Trichineloza: cauze, simptome, tratament
Trichineloza este o infectie parazitara cu nematode (un tip de viermi) din genul Trichinella. Acesti paraziti infesteaza numeroase animale, cum ar fi ursii, caii, vulpile, mistretii si porcii. Aceasta este transmisa la om prin consumul de carne infestata in stare cruda sau insuficient preparata termic. Uneori, infectia la om se asociaza cu diferite complicatii severe, in lipsa tratamentului. Afla totul despre trichineloza la om si cum o poti preveni eficient!
Cauze
In general, trichineloza este cauzata de consumul de carne infestata cu larve de Trichinella spiralis, in stare cruda sau insuficient preparata termic (gatita in sange) (1). Carnea de porc si cea de mistret sunt cele mai frecvente surse de infectie. Carnea de vita nu se asociaza cu dezvoltarea trichinelozei, decat in cazul in care este amestecata cu cea de porc.
Larvele de Trichinella sunt forma imatura a acestor viermi, acestea fiind inchistate in saci mici (chisturi), fiind vizibile la nivelul tesutului muscular al porcului. Odata ce larvele inchistate ajung in tractul digestiv al omului, acestea sunt eliberate sub actiunea sucurilor digestive si invadeaza instestinul subtire (1, 2).
In decurs de cateva saptamani, larvele se dezvolta in viermi adulti si se imperecheaza. Acestia elibereaza apoi larve noi care migreaza prin fluxul sangvin si ajung mai departe in diferite tesuturi din corp, unde se inchisteaza (2). Acestea pot trai in tesutul muscular al omului timp de luni sau ani de la infestare (1).
Trichineloza nu se transmite de la om la om, ci doar prin consumul de carne infestata (1).
Carnea poate fi contaminata cu larve si in cursul maruntirii acesteia in tocator, in cazul in care a fost utilizat anterior pentru a toca o carne infestata (1).
In general, infectia este des intalnita in zonele rurale din intreaga lume (1).
Simptome
Simptomele variaza in intensitate de la o persoana la alta, in functie de numarul de paraziti care au ajuns in organism (1).
Dupa 1-2 zile de la contactarea infectiei, pot aparea urmatoarele simptome:
- diaree;
- dureri abdominale;
- greata;
- varsaturi;
- senzatia de slabiciune;
- oboseala severa (1).
Bineinteles, aceste simptome pot aparea in cazul multor tipuri de infectii gastrointestinale. De aceea, consultul medical este esential pentru un diagnostic corect.
Dupa 2 pana la 8 saptamani de la contactarea infectiei, dupa ce viermii produc larve care se inchisteaza in tesuturi musculare, pot aparea urmatoarele simptome:
- febra ridicata;
- frisoane;
- dureri musculare si articulare, care pot limita miscarea, respiratia si vorbirea;
- dureri de cap;
- conjunctivita (inflamatia si inrosirea ochilor);
- mancarimi si iritatii cutanate;
- umflarea fetei si pleoapelor;
- slabiciune;
- diaree persistenta (1, 3).
Simptomele dureaza cateva luni si se amelioreaza dupa ce larvele se inchisteaza in tesuturi (1).
In cazuri severe, cand larvele se deplaseaza la nivelul organelor, trichineloza se poate asocia cu urmatoarele complicatii:
- miocardita inflamatia miocardului (muschiul inimii);
- encefalita inflamatia creierului;
- meningita inflamatia meningelui, stratul care protejeaza creierul si maduva spinarii;
- pneumonita inflamatia plamanilor (1).
Tratament
Medicul pune diagnosticul pe baza semnelor si simptomelor, insa diagnosticul de confirmare este pus pe baza serologiei (analize de sange). Uneori, este nevoie de o biopsie a tesutului muscular (3).
Daca medicul suspecteaza prezenta complicatiilor, poate recomanda efectuarea unor investigatii imagistice, cum ar fi radiografii si tomografie computerizata. Electrocardiograma poate fi indicata pentru depistarea complicatiilor cardiace (3).
Tratamentul poate presupune administrarea de:
- antiinflamatoare;
- antipiretice (medicamente pentru scaderea febrei);
- corticosteroizi;
- antiparazitare (antihelmintice) (3).
Preventie
Urmatoarele masuri te pot ajuta sa previi trichineloza:
- gateste carnea foarte bine, la o temperatura de minim 77 de grade Celsius la interior. Foloseste un termometru alimentar pentru a te asigura ca aceasta este bine gatita. Atentie! Afumarea, murarea si prepararea la microunde a carnii nu reprezinta metode eficiente pentru distrugerea parazitilor!
- dupa prepararea termica a carnii, asteapta minim 3 minute inainte de a incepe sa o consumi!
- congeleaza carnea de porc cu o grosime mai mica de 15 cm pentru minim 3 saptamani la -15 grade Celsius! In cazul carnii salbatice, aceasta metoda nu este eficienta.
- curata bine masina de tocat carne dupa fiecare utilizare!
- spala-te bine pe maini cu apa si sapun, timp de minim 30 de secunde dupa ce ai manipulat carnea cruda! Astfel, previi contaminarea altor alimente.
- verifica intotdeauna carnea de porc domestic la veterinar, dupa sacrificarea animalului, inainte de a o depozita si consuma. (1, 3)
Prin urmare, trichineloza este o infectie cu paraziti care provoaca initial manifestari digestive, insa ulterior se asociaza cu diferite simptome extradigestive. Daca recunosti simptomatologia acestei afectiuni, adreseaza-te medicului pentru investigatii! De asemenea, ia in considerare masurile de preventie, pentru a scadea riscul de a dezvolta trichineloza.
Referinte:
- Trichinosis - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichinosis/symptoms-causes/syc-20378583. Accessed 19 Feb. 2023.
- CDC - Trichinellosis - Biology. 2023, www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/biology.html. Accessed 19 Feb. 2023.
- Prashanth Rawla, and Sandeep Sharma. Trichinella Spiralis. Nih.gov, StatPearls Publishing, 9 Oct. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538511/. Accessed 19 Feb. 2023.