Terapie cognitiv comportamentala: ce este, cum functioneaza, beneficii
Terapia cognitiv comportamentala este o forma de psihoterapie care se bazeaza pe un concept potrivit caruia sentimentele, gandurile si comportamentul sunt interconectate si pot fi schimbate. Terapia vizeaza rezolvarea problemelor concrete si atingerea unor obiective specifice, precum schimbarea stilului de viata sau a comportamentelor, imbunatatirea modului in care te raportezi la anumite situatii si efectuarea unor modificari emotionale pozitive. Aceasta ofera rezultate excelente atat in cadrul sesiunilor fata in fata, cat si in cele online.
Terapia cognitiv comportamentala poate fi eficienta intr-o perioada relativ scurta, dar totul depinde de tipul de comportament si gandire, de capacitatea de adaptare si intelegere, precum si de dorinta de a trece peste probleme.
Ce este terapia cognitiv comportamentala?
Terapia cognitiv comportamentala (TCC) este una dintre cele mai cunoscute si folosite forme de psihoterapie ce vizeaza componenta cognitiva, dar si pe cea comportamentala si are ca scop schimbarea gandurilor si comportamentelor negative ale unei persoane prin inlocuirea cu unele pozitive. Se stie ca exista conexiuni puternice intre ganduri, sentimente si actiuni. Pornind de la aceasta TCC are in vedere faptul ca schimbarile facute la un nivel pot avea un impact si asupra celorlalte.
Cu alte cuvinte, TCC este o forma de psihoterapie indreptata spre terapia verbala si care lucreaza cu modelele de baza:
- problemele psihologice se bazeaza partial pe modele de gandire problematice sau inutile;
- problemele psihologice au in vedere partial modele invatate de comportament inutil;
- problemele psihologice se rezuma in parte la credinte de baza neadecvate in care ideile despre sine si lume nu sunt corecte. (1)
Prin terapie cognitiv comportamentala, daca te confrunti cu probleme psihologice esti ajutat sa inveti diverse modalitati de a face fata acestora, in final schimbarile pe care le faci ajuta la ameliorarea simptomelor, dar si la imbunatatirea sanatatii mintale si emotionale. Gandurile si emotiile sunt importante, dar trebuie facuta distinctia intre ganduri si modul in care acestea influenteaza actiunile. Cu ajutor de specialitate poti transforma gandurile si comportamentele negativiste in modele, tipare si obiceiuri mai sanatoase.
Cu un anumit numar de sedinte, in combinatie cu un tratament medicamentos prescris de medicul specialist sau fara, terapia cognitiv comportamentala vizeaza, intr-o prima faza, dezvoltarea unei relatii intre terapeut si pacient, pentru confort, acceptare si intelegere. (2)
Cum functioneaza terapia cognitiv comportamentala?
In cadrul cabinetului psihoterapeutului te vei simti in siguranta, confortabil sa discuti deschis despre orice, deoarece stii ca nu vei fi judecat. Eficiente pot fi si sesiunile online, in care te regasesti in confortul propriei case. Pentru unele persoane rezultatele pot fi evidente la finalul sedintelor de terapie, pentru altii, drumul poate fi mai anevoios si poate necesita ceva mai mult efort depus.
Concret, discuti despre provocarile cu care te confrunti, simptomele sesizate si ingrijorarile pe care le resimti. In cazul in care ai fost diagnosticat anterior cu o problema de sanatate mintala trebuie sa ii comunici acest lucru terapeutului, astfel incat acesta sa poata stabili obiectivele terapiei pentru tine. Asa cum spuneam inca de la inceput, terapia presupune discutarea unor probleme, de la fobii, frica, situatii deosebite, pana la emotii, ganduri si trairi.
Pasul urmator este ca terapeutul sa te invete sa explorezi raspunsurile oferite de tine la intrebarile sale pentru a avea o perspectiva asupra modului in care actionezi in fata provocarilor din viata. Odata identificate modele negative si gandurile care te copleseau, poti invata sa le inlocuiesti cu unele trairi, sentimente si cugetari ceva mai sanatoase. Evident, schimbarile nu survin peste noapte si nici rezultatele nu se obtin de pe o zi pe alta, tiparele inradacinate fiind destul de greu de depasit. (1)
In ce afectiuni isi poate dovedi eficienta terapia cognitiv comportamentala?
Iata care sunt problemele emotionale cu care te poti confrunta si care pot fi tratate eficient cu TCC:
- managementul simptomelor bolilor mintale;
- prevenirea unei recidive de boala mintala;
- tratarea sau tinerea sub control a unei boli mintale, cand medicamentele nu sunt eficiente sau nu reprezinta o varianta de terapie;
- identificarea si insusirea tehnicilor prin care poti face fata mai usor problemelor stresante cotidiene;
- recunoasterea modurile de gestionare a emotiilor;
- rezolvarea conflictelor relationale;
- trecerea peste durere, frica, pierdere;
- depasirea traumelor, a abuzului;
- identificarea cailor potrivite pentru a face fata diverselor boli diagnosticate;
- invatarea modelelor de comunicare eficienta, aplicabile indiferent de situatie. (3)
TCC poate imbunatati unele tulburari de sanatate mintala precum:
- depresie;
- sindromul de oboseala cronica;
- tulburarea obsesiv-compulsiva;
- tulburari de anxietate;
- fobii;
- tulburari de somn;
- tulburari de alimentatie;
- tulburari si deficiente cu privire la abuzul de substante ilegale;
- tulburari sexuale;
- schizofrenie;
- tulburarea de stres posttraumatic;
- tulburarea bipolara. (3)
Beneficiile terapiei cognitiv comportamentale
Daca este sa enuntam pe scurt principalele directii oferite de TCC acestea sunt:
- oferirea unei sperante asupra conditiile specifice;
- dezvoltarea stimei de sine si a increderii in forte proprii;
- confort, relaxare, constientizare si invatare de noi perspective;
- dezvoltarea unor ganduri rationale si a logicii. (4)
Pentru a obtine rezultate si a atinge obiectivele stabilite trebuie sa ai in vedere:
- terapia ca pe un parteneriat;
- trebuie sa fii cinstit si deschis;
- sa ai dorinta reala de schimbare;
- sa urmezi schema de tratament si abordarea terapeutica;
- sa iti faci tema pentru acasa;
- daca simti ca tehnica nu te ajuta, vorbeste cu terapeutul pentru identificarea unei alte abordari. (3)
Terapia cognitiv comportamentala te ajuta sa constientizezi emotiile, gandurile, trairile, comportamentele, sa le intelegi tiparele si sa capeti noi abilitati de a depasi modelele negative, pentru a adopta obiceiuri mai sanatoase. Chiar si asa, aceasta terapie nu poate lupta si indeparta stresul sau unele boli mintale, dar te poate ajuta sa raspunzi mai bine si mai eficient la problemele cu care te confrunti.
Sursele citate in acest material despre terapia cognitiv comportamentala nu sunt suficiente pentru autodiagnosticare. Daca simti ca te confrunti cu unele probleme psihice sau emotionale, contacteaza medicul specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Cognitive Behavioral Therapy (CBT) - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21208-cognitive-behavioral-therapy-cbt
2. What is Cognitive Behavioral Therapy? - https://www.apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral
3. Cognitive behavioral therapy - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cognitive-behavioral-therapy/about/pac-20384610
4. What are the Benefits of Cognitive Behavior Therapy (CBT)? - https://mylifepsychologists.com.au/what-are-the-benefits-of-cognitive-behaviour-therapy-cbt/