Paraziti intestinali
Parazitii intestinali pot trai ani de zile in interiorul aparatului digestiv, fara a determina nici un fel de simptome. In anumite conditii, insa, pot fi incriminati pentru un tablou clinic nespecific si impun tratament.
Simptome asociate parazitilor intestinali
Parazitii intestinali pot determina dureri abdominale, diaree, greata si varsaturi, balonare si flatulenta, oboseala, scadere in greutate si dizenterie. Viermii din intestine se asociaza cu aparitia unei iritatii in zona anala si genitala si, uneori, cu eruptii cutanate. La unele persoane, parazitii nu produc simptome, dar spoliaza organismul de substante nutritive, ceea ce determina o scadere a imunitatii. In acest caz, suplimentele pentru cresterea imunitatii amelioreaza lucrurile si pot ajuta organismul sa elimine mai usor parazitii.
Diagnosticul in cazul parazitilor intestinali
Aparitia simptomelor mentionate anterior reprezinta un motiv intemeiat pentru a te prezenta la medic, care va recomanda o serie de investigatii suplimentare pentru identificarea viermilor intestinali. Examenul coproparazitologic este primul pas in protocolul de diagnostic. Amprenta anala este o alta metoda de diagnostic, al carei scop este identificarea oualor de paraziti in zona perianala. Daca aceste examene nu sunt concludente, se pot efectua analize de sange pentru identificarea anticorpilor specifici catorva dintre speciile de paraziti.
Tratamentul impotriva parazitilor intestinali
Tratamentul impotriva parazitilor intestinali este recomandat de catre medic in functie de specia identificata, de gravitatea simptomelor, de varsta pacientului si de eventualele probleme de sanatate pe care le are acesta. In unele cazuri, un sistem imunitar sanatos, o dieta echilibrata si administrarea unor suplimente alimentare si a unor remedii naturiste cu rol antiparazitar sunt suficiente pentru eliminarea parazitilor.
Prevenirea aparitiei parazitilor intestinali
O buna igiena este cea mai buna solutie pentru prevenirea infectiei. Spalarea pe maini inainte si dupa masa, inainte si dupa prepararea alimentelor si dupa folosirea toaletei este esentiala. In plus, se recomanda respectarea unor reguli de siguranta alimentara: evitarea consumului de carne si peste crude, prepararea adecvata a carnii, alaturi de spalarea atenta a fructelor si legumelor.