Substanta de contrast: ce este, tipuri, utilizari, efecte secundare

26. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Substanta de contrast

 

In lumea medicala, substantele de contrast sunt importante pentru diagnosticarea si monitorizarea diverselor afectiuni. Afla in continuare ce este substanta de contrast, tipurile existente, utilizarile si efectele secundare asociate. Vei descoperi clasificarea si caracteristicile acestor substante, modul de alegere a celei potrivite pentru procedura medicala si utilizarile lor in diferite examinari imagistice. De asemenea, veti invata despre efectele secundare si riscurile asociate cu aceste substante, pregatirile pentru procedura care implica utilizarea lor, cum se gestioneaza alergiile si reactiile adverse. 

Ce este substanta de contrast si de ce este utilizata in diagnosticare

Asa cum ii spune si numele, substanta de contrast are rolul de a imbunatati calitatea investigatiilor imagistice, pentru ca medicii specialisti sa analizeze mai bine rezultatele unor analize de radiologie, ecografie, computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Substantele de contrast mai sunt denumite agenti de contrast sau medii de contrast. Cum actioneaza substanta de contrast? Creste radiodensitatea tesutului vizat, pentru ca transforma radiatiile electromagnetice sau undele ultrasonore care patrund in corp in timpul investigatiilor imagistice.

Tipuri de substante de contrast: clasificare si caracteristici

Exista mai multe tipuri de substante de contrast si pot fi administrate oral si/sau intravenos, intraarterial sau intrarectal. Alegerea agentilor de contrast si a modalitatii de administrare se realizeaza in functie de caracteristicile procedurilor imagistice si de investigatiile medicale vizate. Vor fi luate in considerare patologiile existente si vor fi evaluate riguros beneficiile si riscurile pentru fiecare pacient (1).

Substante de contrast pentru ecografii

La ecografii, substantele de contrast sunt utilizate pentru a mari ecogenicitatea structurilor ce urmeaza sa fie analizate. Este vorba, in general, despre leziuni hepatice, ischemie, structuri vasculare cu stenoze, vase profunde s.a. Se administreaza intravenos un mediu de contrast ecografic si se obtine astfel o vizualizare mai clara a vaselor de sange, chiar si a celor de dimensiuni micro si a vaselor cu flux foarte lent, care nu se pot observa prin tehnicile clasice de ecografie.

Substante de contrast pentru RMN

In imagistica prin rezonanta magnetica se folosesc substante de contrast paramagnetice, ale caror caraceristici sunt ionii cu unul sau mai multi electroni liberi (fier, mangan, crom, nichel, gadolinium). Agentii de contrast au efect relaxant intre secventele T1 si T2 si se obtin astfel imagini ce prezina clar contraste pozitive si negative ale zonelor investigate. Sunt utilizate pentru monitorizarea unor afectiuni ca boala cerebrovasculara, boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.

Substante de contrast pentru CT

Pentru tomografia computerizata sunt utilizate substante de contrast iodate, ce prezinta contraste pozitive. Iodul faciliteaza opacizarea vaselor de sange, iar agentiide contrast pe baza de iod sunt incolore si hidrosolubili. De cele mai multe ori sunt administrati intravascular pentru investigatii ale toracelui, abdomenului si pelvisului, mai rar si pentru articulatii sau coloana vertebrala.

Efecte secundare si riscuri asociate cu substantele de contrast

Efectele secundare comune si mai putin grave ale substantelor de contrast includ senzatia de caldura, gust metalic in gura, greata, varsaturi si reactii cutanate usoare, precum roseata si mancarime. Aceste reactii pot pune viata in pericol si necesita interventie medicala imediata, iar riscul lor este mai mare in cazul pacientilor cu istoric de alergii sau astm. De asemenea, pacientii cu afectiuni preexistente precum insuficienta renala sau diabet pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta efecte secundare sau complicatii in urma administrarii substantelor de contrast.

Cea mai frecventa reactie adversa la substantele de contrast este senzatia de caldura (2), care apare in aproximativ 80% din cazuri. in plus, aproximativ 5% din pacienti pot dezvolta reactii adverse usoare, cum ar fi greata sau varsaturi. Cu toate acestea, reactiile alergice severe sunt rare si apar in mai putin de 1% din cazuri. Este important ca pacientii sa informeze echipa medicala despre toate medicamentele pe care le iau inainte de a primi substanta de contrast, deoarece aceasta poate interactiona cu anumite medicamente, de exemplu antiinflamatorii nesteroidiene, ceea ce poate creste riscul de efecte secundare sau complicatii.

Cum sa te pregatesti pentru o procedura medicala care implica utilizarea de substanta de contrast

In pregatirea unei procedura medicale care implica utilizarea de substanta de contrast, este important sa discuti cu medicul tau despre istoricul medical, alergiile pe care le ai si medicamentele pe care le iei. Acest lucru va ajuta medicul sa aleaga substanta de contrast potrivita pentru tine si sa previna posibilele reactii adverse sau contraindicatii. in plus, medicul iti va oferi instructiuni specifice cu privire la alimentatia si hidratarea inainte de procedura. De obicei, este necesar sa nu mananci nimic cu 4-6 ore inainte de procedura si sa te hidratezi bine cu apa, pentru a favoriza eliminarea rapida a substantei de contrast din organism. Cum te pregatesti pentru recoltarea probelor de laborator, tot asa exista si reguli pentru analize cu substanta de contrast.

In ziua examinarii, poarta haine lejere si confortabile, deoarece este posibil sa fie nevoie sa te schimbi intr-un halat medical. De asemenea, pregateste-te mental pentru procedura, intelegand ca aceasta este o etapa importanta in procesul de diagnosticare. In timpul examinarii, urmeaza cu strictete instructiunile medicului si asigura-te ca ii spui daca simti disconfort sau durere. Dupa examinare, este important sa continui sa bei multe lichide pentru a ajuta la eliminarea substantei de contrast din organism. De asemenea, este posibil sa primesti instructiuni specifice cu privire la activitatile pe care trebuie sa le eviti sau la medicamentele interzise pentru o anumita perioada de timp. (3)

Managementul reactiilor adverse si alergiilor la substantele de contrast

Semnele si simptomele potentiale ale unei reactii adverse sau alergice la substanta de contrast includ eruptii cutanate, urticarie, dificultati de respiratie, greata si ameteli. Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American College of Radiology (4), reactiile adverse la substantele de contrast apar la aproximativ 2-3% din pacienti. Este important ca pacientii sa fie constienti de aceste simptome si sa le raporteze imediat personalului medical. Daca experimentezi o reactie adversa sau o alergie la substanta de contrast, trebuie sa avertizezi imediat personalul medical, care sa opreasca administrarea substantei. Daca este necesar, se va aplica un tratament de urgenta, cum ar fi administrarea de epinefrina sau antihistaminice. 

Surse:

(1) Imaging Technology News - ITN https://www.itnonline.com/channel/contrast-media 

(2) Adverse Reactions to Intravenous Contrast Media: A Guide to Management https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/741018/ 

(3) Preparing for Your Contrast CT Scan - Healthline.com - https://www.healthline.com/health/ct-scan#procedure 

(4) Implementation of a Semistructured Clinical Event Documentation Tool for Acute Adverse Contrast Reactions https://www.jacr.org/article/S1546-1440(22)00251-4/fulltext 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice