Terapia TECAR: ce este si cum functioneaza?
Terapia TECAR este o tehnologie non-invaziva care ajuta la ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei. Terapia este folosita in fizioterapie, sau in medicina sportiva si se bazeaza pe un efect controlat de incalzire. Beneficiile acestei terapii variaza in functie de regiunea tratata si de starea de sanatate a pacientului. Este important de retinut ca terapia presupune anumite precautii, pentru evitarea complicatiilor.
Acest articol explica definitia terapiei TECAR, beneficiile sale, cum functioneaza si ce precautii trebuie luate inainte si dupa terapie.
Ce este terapia TECAR?
Terapia TECAR este o metoda de recuperare foarte avansata, care stimuleaza procesul natural de vindecare a organismului. TECAR foloseste energia electromagnetica si poate ameliora durerile articulare si musculare, astfel incat pacientul sa nu mai aiba nevoie de interventii chirurgicale.
TECAR este un acronim pentru transfer electric capacitiv si/sau rezistiv, o forma moderna de termoterapie folosita pentru ameliorarea durerii, relaxarea musculara, reducerea inflamatiilor si accelerarea procesului natural de regenerare a tesuturilor.
Terapia TECAR se poate folosi daca pacientul se confrunta cu una dintre urmatoarele afectiuni:
- bursita;
luxatie;
fractura;
entorsa;
tendinita;
osteoartrita;
neuropatie;
sindromul tunelului carpian;
inflamatia ligamentului genunchiului;
artrita;
dureri lombare;
fasciita plantara;
- epicondilita.
Terapia TECAR poate fi recomandata si in urmatoarele situatii:
durere cauzata de cancer sau de tratamentul cancerului;
reabilitare post-chirurgicala;
traume sportive;
tulburari ale sistemului limfatic (1).
Cine poate fi candidat pentru terapia TECAR?
Aceasta terapie este foarte populara in randul sportivilor, pentru ca ii ajuta sa se recupereze mai repede dupa o accidentare. Terapia TECAR este o metoda eficienta si cu prea putine efecte secundare. Terapia se poate face indiferent de sex sau de varsta. Pot apela la aceasta terapie persoanele care:
au dureri cronice de spate sau dureri musculo-scheletale;
se recupereaza dupa o leziune musculo-scheletala;
doresc sa accelereze vindecarea;
fac deja kinetoterapie;
durerea afecteaza viata de fiecare zi si afecteaza starea de spirit;
doresc sa evite interventia chirurgicala din anumite motive: anestezie, cicatrici, complicatii.
Cine nu este candidat pentru terapia TECAR?
Pe de alta parte, exista cateva afectiuni care ar putea impiedica pacientul sa apeleze la terapia TECAR:
tromboza venoasa profunda;
atac de cord recent;
leziuni deschise sau care sangereaza;
embolism;
reactie alergica (1).
Beneficiile terapiei TECAR
Terapia TECAR ofera numeroase beneficii, in principal pentru a ameliora durerea si inflamatiile si pentru a accelera procesul de vindecare a ranilor si leziunilor. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale acestei terapii:
nu este dureroasa;
este non-invaziva, seamana cu un masaj de relaxare;
rezultatele apar de la primele sedinte;
amelioreaza durerea.
ajuta la regenerarea tesuturilor;
reduce durata tratamentului;
este eficienta pentru tratarea muschilor, oaselor, articulatiilor, cartilajelor, ligamentelor. Se poate aplica inclusiv pe zona cervicala;
echipamentul permite personalizarea tratamentului in functie de starea pacientului;
nivelul de energie poate fi reglat, astfel incat se poate interveni asupra straturilor superficiale cat si profunde ale tesuturilor;
se poate utiliza imediat dupa trauma, dar chiar si in stadiul acut al procesului inflamator (1);
accelereaza vindecarea dupa ranire sau dupa o interventie chirurgicala;
completeaza kinetoterapia;
produce rezultate eficiente pe termen lung (1).
Prin urmare, se poate spune ca terapia TECAR prezinta multiple beneficii atat pentru persoanele sanatoase, cat si pentru cele care sufera de diverse afectiuni. Cu toate acestea, trebuie luate anumite precautii atunci cand se recurge la aceasta metoda de tratament, pentru ca este important sa se asigure protectia pacientului impotriva radiatiilor radioactive.
Cum functioneaza terapia TECAR?
Te-ai lovit vreodata foarte tare si apoi ai frecat locul pentru a face durerea sa dispara? Durerea nu dispare de fapt. Ceea ce se intampla este ca nervii din jur sunt stimulati de frecare, iar semnalul de durere devine confuz. Durerea ramane aceeasi, dar creierul nu o mai inregistreaza la fel (3). Terapia foloseste curent electric cu radiofrecventa pentru a genera energie termica. Aplicarea caldurii pe locul cu probleme este intotdeauna benefica. Terapia TECAR face posibila incalzirea structurilor dureroase profunde si are si alte efecte importante:
efect analgezic: receptorii de durere sunt responsabili pentru generarea durerii resimtite de pacient;
efect biostimulant: procesul metabolic induce proliferarea celulara si regenerarea țesutului;
vasodilatatie: vasodilatatia creste fluxul de sange, iar acest lucru stimuleaza vindecarea la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor;
efect antiinflamator: circulatia sanguina este stimulata, iar vasodilatatia incurajeaza drenajul limfatic imediat;
in plus, caldura accelereaza metabolismul, ceea ce face ca sangele sa curga mai repede si sa devina mai oxigenat. Rezultatul este ca durerea este redusa semnificativ, iar leziunea se vindeca mai repede (3).
Tehnologia TECAR poate functiona in 2 moduri de transfer de energie:
mod capacitiv: muschi si tesuturi moi;
mod rezistiv: articulatii, oase, tendoane (2).
Cand ar trebui sa se recurga la terapia TECAR?
Terapia TECAR este o metoda sigura si eficienta de tratament care poate fi folosita in situatii variate. Astfel, atunci cand ai dureri musculare, articulare s-ar putea ca aceasta terapie sa fie benefica. De asemenea, recurgerea la terapia TECAR poate fi benefica si in perioada de recuperare dupa o interventie chirurgicala. O astfel de terapie poate contribui la reducerea edemului si a durerilor, precum si la accelerarea procesului de vindecare.
De asemenea, terapia TECAR poate fi benefica si in cazul expunerii organismului la procese de deshidratare severe, cum ar fi cele cauzate de chimioterapie sau radioterapie, in cazul cancerului. In aceste situatii, aceasta terapie poate oferi un plus de hidratare organismului, reduce durerea si accelereaza procesul de recuperare.
Precautiile in cazul terapiei TECAR
Este important ca pacientul sa informeze medicul cu privire la conditiile de sanatate si medicamentele pe care le ia. Aceasta informatie va permite medicului sa decida daca terapia TECAR este cea mai buna optiune pentru pacient. De asemenea, pacientul ar trebui sa informeze medicul despre orice alergie sau sensibilitate la orice componenta a terapiei TECAR, pentru a evita reactiile adverse la tratament.
De asemenea, trebuie luate masuri pentru a evita supraexpunerea pacientului la terapia TECAR, pentru asta este nevoie de limitarea numarului de sedinte si urmarirea constanta a efectelor tratamentului asupra pacientului (prin vizite regulate la medic pentru evaluarea progreselor pacientului si modificarea dozelor si frecventei de tratament daca este necesar). In plus, se recomanda ca pacientii sa limiteze activitatea fizica in zilele imediat dupa sedintele de terapie TECAR, astfel incat sa permita corpului sa se odihneasca si sa se recupereze mai rapid.
Pacientii care primesc terapie TECAR ar trebui sa incerce sa tina o dieta sanatoasa si sa faca exercitii regulate, acestea contribuind la o recuperare mai rapida si imbunatatirea starii generale de sanatate. Medicii pot recomanda suplimente nutritive specifice.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Pain Therapy Medical Care, Tecar Therapy - what is and how it works: https://paintherapycare.com/tecar-therapy-what-is-and-how-it-works/
Physiopedia, Tecar Therapy: https://www.physio-pedia.com/Tecar_Therapy
Physio, What is TECAR therapy?: https://www.yourphysio.sg/what-is-tecar-therapy/