Talpa gastei - beneficii, proprietati, contraindicatii

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Talpa gastei

 

Legumele sau ierburile aromatice reprezinta o parte importanta a dietei zilnice. Acestea nu doar ca ofera un gust delicios preparatelor culinare, dar ajuta si la imbunatatirea sanatatii prin hranirea corespunzatoare a corpului uman. 
Funzele de talpa gastei au fost folosite in tratamentul diferitelor afectiuni inca din antichitate, cand oamenii le considerau un leac pentru parazitii intestinali sau chiar pentru ranile deschise. 
Talpa gastei este o planta bogata in proprietati nutritive si medicinale, introducerea sa in alimentatie sau in rutina zilnica de ingrijire putand sa aduca o serie de beneficii corpului. 

Proprietati nutritive

Talpa gastei reprezinta un atu pentru sustinerea sanatatii, in primul rand datorita continutului generos de minerale si vitamine pe care il are. Valoarea nutritiva pentru o portie de aproximativ 100 grame de frunze de talpa gastei este:

  • energie: 43 kcal;
  • carbohidrati: 7.3;   
  • fibre dietetice: 4g;     
  • grasimi: 0,8g;  
  • proteine: 4,2 g;
  • vitamina a ecvina: 580 micrograme;  
  • tiamina: 0,16 mg;
  • riboflavina (b2): 0,44 mg;
  • niacina (b3): 1,2 mg;
  • acid pantotenic (b5): 0,092 mg;     
  • vitamina b6: 0,274 mg;    
  • acid folic (b9): 30 micrograme;
  • vitamina c: 80 mg;
  • calciu: 309 mg;    
  • fier: 1,2 mg;
  • magneziu: 34 mg.

Beneficiile consumului de talpa gastei

1. Contribuie la ameliorarea constipatiei

Daca urmezi o dieta neregulata sau saraca in fibre ori apa, este posibil sa apara constipatia. Talpa gastei aduce un aport ridicat de fibre care contribuie la stimularea miscarilor intestinului si a bolului alimentar.
Pentru a ameliora simptomele constipatiei si a beneficia de efectul laxativ oferit de talpa gastei [2], poti consuma pe stomacul gol un pahar de suc obtinut din frunzele acesteia.

2. Este bogata in vitamina C

Planta este utila pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, deoarece este bogata in vitamina C [3]. Proprietatile acesteia actioneaza, de asemenea, ca antiinflamator si antioxidant. Astfel, continutul ridicat de vitamina C poate sustine sanatatea circulatiei sangvine, producerea de colagen si asimilarea calciului. 
Aceste beneficii pot fi obtinute atat prin consumul zilnic al unui pahar de suc, cat si prin introducerea in dieta a salatelor cu frunze de talpa gastei sau a suplimentelor alimentare.

3. Contribuie la sanatatea ficatului

In mod traditional, frunzele de talpa gastei sunt folosite in scop alternativ medicinei clasice pentru a detoxifia ficatul [4]. Se considera ca acesta protejeaza impotriva toxinelor cauzate de diverse medicamente si chiar de consumul excesiv de alcool sau grasimi. 
Pentru a stimula productia enzimelor hepatice, expertii in medicina ayuvedica recomanda consumul a 15-20 de ml de suc de talpa gastei sau a unei lingurite de pudra obtinuta din frunze uscate. 

4. Mentine sistemul digestiv in parametri optimi

Mentinerea sanatatii sistemului digestiv este esentiala pentru reducerea problemelor asociate cu stomacul [2] (afectiuni precum balonarea, crampele intestinale, refluxul gastroesofagian etc.). Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si a continutului ridicat de fibre si enzime, talpa gastei poate fi un remediu naturist util pentru sustinerea functiei optime a sistemului digestiv. 

In acest scop, planta poate fi consumata sub forma de salate sau adaugata in sucuri naturale verzi sau chiar smoothie-uri, alaturi de fructe si lapte vegetal. 

Cum poate fi folosita talpa gastei?

 

Mod de folosire a talpei gastei

 

Frunzele fragede si tulpinile proaspete de talpa gastei pot fi gatite precum spanacul sau varza pentru a fi consumate. Aceasta poate fi maruntita si adaugata in salate, in sucuri naturale sau chiar in mancaruri gatite (fiarta si condimentata) [4]. 

O alta varianta este uscarea naturala a frunzelor si semintelor si transformarea lor in pudra. Aceasta poate fi consumata cu iaurturi naturale sau amestecata cu apa si consumata ca atare. Dacă nu pot fi obtinuti prin introducerea plantei in regimul obisnuit, medicul ar putea recomanda administrarea de suplimente alimentare, numai in urma unui control amanuntit. 

In mod traditional, oamenii folosesc comprese reci cu talpa gastei pentru a dezinfecta ranile si a contribui la cicatrizarea acestora, in special datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatoare. 

Efecte secundare

Frunzele de talpa gastei contin o cantitate ridicata de acid oxalic, care poate reduce cantitatea de calciu din organism. Este recomandata evitarea consumului acestei plante daca suferiti de carente de calciu, probleme cu oasele sau dintii. 

Mai mult, consumul excesiv de talpa gastei poate provoca probleme de stomac sau afectiuni precum diareea [1].

Talpa gastei poate fi un remediu natural pentru diverse afectiuni, dar si un ingredient alimentar util pentru pregatirea unor preparate gustoase. Inainte de a introduce aceasta planta in alimentatia obisnuita, consulta sfatul medicului de familie pentru evitarea posibilelor efecte adverse. 

Referinte:

  1. Kulkarni, Chinmayi. “Goosefoot Usage, Dosage, Side-Effects, and US Places to Buy.” Indian Ayurveda Herbs and Spices, 10 May 2021, iahas.com/goosefoot/#:~:text=Goosefoot%20Side-effects%20and%20Warnings%20Common%20side-effects%3A%20If%20too,the%20plant%20are%20abortifacient%2C%20which%20can%20cause%20abortion.. Accessed 23 Sept. 2022.
  2. ‌Sylvia. “Facts and Benefits of Stinking Goosefoot.” Health Benefits | Health Benefits of Foods and Drinks, Health Benefits, 16 Jan. 2018, www.healthbenefitstimes.com/stinking-goosefoot/. Accessed 23 Sept. 2022.
  3. ‌“Goosefoot Plant Benefits-Medicinal Use of Goosefoot.” Organic Gardening, 25 Oct. 2021, ecorganicas.com/goosefoot-plant-benefits/. Accessed 23 Sept. 2022.
  4. Anupama. “Bathua (Chenopodium Album) Health Benefits - Bimbima.” Bimbima, 2015, www.bimbima.com/ayurveda/health-benefits-of-bathua-chenopodium-album/335/. Accessed 23 Sept. 2022

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor