Ulei de argan: proprietati, beneficii, utilizari

27. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ulei de argan

 

Uleiul de argan se foloseste de secole in Maroc, in domeniul culinar, cosmetic si medical. Uleiul vegetal natural provine din samburii fructelor arborelui de argan. Acest tip de ulei poate oferi beneficii pielii si parului, fiind un element esential in tratarea arsurilor minore si a inflamatiilor, precum si in lupta cu semnele imbatranirii. Ca orice produs poate sa determine si reactii alergice unor persoane.

Original din Maroc, uleiul de argan provine din samburele de mari dimensiuni al fructelor arborelui de argan. Initial acest produs traditional a fost utilizat ca ingredient si condiment pentru alimente, iar mai apoi beneficiile sale au fost largite, uleiul de argan a fost intrebuintat pentru a trata unele afectiuni de sanatate. 

Ce este uleiul de argan?

Astazi, uleiul de argan este exportat din Maroc, dar si din alte tari ale lumii. Acest ulei, vegetal si nerafinat, numit si ulei virgin" este un rezultat al arborelui de argan, deosebit de rezistent la seceta, numit Argania spinosa. Uleiul este inca scos din samburele fructului acestui arbore, in mod traditional in Maroc, printr-un proces de extractie semi-industriala, ceea ce face ca produsul obtinut sa fie de cea mai buna calitate.

Tinand cont de metoda de preparare se pot obtine doua tipuri de ulei: un ulei alimentar si unul cosmetic. Practic, din samburii neprajiti ai fructelor arborelui de argan rezulta uleiul cosmetic, in timp ce din samburii prajiti, timp de cateva minute, se obtine uleiul de argan alimentar. (1)

Compozitia si proprietatile uleiului de argan

Uleiul de argan contine in principal acizi grasi si o gama variata de compusi fenolici. Grasimile sunt preponderent reprezentate de acid oleic si linoleic sau Omega-6. Acidul oleic sau Omega-9 este binecunoscut pentru efectele pozitive pe care le are asupra sanatatii inimii. Alti acizi existenti in uleiul de argan sunt: acid miristic, palmitic, stearic etc.

In uleiul de argan se mai regaseste vitamina E, necesara pentru sanatatea pielii, a parului si a ochilor, cu puternice proprietati antioxidante, dar si vitamina A. (1), (2) 

Beneficii oferite de utilizarea uleiului de argan

Efect antioxidant si antiinflamator

Uleiul de argan contine multa vitamina E, produs solubil in grasimi si un antioxidant puternic in lupta cu reducerea efectelor daunatoare ale radicalilor liberi. Acest lucru inseamna ca utilizarea uleiului de argan poate fi benefica pentru a preveni imbatranirea pielii prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ. Plus ca atunci cand este aplicat direct pe piele ofera o reducere vizibila a semnelor de imbatranire, dar si pentru a calma inflamatia provocata de rani sau infectii. 

Sunt necesare in continuare studii in aceasta directie pentru a se putea preciza dozele si perioadele de tratament, pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune. (1)

Ajutor benefic pentru inima

Acidul oleic sau Omega-9 din compozitia uleiului de argan pare a fi similar celui din uleiul de masline si avocado, ultimele doua au rol cunoscut de protectie la nivelul inimii. Mergand pe acest rationament, se presupune ca si uleiul de argan are sanse sa ofere beneficii pentru inima prin reducerea riscului de aparitia a bolilor, tocmai prin impactul pe care il are acidul oleic asupra antioxidantilor din sange. 

Un studiu a scos la iveala faptul ca administrarea unei anumite cantitati de ulei de argan zilnic, timp de o luna, a insemnat reducerea importanta a nivelului de colesterol rau LDL si a trigliceridelor. Rezultatele incurajatoare trebuie sustinute cu noi date, fiind necesare alte experimente care sa ofere date stiintifice solide inainte de inceperea unui astfel de tratament. (2), (3)

 

Beneficiile uleiului de argan

 

Ar putea trata unele afectiuni ale pielii

Prin utilizarea uleiului de argan direct pe piele au fost constate efecte de protectie impotriva razelor nocive ale soarelui, dar si impotriva pielii uscate, prin efectul sau de umectare, hidratare si emoliere a epidermei.

Prin proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii, uleiul de argan ajuta la reducerea simptomelor de psoriazis, rozacee, dermatita atopica, ar putea trata acneea, precum si infectiile de la nivelul pielii, prin capacitatea de imbunatatire a vindecarii la suprafata pielii. 

Nu in ultimul rand, uleiul de argan are posibilitatea de a reduce cantitatea de ulei de la nivelul pielii, dar si de a oferi ajutor gravidelor, astfel incat sa nu ramana cu vergeturi sau cu un aspect imbatranit al epidermei de pe burta, dupa sarcina. (4)

Hidratare si netezire a parului

Uleiul de argan te poate ajuta sa iti mentii parul hidratat, neted, curat, oferindu-i un plus de stralucire pentru un aspect sanatos de la radacina pana la varfuri. In plus, poate fi si solutia potrivita pentru a face fata agresiunilor la care iti supui parul prin vopsire repetata, uscare la temperatura ridicata, prin intrebuintarea placii de indreptare a parului sau a ondulatorului. (5)

Utilizarea uleiului de argan si efectele adverse

Poti introduce usor in rutina de ingrijire si infrumusetare uleiul de argan pentru piele si par, dar si in alimentatie, pentru un plus de savoare.

Uleiul de argan se gaseste in farmacii, tot ce trebuie sa faci este sa citesti cu atentie prospectul si sa urmezi instructiunile pentru utilizare. 

Uleiul de argan este considerat sigur pentru a fi folosit, dar sunt si exceptii. Unele persoane pot prezenta efecte secundare usoare dupa administrarea uleiului de argan. Se pot remarca eruptii cutanate la aplicarea directa pe piele sau chiar zone cu acnee, o reactie normala pentru cei care au alergii si la nuci. Daca este ingerat, acest produs poate determina tulburare digestiva, greata, balonare, gaze sau diaree. In cazuri de exceptie se pot observa agitatie, confuzie, dificultati de somn, depresie, stare generala de rau. (4)

Uleiul de argan are numeroase beneficii pentru sanatate, daca este consumat sau folosit cu moderatie. In situatia in care te confrunti cu simptome neplacute dupa ce ai introdus uleiul de argan in dieta, in rutina de ingrijire sau ca sprijin terapeutic, intrerupe administrarea, mergi de urgenta la medic si urmeaza instructiunile specialistului!

Surse de informare:

1. Argan Oil: Chemical Composition, Extraction Process and Quality Control - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8850956/

2. 12 Benefits and Uses of Argan Oil - https://www.healthline.com/nutrition/argan-oil

3. What are the benefits of argan oil for your skin? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/argan-oil-for-skin 

4. Argan Oil for Skin Health - https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin

5. 5 Skin and Hair Benefits of Argan Oil - https://health.clevelandclinic.org/argan-oil-benefits/

 

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice