Sughitul la bebelusi: cauze, simptome, tratament
Sughitul la bebelusi este un reflex comun si normal. Sunt draguti bebelusii care sughit, dar acest lucru te poate ingrijora cand cei mici nu se opresc cateva minute bune. Sughitul apare inca din viata intrauterina a copiilor. Unii dintre micuti pot sughita chiar si in timpul somnului, fara ca acest lucru sa ii trezeasca. Exista cateva solutii prin care ii poti determina pe bebelusi sa se opreasca din sughitat. Doar daca observi ca cei mici au un episod care nu se mai termina sau apar si alte simptome poti opta pentru ajutor medical de specialitate.
Cu siguranta ai resimtit in sarcina cum copilul din pantece sughita. Dupa nastere, acest reflex va continua sa se manifeste si tu poti sa ai indoieli legate de acest aspect. Sughitul la bebelusi nu este motiv de ingrijorare, insa, ii poti ajuta pe bebelusi sa treaca mai usor peste un astfel de episod si chiar poti preveni aparitia fenomenului.
Ce este sughitul la bebelusi si cum se manifesta?
Termenul medical pentru sughit este ingultus", ceea ce se poate traduce prin actiune reflexa, asupra careia nu exista control. Pana la implinirea varstei de 1 an bebelusii se pot confrunta destul de frecvent cu episoade de sughit care pot tine si cateva minute.
Toti bebelusii sughita inca din uterul mamei. Sughitul la bebelusi apare cand muschiul aflat la jonctiunea dintre torace si abdomen, diafragma, se strange brusc si convulsiv, ceea ce determina formarea sunetului caracteristic acestui reflex, in partea superioara a traheei. Inchiderea corzilor vocale creeaza sunetul specific hîc".
Cand trebuie sa te ingrijorezi? Cand bebelusii sughita mai mult de 2 ore in continuu si nu dau semne ca se vor opri. In astfel de cazuri este recomandat sa vorbesti cu medicul si sa programezi o consultatie de urgenta. (1)
Cauzele aparitiei sughitului la bebelusi
Contractia diafragmei
Cauza principala de aparitie a sughitului la bebelusi este iritatia diafragmei.
Acumularea de gaze din intestine
Volumul de gaze acumulate la nivelul tractului digestiv poate determina aparitia sughitului la bebelusi, in aceeasi masura in care si inghitirea aerului in timpul meselor are acelasi efect.
Mancatul rapid
Hranirea rapida cu biberonul sau la san presupune inghitirea unei cantitati mari de aer, dar si o graba care poate conduce la aparitia sughitului. O cantitate mare de alimente ajunge prea repede in stomac si determina o presiune suplimentara in interiorul tractului digestiv.
Prea multa hrana
Hranirea exagerata a bebelusilor poate fi o cauza pentru aparitia sughitului.
Boala de reflux gastroesofagian
Bebelusii care au boala de reflux gastroesofagian pot sa se confrunte mai mult decat altii cu sughitul, alaturi de alte simptome specifice afectiunii si care vizeaza tuse, scuipat, iritabilitate, plans, regurgitare. (2), (3)
Cum se poate trata sughitul la bebelusi?
Ce poti face pentru a ajuta bebelusii care sughit? Depinde intr-o mare masura de momentul in care se manifesta acest reflex.
Schimbarea pozitiei de hranire
Nou-nascutii sunt, de regula, alaptati la san sau cu biberonul intr-o pozitie usor orizontala. Daca sughitul la bebelusi se manifesta in timpul hranirii, ideala este schimbarea pozitiei. Ridicarea sau pozitionarea cu capul mai sus poate ajuta.
Ajuta bebelusii sa eructeze
Ragaitul sau eructatia poate oferi confort si chiar are sanse sa previna aparitia sughitului la bebelusi, daca se realizeaza si in timpul hranirii, nu doar la finalul mesei. Daca dupa un ragait serios apare sughitul si bebelusii nu si-au terminat masa este bine sa ii bati pe spate usor cu toata palma si dupa ce se linistesc sa primeasca din nou hrana.
Suzeta si sughitul
Se pare ca suzeta poate calma sughitul bebelusilor. In momentele dintre mese, cand cei mici se pot confrunta cu un episod de sughitat le poti oferi suzeta pentru a se calma.
Solutii pentru colici
Unele solutii special create pentru colici, existente in categoria mama si copilul in farmacii, pot oferi alinare conform unor parinti, dar este bine sa fie utilizate pentru a sparge si elimina bulele de gaz din sistemul digestiv al bebelusilor. (3)
Batai usoare pe spate
Bataile usoare pe spate il pot ajuta pe bebelus sa elimine alimentele care il pot sufoca sau bucatele de jucarii pe care le baga in gura accidental, dar la fel de bine poate fi o varianta pentru a opri un episod prelungit de sughit. (2)
Cum poate fi sughitul la bebelusi prevenit?
Identificarea cauzei sughitului
Daca acorzi putina atentie momentului in care apare sughitul la bebelusi poti identifica un tipar si astfel ai toate sansele sa previi un astfel de episod. Astfel, sughitul ce apare dupa hranire poate fi preintampinat daca bebelusii sunt ajutati sa elimine tot aerul din tractul digestiv.
Alimentatie frecventa, cantitati mai mici
Asa cum precizam anterior, studiile realizate au aratat ca bebelusii pot sughita din cauza supraalimentarii si a ingerarii hranei mult prea rapid. Ajustarea meselor si a cantitatilor, precum si adaptarea hranirii la nevoile copiilor pentru ca nou-nascutii sa nu mai manance repede ofera un suport adecvat.
Eructatii corecte
Dupa fiecare masa bebelusii trebuie ajutati sa scoata tot aerul inghitit. Daca acesta ramane sau procedeul nu este realizat corect si pana la capat, sughitul la bebelusi poate fi destul de puternic.
Verificarea biberonului
Modelul si forma biberonului folosite pentru hranirea cu lapte sau pentru apa pot sa conduca la aparitia sughitului la bebelusi prin acumularea de aer in partea superioara, unde este tetina. De altfel, pozitionarea gresita a partii cauciucate poate sa favorizeze aparitia bulelelor de aer. (4)
Cand nimic nu ajuta si sesizezi ca cei mici sughita des, devin agitati si suparati, indicat este sa contactezi medicul pediatru pentru un consult de specialitate. De asemenea, daca respiratia este deficitara, suna la numarul unic de urgenta, 112!
Acest articol contine informatii generale despre sughitul la bebelusi. Cand copiii tai se confrunta cu acest reflex sau episoadele sunt de lunga durata, insotite si de alte simptome neplacute, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Hiccups - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/hiccups#:~:text=Hiccups%20are%20not%20a%20reason,you%20should%20see%20your%20doctor.
2. How to stop hiccups in newborns - https://www.medicalnewstoday.com/articles/321932
3. Here's what to do when your baby has yhe hiccups - https://health.clevelandclinic.org/heres-what-to-do-when-your-baby-has-the-hiccups/
4. How to get rid of baby hiccups - https://www.verywellfamily.com/how-to-get-rid-of-infant-hiccups-4160825