Terapie PRP: ce este si cum functioneaza?
Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) adica plasma imbogatita cu trombocite este o varianta de ingrijire utilizata pentru a trata afectiuni diverse precum osteoartrita genunchiului, leziuni sportive, dar si pentru o altfel de abordare legata de caderea parului sau intinerirea pielii. Plasma bogata in trombocite este produsa prin centrifugarea sangelui pentru separarea elementelor constitutive si concentrarea solutiilor ce urmeaza a fi administrate. Infiltratiile prin terapie PRP sunt apreciate deoarece sunt non-chirurgicale, iar procedura medicala foloseste celule sanguine proprii persoanei pentru accelerarea vindecarii intr-o anumita zona.
Terapia PRP se bazeaza pe trombocite, fragmente de celule existente la nivelul sangelui, pentru a imbunatati functia tesuturilor. Injectiile cu plasma imbogatita cu trombocite sunt o forma non-chirurgicala de tratament specific pentru a trata leziuni si inflamatii diverse, prin stimularea procesului natural de regenerare a tesuturilor.
Ce este terapia PRP?
Terapia PRP sau plasma bogata in trombocite este o substanta considerata promotorul vindecarii, obtinuta prin izolarea plasmei din sange, concentrarea si injectarea acesteia. Ajunsa la nivelul tesuturilor deteriorate, PRP va stimula organismul sa produca celule noi si sanatoase, ceea ce determina vindecarea in termen mai scurt. Pentru ca factorii de crestere sunt concentrati in injectii, se crede ca tesuturile au sanse mai mari de vindecare prin administrarea corecta a terapiei PRP. Desi din punct de vedere stiintific tratamentul este inca studiat, sportivi celebri au apelat de-a lungul timpului la aceste proceduri pentru vindecarea ranilor, iar rezultatele obtinute sunt mai mult decat incurajatoare. (1)
Terapia PRP combina raspunsul natural al organismului cu tehnologia de extragere a trombocitelor printr-un proces de centrifugare. Elementele obtinute astfel sunt mai apoi activate pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei si accelerarea procesului de reparare. La nivelul organismului acest lucru este destul de simplu. Injectiile administrate cu plasma imbogatita cu trombocite au rolul de a ajuta la coagularea sangelui atunci cand exista o leziune. Citokinele si factorii de crestere care se afla in trombocite pot ajuta la repararea leziunilor, stimuland totodata, vindecarea. (2)
Ceea ce se incearca prin aceasta procedura este cresterea concentratiei de bioproteine, hormoni specifici numiti si factori de crestere, pe o anumita zona pentru a accelera procesul de vindecare. (3)
Pentru ce afectiuni este benefica terapia PRP?
- Cot de tenis - epicondilita laterala;
- Osteoartrita genunchiului;
- Leziuni sportive - entorse articulare, rupturi de ligamente, leziuni ale tendoanelor, ligamentelor, muschilor sau articulatiilor;
- Traumatisme si leziuni;
- Ginecologie;
- Vindecare post-chirurgicala;
- Pierderea parului;
- Intinerirea pielii. (2), (3)
Ce trebuie sa faci inainte de terapia PRP?
Terapia PRP se realizeaza pe baza recomandarii medicale si presupune efectuarea a cativa pasi inainte de injectiile propriu-zise, in mare parte totul depinde de tipul de procedura ce urmeaza sa fie efectuata. Spunem aceasta deoarece PRP se poate injecta in cateva moduri diferite.
Uneori, inainte de administrarea injectiilor se poate aplica un produs de tip anestezic, asa cum se intampla in cazul celor care se confrunta cu pierderea parului. Alteori, poate fi vorba de PRP pentru relaxarea organismului in interventia chirurgicala, caz in care pasii de dinainte trebuie urmati conform indicatiilor medicului specialist. (1)
Istoricul medical si familial trebuie sa fie aduse la cunostinta medicului, astfel incat acesta sa aiba o imagine de ansamblu asupra cazului tau, pentru a lua cele mai bune decizii in vederea acordarii ingrijirilor necesare nevoilor tale specifice.
La ce sa te astepti in timpul terapiei PRP?
Recoltarea sangelui venos
Se recolteaza sange venos din venele bratului si apoi acesta este prelucrat in laborator. Cantitatea extrasa poate fi diferita de la o procedura la alta, dar, de regula, este mai mica decat in cazul prelavarii probelor de sange pentru realizarea diferitelor investigatii de laborator.
Centrifugarea sangelui si prepararea injectiilor
Sangele recoltat este procesat intr-o centrifuga, cu rol de a separa componentele sanguine in diferite parti, tinand cont de densitatea acestora. Trombocitele sunt separate in ser sangvin sau plasma, iar unele celule rosii si celule albe sau leucocite din sange pot fi indepartate. Forta din centrifuga determina concentrarea trombocitelor si producerea plasmei imbogatite cu trombocite sau PRP. Procesul de separare dureaza aproximativ 15 minute.
La prepararea PRP pot fi utilizate protocoale diferite, de aceea pot fi rezultate produse variate ca urmare a centrifugarii sangelui. Acest lucru inseamna ca fiecare preparat in parte are un numar diferit de trombocite, globule alge si globule rosii. Astfel, plasma saraca in trombocite (PPP) se formeaza cand majoritatea trombocitelor sunt indepartate din ser. Acesta din urma contine citokine, emise de celulele sistemului imunitar, proteine si factori de crestere. Distrugerea sau alterarea membranelor celulelor plachetare determina formarea unui produs lizat de trombocite (PL) sau lizat de trombocite umane (hPL). PL se obtine prin congelarea si dezghetarea plasmei, are un numar mai mare pentru unii factori de crestere si citokine mai multe fata de PPP. (2)
Injectarea zonelor vizate
Medicul se poate folosi de echipamentele de imagistica, ecografiile pot fi ghidul ideal pentru identificarea zonelor optime de injectare. In functie de contextul pentru care se realizeaza aceasta terapie, injectiile PRP pot fi individuale sau in asociere cu alte forme de tratament. (1), (3)
Recuperarea dupa terapia PRP
Pentru terapia PRP nu este nevoie de internare, procedura chiar si cu anestezie locala se poate realiza in ambulatoriu. Este posibil ca indicatiile medicului sa vizeze odihna si protejarea zonelor in care a fost efectuata terapia PRP, adica sfaturi general valabile pentru orice interventie medicala.
Rezultatele nu se pot observa imediat, ci dupa cateva saptamani sau chiar luni de la procedura. Rezultatele excelente obtinute pana in prezent au demonstrat faptul ca este nevoie de cel putin 3 astfel de interventii. (4)
Riscuri potentiale si efecte secundare in terapia PRP
- Infectii;
- Leziuni ale nervilor;
- Leziuni de tesut;
- Durere la nivelul unde au fost realizate injectiile;
- Sangerari locale. (1), (3)
Terapia PRP cu injectii este o tehnica folosita pentru o gama larga de conditii, de la afectiuni musculare si scheletale, traumatisme si leziuni, pana la procedee cosmetice.
Acest articol este informativ si nu ofera suficiente date pentru a inlocui consultul medical adecvat. Daca crezi ca ai o problema medicala pe care ai putea sa o rezolvi cu terapie PRP, mergi la medic si urmeaza instructiunile acestuia!
Surse de informare:
1. What Is PRP? - https://www.healthline.com/health/prp
2. Platelet-Rich Plasma - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21102-platelet-rich-plasma
3. Platelet-Rich Plasma (PRP) Injections - https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/plateletrich-plasma-prp-treatment
4. Is platelet-rich plasma the secret to younger-looking skin? - https://www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/platelet-rich-plasma-secret-to-younger-skin