Ulei de krill: beneficii, proprietati, utilizare
Ai auzit, cu siguranta, despre beneficiile acizilor grasi Omega-3 asupra sanatatii. Impactul lor este vizibil in special la nivelul sistemului nervos si al aparatului cardiovascular, dar studiile arata ca ei sunt puternic implicati inclusiv in metabolismul celular si in prevenirea a numeroase boli cronice. Din pacate, un mare procent din populatie are o alimentatie cu un aport redus de acizi grasi Omega-3, motiv pentru care apeleaza la diferite suplimente. In acest articol vom discuta despre uleiul de krill si beneficiile sale asupra organismului.
Ce este uleiul de krill?
Uleiul de krill este un supliment alimentar obtinut din krill, un crustaceu oceanic de dimensiuni reduse care seamana cu crevetii. Krill-ul traieste in colonii care cuprind pana la 30.000 indivizi pe metru patrat si sunt una dintre cele mai bine reprezentate specii de pe planeta.
In ciuda dimensiunilor mici, aceste crustacee au un continut foarte ridicat de DHA si EPA, principalele doua tipuri de acizi grasi Omega-3. De altfel, acidul docosahexaenoic si acidul eicosapentaenoic provind, majoritar, de la animalele acvatice [1].
Krill-ul este consumat de numeroase specii marine, dar si de oameni, in diverse culturi. In Japonia si Norvegia, de pilda, krill-ul intra in dieta obisnuita a populatiei, desi continutul ridicat de sare si de fluor nu il recomanda, neaparat. In schimb, in procesul de preparare al suplimentelor alimentare, fluorul este extras si indepartat.
Beneficiile uleiului de krill
Krill-ul este o sursa bogata in acizi grasi Omega-3, ceea ce implica o serie de beneficii pentru sanatate.
Uleiul de krill sustine sanatatea cardiovasculara
Uleiul de krill are proprietatea de a scadea colesterolul total si trigliceridele. In plus, creste cantitatea de HDL, cunoscut si cu denumirea de colesterol bun. Un supliment de 1 - 3 g ulei de krill administrat zilnic determina scaderea valorilor colesterolului rau si al trigliceridelor si reglarea glicemiei, in paralel cu cresterea valorilor colesterolului bun.
Multumita acestui efect, suplimentele de acizi grasi Omega-3 sunt eficiente in prevenirea afectiunilor cardiovasculare [2].
Uleiul de krill reduce inflamatia cronica
Inflamatia cronica persista si in perioadele in care organismul nu este ranit sau bolnav si are un puternic impact negativ asupra corpului. Unele studii au demonstrat ca persoanele care sufera de artrita au observat o atenuare a simptomelor consecutiv administrarii unui supliment de 300 mg ulei de krill timp de 30 de zile: durerea si rigiditatea s-au ameliorat, in unele cazuri, dupa doar 7 zile de tratament [3].
Uleiul de krill combate efectele radicalilor liberi
Ne gandim, cu totii, la fructe si legume atunci cand vine vorba despre alimente cu efect antioxidant, dar fructele de mare, in special krill-ul, are proprietati remarcante in aceasta directie. Uleiul de krill are un continut ridicat de pigmenti din grupa carotenoizilor, cunoscuti sub denumirea de antioxidanti, eficienti in combaterea efectelor radicalilor liberi asupra sistemului nervos.
Radicalii liberi sunt molecule sintetizate de organism consecutiv consumului unor anumite categorii de alimente sau dupa expunerea la substante nocive de tipul fumului de tigara sau al poluarii atmosferice. Acesti radicali liberi sunt implicati in procesul de aparitie al cancerului si bolilor cardiovasculare [4].
Efecte adverse ale uleiului de krill
Uleiul de krill este un supliment alimentar sigur pentru majoritatea populatiei, dar exista si situatii in care nu este recomandat:
- persoanele cu alergii la peste, crustacee sau fructe de mare ar trebui sa caute alte surse de acizi grasi Omega-3;
- persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante trebuie sa consulte medicul inainte de a lua suplimente pe baza de ulei de krill deoarece acesta are, la randul sau, efect anticoagulant;
- pe perioada sarcinii, unii specialisti recomanda un supliment de Omega-3 din alta sursa, deoarece nu exista prea multe studii legate de impactul uleiului de krill asupra fatului;
- unele tipuri de tratament impotriva diabetului sufera de o reducere a eficientei in cazul in care se administreaza, in paralel, ulei de krill [5].
Utilizarea uleiului de krill
Persoanele care sunt in cautarea unei surse consistente de EPA si DHA pot apela la uleiul de krill, care sa completeze o alimentatie echilibrata. E recomandat, totusi, sa discuti cu medicul curant inainte de a lua orice fel de pastile.
Dozajul pentru uleiul de krill variaza intre 300 mg si 4 g pe zi, prin urmare e de dorit sa stabilesti si acest aspect, impreuna cu doctorul curant, in functie de situatia ta particulara. De asemenea, este important sa respecti intervalele de dozaj indicate de catre producatorul suplimentului ales [6].
Ulei de krill versus ulei de peste
Uleiul de krill si uleiul de peste sunt surse bogate in acizi grasi Omega-3, dar exista unele aspecte de care e bine sa tii cont inainte de a alege unul dintre ele:
- capsulele de ulei de krill au, de obicei, dimensiuni mai mici si sunt mai usor de luat de catre persoanele care au probleme de deglutitie;
- biodisponibilitatea uleiului de krill este mai mare, conform studiilor efectuate pana in prezent, ceea ce inseamna ca el se asimileaza mai bine in organism. Totusi, sunt necesare mai multe studii in acest sens;
- uleiul de krill este mai bogat in antioxidanti decat uleiul de peste;
- uleiul de peste este o sursa de vitamina D, spre deosebire de uleiul de krill;
- uleiul de krill pare sa fie eficient si impotriva simptomelor sindromului premenstrual, conform unui studiu care demonstreaza ca, dupa un tratament de 3 luni, participantele au afirmat ca simptomele dismenoreei s-au ameliorat [3].
Uleiul de krill este o sursa bogata in acizi grasi Omega-3 si antioxidanti si are beneficii importante pentru sanatate. Administrarea unui supliment alimentar pe baza de ulei de krill trebuie discutata cu medicul curant.
Bibliografie:
- 6 Science-Based Health Benefits of Krill Oil. Healthline, 8 Dec. 2017, www.healthline.com/nutrition/krill-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_6, accesat la 18.01.2023;
- A Look at Krill Oils Benefits. Cleveland Clinic, 17 Nov. 2021, https://health.clevelandclinic.org/krill-oil-vs-fish-oil, accesat la 18.01.2023;
- Antarctic Krill. Www.antarctica.gov.au, www.antarctica.gov.au/about-antarctica/animals/krill/, accesat la 18.01.2023;
- Harvard T.H. Chan. Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution. The Nutrition Source, 22 May 2019, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/, accesat la 18.01.2023;
- Krill Oil 101: Health Benefits, Side Effects, Who Should Take It, and More. EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/diet-nutrition/krill-oil/guide/, accesat la 18.01.2023;
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements - Omega-3 Fatty Acids. Nih.gov, 2017, ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/, accesat la 18.01.2023.