Suc de rosii: proprietati, beneficii, utilizari
Sucul de rosii este o bautura populara care furnizeaza o gama generoasa de vitamine, minerale si antioxidanti. Se remarca in mod special prin continutul ridicat de licopen, un antioxidant ale carui beneficii pentru sanatate au fost deja demonstrate. Totusi, consumul de suc de rosii trebuie realizat cu prudenta, deoarece unele sortimente din comert au un continut ridicat de sare. In acest articol ne propunem sa discutam despre beneficiile pe care consumul de suc de rosii le ale pentru sanatate si despre eventualele sale contraindicatii.
Proprietati nutritive ale sucului de rosii
Sucul de rosii este o bautura foarte populara. In cazul sucului de rosii preparat in casa, unicul sau ingredient sunt rosiile proaspete. In comert, sucul de rosii se gaseste in general fie in variante cu sare adaugata, fie cu adaos de alte ingrediente precum sucul de telina, morcovi sau sfecla.
Valorile nutritionale pe care le are o cana (240 ml) de suc de rosii sunt:
- calorii: 41
- proteine: 2 g
- fibre: 2 g
- vitamina A: 22% din doza zilnica recomandata
- vitamina C: 74% din doza zilnica recomandata
- vitamina K: 7% din doza zilnica recomandata
- vitamina B1: 8% din doza zilnica recomandata
- vitamina B3: 8% din doza zilnica recomandata
- vitamina B6: 13% din doza zilnica recomandata
- vitamina B9: 12% din doza zilnica recomandata
- magneziu: 7% din doza zilnica recomandata
- potasiu: 16% din doza zilnica recomandata
- cupru: 7% din doza zilnica recomandata
- mangan: 9% din doza zilnica recomandata [1].
Continutul ridicat de carotenoizial sucului de rosii nu doar ca asigura un aport adecvat de vitamina A, dar actioneaza si ca un antioxidant puternic, protejand celulele impotriva actiunii radicalilor liberi. Actiunea nociva a radicalilor liberi se coreleaza cu o incidenta ridicata a bolilor cronice de tipul afectiunilor cardiace si joaca un rol important in procesele de imbatranire [2].
Beneficiile sucului de rosii
Sucul de rosii are numeroase beneficii pentru organism, derivate din continutul acestuia in minerale, vitamine si antioxidanti:
- Are un efect antioxidant important. Licopenul este un caroteonoid recunoscut de intreaga comunitate medicala pentru beneficiile pe care le are pentru sanatate. Se pare ca 80% din licopenul pe care il consumam anual provine din rosii si derivate ale rosiilor. Licopenul reduce nivelul de inflamatie din organism, dar beneficiile sale nu se limiteaza la asta, Exista studii care demonstreaza, de pilda, ca o concentratie serica mare de licopen se asociaza cu o reducere a colesterolului si cu o circumferinta a taliei mai mica. Consumul regulat de suc de rosii se asociaza si cu reducerea valorilor unor markeri care indica gradul de deteriorare a ADN-ului celular, un indicator al riscului unor boli cronice si al unor tipuri de cancer [3];
- Reduce riscurile de boala cardiaca. Licopenul si betacarotenii ajuta la controlul hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei și la prevenirea aterosclerozei. Exista mai multe studii care arata ca licopenul din rosii, in doza de 25 mg pe zi, reduce valorile colesterolului LDL cu aproximativ 10% si determina o reducere semnificativa a tensiunii arteriale. In plus, consumul de suc de rosii se asociaza unei reduceri semnificative a concentratiei de interleukina-6 și cu o ameliorarea semnificativa a circulatiei sangelui [4];
- Are efect protector impotriva unor forme de cancer. Exista studii care demonstreaza efectul protector al sucului de rosii impotriva cancerului de prostata. La animale, s-a observat un efect protector al sucului de rosii impotriva cancerului de piele. De asemenea, la testele efectuate in laborator s-a observat ca sucul de rosii este capabil sa induca moartea celulelor canceroase [1].
Contraindicatii si precautii la consumul de suc de rosii
Desi are o valoare nutritiva semnificativa si aduce numeroase beneficii pentru sanatate, consumul regulat de suc de rosii poate avea si unele dezavantaje. Principalul minus este reprezentat de faptul ca majoritatea variantelor disponibile in comert au un continut ridicat de sare, ceea ce poate avea efecte nocive in special asupra unor categorii de persoane.
Un alt dezavantaj al sucului de rosii este continutul relativ redus de fibre, mai ales comparat cu un eventual consum al rosiilor ca atare. Totusi, aportul de fibre al sucului de rosii este mai mare decat cel asociat sucului de mere sau de portocale.
Unele bauturi pe baza de suc de rosii au si alte legume sau fructe adaugate, prin urmare aportul de zahar si de carbohidrati poate fi crescut. Unele sortimente au chiar si zahar adaugat. Prin urmare, daca vrei sa beneficiezi de calitatile reale ale sucului de rosii, opteaza pentru un sortiment cu 100% suc de rosii, fara sare si fara zahar.
Persoanele care sufera de reflux gastroesofagian pot observa o inrautatire a simptomelor in cazul in care consuma suc de rosii, aciditatea acestuia putandu-le afecta in mod negativ. In cazul lor, se recomanda evitarea consumului [2].
Sucul de rosii este o bautura cu un aport semnificativ de vitamine, minerale si antioxidanti, care poate inlocui cu succes alte variante de bauturi mai putin sanatoase. Este de preferat sa consumi suc de rosii preparat in casa sau sa optezi pentru variante ambalate, fara sare sau zahar adaugat.
Bibliografie
1. 9 Incredible Benefits of Tomato Juice. Organic Facts, 27 June 2017, www.organicfacts.net/tomato-juice.html, accesat la 30.03.2023;
2. Is Tomato Juice Good for You? Benefits and Downsides. Healthline, 14 Feb. 2019, www.healthline.com/nutrition/tomato-juice, accesat la 30.03.2023;
3. Kumar, Karthik. Is Drinking Tomato Juice Good? 7 Benefits, Side Effects, Recipe. MedicineNet, 16 Aug. 2022, www.medicinenet.com/is_drinking_tomato_juice_good_for_you/article.htm, accesat la 30.03.2023;
4. Story, Erica N., et al. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. Annual Review of Food Science and Technology, vol. 1, no. 1, Apr. 2010, pp. 189210, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/, https://doi.org/10.1146/annurev.food.102308.124120, accesat la 30.03.2023.