Ulei de palmier: proprietati, beneficii, utilizari
Uleiul de palmier reprezinta o alternativa la uleiul de floarea soarelui ce poate avea numeroase utilizari si ar putea fi asociat cu o serie de beneficii pentru sanatate. Insa, acesta este si un aliment destul de controversat. Inainte de a te decide sa il incluzi in dieta ta, afla mai multe despre proprietatile si continutul sau de nutrienti, eventualele beneficii si cum il poti utiliza.
Ce este uleiul de palmier?
Uleiul de palmier este obtinut din fructele carnoase ale arborelui numit palmier de ulei. Principala sursa a acestui produs este specia Elaeis guineensis, ce creste in zona de coasta a Africii de Vest si Sud-Vest, in tari precum Nigeria, Liberia, Angola, Gabon, Sierra Leone. [1] Insa, recent, culturile s-au extins si catre regiunea de sud-est a Asiei, de unde provin in prezent mai mult de 80% din resursele de ulei de palmier ale lumii. [2]
Uleiul de palmier, care provine din fructe, nu ar trebui confundat cu uleiul din seminte de palmier. Desi ambele au ca origine aceeasi planta, cel de-al doilea este extras din seminte, asadar ofera alte beneficii fata de uleiul clasic de palmier. [3]
Uleiul de palmier poate fi nerafinat, care se preseaza direct din fruct si are o culoare rosiatica, cu un parfum si aroma distincte. De cealalta parte, uleiul rafinat este procesat pentru a capata o aroma si o culoare neutre. [3]
Proprietati
Valorile nutritionale ale unei lingurite de ulei de palmier, adica echivalentul a aproximativ 14 grame, sunt urmatoarele:
- 120 de calorii [4];
- 14 grame de grasimi [4];
- 7 grame de grasimi saturate [4];
- 5 grame de grasimi mononesaturate [4];
- 1 gram de grasimi polinesaturate [4];
- 14% din doza zilnica recomandata de vitamina E [4].
In cazul uleiului rosu de palmier, pigmentul sau provine de la carotenoizi, niste antioxidanti printre care se numara si beta-carotenul. Odata ajuns in corp, acesta poate fi convertit in vitamina A. [5]
Beneficii
Mentine sanatatea creierului
Uleiul de palmier este o buna sursa de tocotrienoli, un tip de vitamina E cu bune proprietati antioxidante, ce ar putea sustine sanatatea cerebrala. Se pare ca aceste substante ar putea ajuta la protectia grasimilor polinesaturate din creier, incetini evolutia dementei, reduce riscul de accident vascular cerebral si preveni dezvoltarea leziunilor cerebrale. [6]
Mentine sanatatea inimii
Exista anumite studii care prezinta o potentiala legatura intre consumul de ulei de palmier si o protectie impotriva bolilor cardiovasculare. Se pare ca acesta poate avea efecte pozitive asupra factorilor de risc implicati in dezvoltarea acestui tip de afectiuni, cu precadere in scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si cresterea nivelului de colesterol rau (HDL). [7]
Atentie! Nivelul de colesterol nu este singurul factor implicat in dezvoltarea afectiunilor inimii. Exista numerosi alti factori implicati, asadar un nivel echilibrat de colesterol nu inseamna automat ca astfel de boli nu pot sa apara.
Cresterea nivelului de vitamina A
Acest beneficiu se refera la uleiul de palmier rosu, care aduce anumite avantaje nutritionale mentionate si mai sus. In cazul persoanelor care se confrunta cu deficit de vitamina A sau au un risc crescut de a se aparea in timp, acest ulei ar putea ajuta la cresterea nivelului sau. Acest lucru este datorat carotenoizilor pe care organismul ii poate converti in vitamina A. [5]
Utilizari
Uleiul de palmier poate fi utilizat la gatit, dar se poate gasi si in numeroase produse pe care le poti lua din magazin. Varianta nerafinata este specifica bucatariei africane, oferind o aroma deosebita retetelor picante. In schimb, varianta rafinata este potrivita pentru prajit, ramanand stabila chiar si cand atinge temperaturi ridicate. Uleiul este prezent si in produse alimentare precum ciocolata, cereale, unt de arahide, paine sau margarina, dar si in pasta de dinti, sapunuri si cosmetice. [3]
Controverse
Uleiul de palmier a devenit un aliment controversat din cauza implicatiilor asupra mediului inconjurator pe care o are cultivarea acestor arbori. Odata ce cerea pentru acest ulei a inceput sa creasca, productia s-a extins si catre zona Asiei, in special in Thailanda, Malaezia si Indonezia, datorita conditiilor optime pentru cresterea palmierilor. Insa, pentru a face loc noilor plantatii, s-a recurs la defrisarea unor zone intinse ocupate de paduri tropicale. Acest lucru duce la schimbari majore in aceste ecosisteme, ceea ce pune in pericol numeroase specii de flora si fauna. In plus, se observa si un impact negativ asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, din cauza scaderii numarului de copaci care sa absoarba dioxidul de carbon. [3]
Din fericire, expertii sunt de parere ca exista si modalitati mai etice de a produce ulei de palmier. Acestia sustin ca emisiile de gaze cu efect de sera ar putea fi micsorate cu pana la 60% daca plantatiile se vor realiza doar in regiuni neimpadurite, fara a se mai realiza defrisari. [8]
Uleiul de palmier este un aliment ce poate fi utilizat pentru a inlocui uleiul de floarea soarelui, insa se gaseste si in numeroase produse ambalate. Il poti utiliza si tu pentru a te putea bucura de cateva potentiale beneficii. Atentie! Articolul are doar rol informativ si nu inlocuieste sfaturile nutritionale ale unui specialist. Uleiul de palmier nu este un medicament, iar beneficiile sale nu sunt garantate. Daca ai de-a face cu o problema de sanatate, mergi imediat la medic si urmeaza recomandarile sale.
Surse:
1. H;, Gruca M;Blach-Overgaard A;Balslev. African Palm Ethno-Medicine. Journal of Ethnopharmacology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25749399/. Published March 5, 2015. Accessed February 21, 2023.
2. SJ;, Vijay V;Pimm SL;Jenkins CN;Smith. The Impacts of Oil Palm on Recent Deforestation and Biodiversity Loss. PloS One, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27462984/. Published July 27, 2016. Accessed February 21, 2023.
3. Spritzler, Franziska. Does Palm Oil Have Health Benefits? Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/palm-oil. Published February 9, 2022. Accessed February 21, 2023.
4. Fooddata Central Search Results. FoodData Central, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171015/nutrients. Accessed February 21, 2023.
5. Tan CH;Lee CJ;Tan SN;Poon DTS;Chong CYE;Pui LP; Red Palm Oil: A Review on Processing, Health Benefits and Its Application in Food. Journal of Oleo Science, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34373407/. Published August 6, 2021. Accessed February 21, 2023.
6. Gopalan Y;Shuaib IL;Magosso E;Ansari MA;Abu Bakar MR;Wong JW;Khan NA;Liong WC;Sundram K;Ng BH;Karuthan C;Yuen KH; Clinical Investigation of the Protective Effects of Palm Vitamin E Tocotrienols on Brain White Matter. Stroke, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24699052/. Published April 3, 2014. Accessed February 21, 2023.
7. Fattore E;Bosetti C;Brighenti F;Agostoni C;Fattore G; Palm Oil and Blood Lipid-Related Markers of Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Dietary Intervention Trials. The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24717342/. Published April 9, 2014. Accessed February 21, 2023.
8. Austin KG;Kasibhatla PS;Urban DL;Stolle F;Vincent J; Reconciling Oil Palm Expansion and Climate Change Mitigation in Kalimantan, Indonesia. PloS One, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26011182/. Published May 26, 2015. Accessed February 21, 2023.