Pastilele de slabit: Cat de eficiente sunt si cum le alegi pe cele mai bune?
Cine nu isi doreste sa scape fie chiar si de doua kilograme in plus? Aproape toata lumea. Ce ai face pentru asta? De toate, probabil! De la diete pana la pastile de slabit. Dar, oare, pot fi aceste pastile o solutie? Depinde de acestea. Pastilele de slabit pot fi medicamente aprobate cu prescriptie medicala sau suplimente naturiste cu anumite proprietati diuretice, purgative si care pot contribui la reducerea masei corporale. Atentie, insa! acestea nu pot constitui o solutie pe termen lung. De asemenea, nu orice pastila poate fi indicata tuturor persoanelor care doresc sa slabeasca. In orice caz, pastilele nu pot inlocui o dieta si un regim de viata echilibrat. Oare ce pastile sunt eficiente si in ce conditii?
Cand putem considera ca am depasit greutatea normala si ce putem face?
Numărul persoanelor supraponderale și obeze a crescut in ultima decada, multora fiindu-le dificil sa isi mentina o greutate normala, mai ales din cauza conditiilor nesanatoase de viata si alimentatie, surplusului de alimente bogate in grasimi si care ofera energie si pe fondul lipsei cronice de exercitiu fizic. De asemenea, din ce in ce mai multi copii si adolescenti se afla in aceasta situatie.
Specialistii recomanda utilizarea IMC - Indicele Masei Corporale pentru a masura greutatea corpului in raport cu inaltimea si pentru a determina daca o persoana are sau nu o greutate normala. Daca o persoana are un IMC mai mare de 25, atunci se considera ca este supraponderala.
Insa, daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, acest lucru nu inseamna ca, automat, trebuie sa utilizeze pastile de slabit pentru a-si regla greutatea. Planul de urmat in cazul problemelor de exces de greutate se stabileste numai cu ajutorul unui medic specialist si cu ajutorul nutritionistului.
Este stiut ca excesul de greutate poate conduce la probleme severe de sanatate. Persoanele supraponderale si obeze dezvolta mai des hipertensiune arteriala, diabet zaharat si ateroscleroza, aceste boli fiind in ascensiune la nivel european conform datelor statistice. In aceste conditii, administrarea unor pastile de slabit fara consultul medicului specialist poate agrava o stare de sanatate precara sau poate declansa alte afectiuni.
Cui i se adreseaza pastilele de slabit?
Pastilele de slabit pot fi recomandate persoanelor care pot avea probleme de sanatate cauzate de cresterea excesiva in greutate, conform prescriptiilor unui medic specialist.
Medicul este in masura sa recomande folosirea anumitor pastile dupa ce a evaluat:
- Problemele de sanatate ale persoanei;
- Medicatia urmata de aceasta pentru tratamentul altor afectiuni;
- Istoricul medical al familiei si problemele legate de obezitate;
- Beneficiile pastilelor asupra sanatatii persoanei;
- Efectele secundare ale pastilelor asupra sanatatii persoanei;
- Costul tratamentului.
Atentie! Trebuie avut in vedere faptul ca se recurge la o metoda de tratament pe baza de medicamente atunci cand persoana afectata nu a raspuns corespunzator la un regim de slabit, daca persoana prezinta dificultati in pierderea sau mentinerea a peste 5% din greutatea corporala timp de trei luni.
Cum functioneaza si care este efectul pastilor de slabit?
Pastilele de slabit functioneaza in diferite moduri. Unele pot reduce senzatia de foame, iar altele pot crea senzatia de satietate dupa consumarea unei cantitati mici de mancare. Altele pot ajuta organismul sa absoarba mai putine grasimi din alimentatie.
In general, pastilele de slabit functioneaza in felul urmator:
- Reduc apetitul si dau senzatia de satietate cu un aport mai mic de calorii;
- Diminueaza absorbtia unor nutrienti precum grasimile in organism;
- Accelereaza metabolismul pentru a putea arde mai multe grasimi;
- Stopeaza aparitia unor straturi adipoase noi;
- Favorizeaza eliminarea apei si a sarurilor din organism;
- Favorizeaza procesul de detoxifiere a organismului;
- Contribuie la reglarea tranzitului intestinal;
- Imbunatatesc aspectul si calitatea pielii;
- Contribuie la reducerea celulitei.
Ce efecte negative pot avea pastilele de slabit?
Anumite pastile de slabit pot avea efecte negative asupra organismului, precum:
- Dependenta de produs;
- Efecte yo-yo - scadere si urcare in greutate la anumite intervale de timp relativ scurte;
- Urinatul des si deteriorarea, in timp, a aparatului urinar;
- Diaree, constipatie, balonare, greata, voma si deteriorarea in timp a sistemului digestiv;
- Tahicardie, presiune arteriala, ameteala;
- Pierderi de memorie si ceata mentala;
- Anorexie si declansarea, in timp, a unor boli gastro-intestinale;
- Insomnie si halucinatii;
- Instabilitate emotionala si mentala.
Atenție! Pastilele de slabit sunt interzise persoanelor cu boli cardiace, diabeticilor si persoanelor care sufera de boli renale si hepatice. Unele pastile de slabit pot cauza cancere.
Cum alegem pastilele de slabit?
Pastilele de slabit trebuie sa fie recomandate de un medic specialist in urma unui consult medical. Pastilele de slabit sunt produse ce pot fi achizitionate din farmacii, acestea trebuie sa fie omologate si sa aiba avizul Ministerului Sanatatii.
Pastilele de slabit pot fi achizitionate:
- Cu prescriptie medicala medicamente de sinteza;
- Fara prescriptie medicala sub forma de suplimente naturiste, dar pentru administrarea carora se recomanda acordul unul medic.
Atentie! Evitati sa cumparati produse de la supermarket sau de pe site-uri online, daca nu aveti informatii relevante despre acestea.
Atunci cand urmati un tratament cu astfel de pastile, trebuie sa aveti in vedere:
- ingredientele;
- calitatea produsului;
- certificarile de calitate si siguranta;
- efectele declarate ale produsului;
- efectele secundare ale produsului.
In functie de substantele continute, pastilele pot contine ingrediente care:
- regleaza problemele metabolice (ex. cafeina, ceai verde);
- pot ajuta la arderea grasimilor (ex. crom, quercetin);
- blocheaza absorbtia de carbohidrati (ex. inhibitorii de amilaza);
- blocheaza absorbtia de grasimi (chitosan - din carapacea crabilor marini).
In urma unor studii, a rezultat ca urmatoarele categorii de produse nu au un efect dovedit concludent in scaderea in greutate si, uneori, pot chiar afecta sanatatea persoanei:
- pastile pe baza de fibre pot provoca malabsorbtie si pot afecta tratamentul cu alte medicamente;
- pastile pe baza de plante pot avea efecte laxative si diuretice si pot provoca afectiuni ale sistemului digestiv, probleme de ritm cardiac, daca sunt folosite pe termen lung (ex. extractul de Garcinia Cambogia, care contine acidul hidroxicitric, poate avea efecte digestive si nu s-a dovedit ca ajuta in reglarea greutatii);
- Pastile cu extract din ardei iute - pot provoca insomnie, dureri de cap, probleme de ritm cardiac;
- Pastile de detoxifiere-pot conduce la deshidratarea organismului si la dereglari ale tractului digestiv;
- Pastile cu cafeina, ceai verde - desi sunt antioxidante excelente, ele pot doar accelera metabolismul. Acestea pot avea chiar efecte negative asupra ficatului si pot provoca inflamatii in organism.
Ce pastile de slabit pot fi folosite la recomandarea medicului?
Orice pastile de slabit ai utiliza, acestea trebuie sa faca parte dintr-un program de tratament complex pentru scaderea in greutate, supravegheat de un medic specialist. Programul de tratament trebuie sa cuprinda:
- administrarea de medicamente;
- modificarea stilului de viata si a regimului alimentar (eliminarea carbohidratilor, introducerea in alimentatie a proteinelor, a fructelor si a legumelor);
- reorganizarea dietei persoanei;
- stabilirea unui program de educatie fizica si viata activa;
- stabilirea unui program de remodelare corporala.
Conform studiilor National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, pastilele de slabit de sinteza aprobate pe piata spre a fi administrate persoanelor cu probleme de greutate sunt prezentate in tabelul urmator, care cuprinde inclusiv efectele secundare si avertizarile specialistilor in legatura cu utilizarea acestora.
Numele medicamentului | Cui i se adreseaza | Cum functioneaza | Efecte secundare | Avertizari |
Orlistat | Adulti si copii cu varste de peste 12 ani | La nivelul stomacului, reduce cantitatea de grasime din organism, din alimentele ingerate | Diaree; Balonare; Scaune uleioase; | Probleme hepatice, in cazuri rare. Nu se administreaza impreuna cu cyclosporine. Este util aportul de multivitamine pe durata tratamentului. |
Phentermine- topiramate | Adulti | Reduce senzatia de foame, produce satietate. | Constipatie; Alterari ale gustului; Ameteala; Insomnie. | Este interzis femeilor gravide, femeilor care alapteaza. Este interzis persoanelor care sufera de hipertiroidie, glaucom. |
Naltrexone - bupropion | Adulti | Reduce senzatia de foame, produce satietate. Substante folosite in tratamentul depresiei si al dependentei de alcool si tutun. | Constipatie; Diaree; Ameteala; Confuzie; Creste presiunea sangelui; Cresterea ritmului cardiac; Insomnii; Voma; Probleme hepatice. | Nu este recomandat persoanelor care au suferit de anorexie, bulimie de stres. Este interzis persoanelor care consuma medicamente opioide. |
Liraglutide | Adulti | Reduce senzatia de foame, produce satietate. | Diaree; Constipatie; Dureri abdominale; Ameteala; Dureri de cap; Cresterea pulsului. | Poate determina aparitia pancreatitei in cazuri rare. |
Grupa de medicamente care reduc dorinta de a manca: phentermine benzphetamine diethylpropion phendimetrazine | Adulti | Pot fi folosite doar pe termen scurt, pana la 12 saptamani. Actioneaza asupra creierului, creand senzatia de satietate. | Constipatie; Insomnie; Agitatie; Dureri de cap; Creste presiunea sangelui. | Este interzis persoanelor care sufera de hipertiroidie, glaucom, probleme cardiace, de circulatie a sangelui, probleme psihice. |
Conform unei alte analize publicate de Medical News Today, urmatoarele substante au efecte concrete in:
- scaderea in greutate:
- Glucomannan (fibra solubila extrasa din radacina de Konjac, planta originara din Japonia)
- Acid Linoleic Conjugat CLA (o forma alterata a acidului linoleic, un acid gras bogat in omega 6)
- Orlistat (medicament de sinteza inhibitor al lipazei).
Atentie! Autorii studiului considera ca ultimele doua pot avea si serioase efecte secundare asupra sanatatii.
- arderea accelerata a grasimilor, accelerarea metabolismului:
- cafeina (din ingrediente Yerba mate, extractul de cacao, scoarta de salcie si guarana)
Atentie! Cafeina poate produce in unele cazuri si tulburari de somn si tensiune arteriala. Persoanele sensibile la cafeina pot utiliza ceai verde decofeinizat.
- extractul de ceai verde. (ex. Ceai de slabit, capsule)
Atentie! Ceaiul verde nu poate fi consumat de persoane care urmeaza un tratament cu aspirina sau anticoagulante.
Sfaturi pentru administrarea pastilelor de slabit
- Consultati un medic specialist pentru stabilirea unui plan terapeutic specializat.
- Achizitionati produse de slabit din lanturile de farmacii sau din magazine digitale autorizate.
- Informati-va asupra efectelor secundare ale pastilelor administrate.
- Informati medicul asupra altor tratamente medicale pe care le urmati.
- Nu luati pastile de slabit daca sunteti insarcinata sau doriti sa aveti un copil in perioada urmatoare sau daca alaptati.
- In cazul in care nu obtineti rezultatele dorite in maximum trei luni, consultati medicul specialist si opriti tratamentul.
- Urmati un plan terapeutic din care sa nu lipseasca o dieta adecvata ce include produse nutritive si un stil de viata sanatos.
Concluzie
Pastilele de slabit sunt medicamente pentru a caror administrare este necesar consultul unui specialist. In cazul in care va confruntati cu probleme de greutate, apelati la un medic, iar acesta va evalua cele mai bune alternative pentru dumneavoastra. In cazul in care nu va confruntati cu aceste probleme de sanatate, pastrati-va organismul in cea mai buna forma cu o dieta si un stil de viata echilibrate.
Referinte:
- De Pietro, MaryAnn. Rev. Carter, Alan. Do any weight loss pills really work.? in Medical News Today, 2018, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320646. Accesat in 19.08.2020;
- Gunnars, Kris. 12 Popular Weight Loss Pills and Supplements Reviewed. în Healthline, 2017, https://www.healthline.com/nutrition/12-weight-loss-pills-reviewed#section10. Accesat in 19.08.2020;
- Indicele Masei Corporale - formula de calcul in NIDDK, https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi-m.htm. Accesat in 19.08.2020;
- Institutul National de Sanatate Publica, Analiza de situatie Ziua Europeana Impotriva Obezitatii europeanobesityday.eu., in INSP, 2019;
- Mayo clinic Staff. Over-the-counter weight-loss pills in Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20046409. Accesat in 19.08.2020;
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) Staff. Prescription Medications to Treat Overweight and Obesity. What are overweight and obesity? in NIDDK, 2016, https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/prescription-medications-treat-overweight-obesity. Accesat in 19.08.2020.