multe variante si se poate achizitiona din farmacii si din magazinele cu specific naturist:
- in stare lichida;
- sub forma de granule;
- sub forma de pudra;
- ca tablete;
- sub forma de comprimate efervescente;
- ca ingredient in ciocolata, crema tartinabila, gem, dulceata sau in alte preparate.
Modalitati de consum
Gustul indulcitorului din stevie este perceput diferit in functie de persoana. Unora li se poate parea placut, in vreme ce altele considera ca este amarui sau asemanator cu cel al mentolului. Aroma poate fi perceputa amaruie din cauza compusului steviozida. Compusul rebaudiozida A este cel care ofera dulceata naturala.
Indulcitorul din stevie se consuma in aceeasi maniera ca zaharul:
- Il poti adauga in diverse bauturi, precum ceaiul, cafeaua, limonada, smoothie, iaurt;
- Il poti folosi ca ingredient in cereale, deserturi, de exemplu, in prajituri, tarte, checuri sau orice alt preparat dulce doresti.
Avand in vedere ca indulcitorul din stevie este mult mai concentrat decat zaharul, citeste cu atentie ambalajul si respecta recomandarile in privinta cantitatii pe care sa o utilizezi. Dozajul poate varia in functie de brand.
Indulcitorul din stevie este considerat sigur pentru a fi consumat, atunci cand se respecta instructiunile de utilizare de pe ambalaj, intrucat rareori produce efecte secundare. Se recomanda consumul in cantitati mici si moderate, datorita concentratiei sale crescute. Consumul ridicat poate avea efect laxativ. [2]
Acest articol are caracter pur informativ. In cazul in care te confrunti cu o afectiune sau esti insarcinata, discuta cu un medic inainte de a introduce indulcitorul din stevie in alimentatie.
Surse de referinta:
- “Stevia: Health Benefits and Risks.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/food-recipes/what-is-stevia, accesat la 9 noiembrie 2022;
- McDermott, Annette. “Everything You Need to Know about Stevia.” Healthline, Healthline Media, 2 Mar. 2020, www.healthline.com/health/food-nutrition/stevia-side-effects, accesat la 9 noiembrie 2022,
- Ashwell, Margaret. “Stevia, Nature's Zero-Calorie Sustainable Sweetener: A New Player in the Fight against Obesity.” Nutrition Today, Lippincott Williams & Wilkins, May 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890837/, accesat la 9 noiembrie 2022.