Topinambur: proprietati, beneficii, utilizari
Topinamburul (Helianthus tuberosus) se mai numeste si nap porcesc. Este o planta perena, care in Europa infloreste in luna august. Substantele active se extrag din radacina plantei, care are forma de tuberculi (foarte asemanator cu cartoful). In acest articol iti spunem care sunt proprietatile, beneficiile si utilizarile topinamburului.
Informatii nutritionale ale topinamburului
Este indicat ca inainte de a consuma un produs sa afli care este continutul nutritional al acestuia. Astfel, 100 grame de topinambur are urmatoarele proprietati nutritionale:
- energie: 73 kcal;
- apa: 78 g;
- grasime: 0,01 g;
- proteine: 2 g;
- carbohidrati: 17,4 g;
- fibre: 1,6 g;
- zaharuri: 9,6 g;
- calciu: 14 mg;
- fier: 3,4 mg;
- fosfor: 78 mg;
- sodiu: 4 mg;
- potasiu: 429 mg;
- zinc: 0,12 mg;
- cupru: 0,14 mg;
- vitamina C: 4 mg;
- vitamina A: 20 UI (1).
Asadar, topinamburul este o sursa bogata de carbohidrati complecsi si desi este bogat in zaharuri naturale, are un efect minim asupra nivelului de zahar din sange. Planta are o combinatie echilibrata a tuturor nutrientilor esentiali, mineralelor si vitaminelor (3).
Beneficiile pentru sanatate ale topinamburului
Impactul nutrientilor mentionati nu este foarte cunoscut, dar ceea ce se stie este ca aceste proprietati sunt benefice pentru organismul uman in mai multe moduri. Iata-le pe cele mai importante:
- reglarea glicemiei si prevenirea diabetului: consumul de topinambur poate fi benefic pentru persoanele cu diabet sau cele predispuse la aceasta afectiune. Topinamburul contine inulina (un carbohidrat) care nu este digerat de organism, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei;
- sustinerea sistemului digestiv: pentru ca topinamburul are un continut ridicat de fibre, ceea ce poate imbunatati tranzitul intestinal si preveni constipatia. Inulina are si un efect prebiotic (sustine dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin);
- sustine sistemul imunitar: topinamburul contine vitamine si minerale esentiale (vitamina C, fier, potasiu). Ajuta la lupta impotriva infectiilor;
- previne bolile cardiovasculare: pentru ca mentine un nivel sanatos al colesterolului, topinamburul ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare;
- combate obezitatea: obezitatea inseamna ca o persoana consuma mai mult decat caloriile pe care le consuma. Aceasta energie suplimentara este transformata in grasime si este stocata in tesuturile adipoase. Asa se ajunge la cresterea stratului de grasime de pe abdomen, coapse, brate, fese (si nu numai);
- susține sistemul muscular: prin cantitatea de potasiu, care intervine in procesul de contractie musculara si relaxare musculara;
- detoxifica ficatul: topinamburul contine aminoacizi, iar acestia ajuta la detoxifierea ficatului. De asemenea, aminoacizii ajuta la mentinerea flexibilitatii tesutului conjunctiv din piele si organe (2).
Precautii si contraindicatii in cazul consumului de topinambur
Sunt mai multe precautii care trebuie luate in calcul de persoanele care consuma topinambur.
Reactii alergice
Reactiile alergice nu apar intotdeauna, dar exista persoane care pot prezenta manifestari alergice. Printre simptomele resimtite in cazul reactiilor alergice se numara:
- eruptie cutanata;
- mancarime;
- inflamarea fetei;
- dificultati respiratorii
In cazul in care aceste simptome apar, se recomanda intreruperea consumului de topinambur si consultarea imediata a medicului.
Balonare, disconfort abdominal
Inulina este o fibra solubila care poate provoca gaze si balonare unor persoane care consuma topinambur. In astfel de situatii, se recomanda introducerea treptata a topinamburului in dieta si consumarea unor portii reduse.
Interactiunea cu unele medicamente
Topinamburul poate interactiona cu unele medicamente: anticoagulante, tratamente pentru diabet. Consumul de topinambur poate interactiona prin sangerare si niveluri anormale de zahar in sange. Tocmai de aceea este indicat ca persoanele care iau tratamente cu anticoagulante si impotriva diabetului sa consulte un medic inainte de consumarea topinamburului.
Utilizarea topinamburului
- Pentru ca topinamburul seamana cu cartoful, aceasta planta poate fi folosita ca alternativa sanatoasa la preparatele care sunt pe baza de cartofi.
- Topinamburul poate fi folosit in salate, crude. Tuberculii sunt mici, dulci.
- Tuberculii pot fi consumati sub forma de muraturi, in acest fel se elimina riscul de disconfort gastro-intestinal.
- Poti consuma topinamburul in forma prajita (se prepara asemenea cartofului).
- Daca vrei sa elimini riscul de gaze, poti prepara din topinambur o supa, pentru ca prepararea si zdrobirea tuberculilor impiedica formarea gazelor (3).
Important de retinut!
- Topinamburul poate fi pastrat cateva zile inainte de a fi preparat, pentru ca astfel va deveni mai dulce. Explicatia este simpla, in acest fel insulina se transforma in fructoza.
- Daca este preparat imediat ce este cules, topinamburul poate crea disconfort abdominal.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul tau. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Verywellfit, Jerusalem Artichoke Nutrition Facts and Health Benefits, accesat 04.04.2023: https://www.verywellfit.com/jerusalem-artichoke-nutrition-facts-and-health-benefits-5076353
DoveMed, 7 Health Benefits of Jerusalem Artichoke, accesat 04.04.2023: https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-jerusalem-artichoke/
HealthifyMe, Jerusalem Artichoke: A healthier alternative, accesat 04.04.2023: https://www.healthifyme.com/blog/jerusalem-artichoke/