7 uleiuri pentru fata pe care sa le incluzi in rutina de ingrijire

1. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Uleiuri pentru fata

Daca te preocupa sanatatea si aspectul tenului tau, iata care sunt beneficiile uleiurilor pentru fata si cum pot fi integrate corect in rutina de ingrijire! Bucura-te de o piele hidratata, catifelata, luminoasa si revitalizata! Alege uleiurile esentiale in functie de tipul de ten si de efectele pe care vrei sa le obtii!

Ce sunt uleiurile faciale?

Uleiurile faciale sunt produse pentru ingrijire si pot fi incluse in ritualul de infrumusetare indiferent de tipul de ten, daca tii cont de nevoile pielii tale. Acestea sunt obtinute din plante, prin metode precum distilarea sau presarea la rece. De asemenea, se face distinctia intre:

  • Uleiuri esentiale - sunt extracte concentrate din plante. Nu se aplica pe piele in forma pura, ci trebuie combinate cu uleiuri naturale (purtatoare). Daca sunt folosite direct pe ten, fara a fi diluate, pot aparea iritatii;
  • Uleiuri naturale - sunt uleiuri de baza in cosmetice. Dilueaza uleiurile esentiale, insa nu le diminueaza efectele asupra pielii.

Ai la dispozitie fie produse pentru ingrijire personala gata preparate, fie uleiuri esentiale in forma pura, care trebuie diluate inainte de a fi folosite pentru ten. Iata cateva exemple de uleiuri naturale care pot fi combinate cu cele esentiale:

  • Ulei de masline - are un efect hidratant si poate fi folosit pentru solutiile de curatare a fetei sau pentru produsele emoliente;
  • Ulei de jojoba - se absoarbe repede in piele si nu incarca pielea. Din aceste motive, este ideal pentru cosmeticele hidratante;
  • Ulei de argan - este potrivit pentru pielea matura sau uscata si poate fi integrat in majoritatea produselor de ingrijire;
  • Ulei de cocos - hraneste pielea si este recomandat pentru tenul matur, pentru cel care are nevoie de hidratare intensa sau pentru a oferi o senzatie de calmare;
  • Ulei de avocado - este benefic pentru pielea foarte uscata sau deteriorata, insa evita-l daca ai acnee sau ten gras;
  • Ulei de migdale dulci - se absoarbe usor in piele si este utilizat in multe dintre produsele de ingrijire a corpului, inlusiv in sapunuri si uleiuri de baie. 

Daca vrei sa combini singura un ulei esential cu unul natural, tine cont de procentul de diluare. Spre exemplu, pentru o diluare de 3%, adauga cate 20 de picaturi de ulei esential pentru fiecare 25 de grame (aproximativ 30 de mililitri) de ulei natural. In cazul unei diluari de 10%, proportiile sunt de 60 de picaturi si 25 de grame.

Beneficiile ingrijirii tenului cu uleiuri esentiale

Un alt beneficiu al uleiurile pentru ten este rapiditatea cu care se absorb in piele. In acelasi timp, actioneaza in profunzime si pot avea efecte precum:

  • Hidratare intensa, prin blocarea apei la nivelul celulelor tenului;
  • Calmarea pielii si reducerea iritatiilor;
  • Uniformizarea culorii tenului;
  • Imbunatatirea vitalitatii si stralucirii pielii;
  • Tonifierea pielii;
  • Obtinerea unui aspect proaspat si tanar, prin limitarea semnelor imbatranirii premature. 

Ai grija de pielea ta in fiecare zi si alege doar uleiuri faciale presate la rece, organice, nerafinate. Include in rutina de ingrijire produse certificate si testate in prealabil. Iti reamintim ca uleiurile esentiale trebuie diluate si doar cateva picaturi sunt suficiente pentru o utilizare. Daca sunt folosite in exces, aceste tipuri de produse pot cauza efecte nedorite, precum iritatii.

Cum alegi uleiurile potrivite in functie de tipul de ten?

 
Cum alegi uleiurile potrivite in functie de tipul de ten

Pentru a-i oferi pielii cel mai bun tratament, trebuie sa tii cont de nevoile acesteia. Formeaza-ti o rutina de ingrijire compatibila cu tenul, pentru a obtine rezultate cat mai satisfacatoare. Ti-am pregatit cateva recomandari de uleiuri faciale, in functie de tipul de ten. 

Ten matur

Odata cu procesul natural de imbatranire, productia de sebum scade, ceea ce poate provoca uscarea frecventa a pielii. Totodata, se intensifica aspectul neplacut al ridurilor. Combina uleiul de lavanda cu cele naturale, cum ar fi cel de jojoba sau de avocado. Acestea au efecte antioxidante si pot reduce semnele imbatranirii precoce.  

Ten uscat

Pentru a ingriji pielea uscata, include in ritualul de infrumusetare uleiuri pentru ten. Acestea se absorb usor, hidrateaza intens si lasa pielea catifelata si stralucitoare. Foloseste ulei esential de neroli si unul dintre uleiurile naturale: de argan, de jojoba, de cocos sau de masline.  

Ten gras

Contrar asteptarilor, uleiurile faciale sunt recomandate chiar si tenului gras, cu tendinta acneica sau predispus la un exces de sebum. Daca folosesti cosmetice care usuca pielea si o deshidrateaza, organismul va compensa cu producerea de sebum. Mentine-ti tenul hidratat cu ulei esential din arbore de ceai, diluat cu ulei de jojoba, de argan sau cu un alt tip de ingredient purtator. 

Ten sensibil

Pentru ingrijirea tenului sensibil sunt recomanate cosmeticele cu o actiune delicata, dar eficienta. Poti opta pentru uleiul esential de trandafir cu efect calmant si pentru uleiul natural de argan, cu proprietati antioxidante si emoliente. Evita concentratiile prea mari si foloseste miscari blande pentru a aplica produsul pe piele.  

Cele mai bune uleiuri esentiale pentru ten

Uleiuri esentiale pentru ten

Uleiurile faciale sunt nelipsite din multe ritualuri de frumusete, datorita beneficiilor acestora si modului facil de utilizare. Iata care sunt sapte dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru ten:

1. Uleiul din arbore de ceai

Cand este aplicat pe piele, uleiul din arbore de ceai poate avea un efect antibacterian. Este potrivit in tratamentul acneei sau pentru reducerea excesului de sebum, hidratarea tenului si ameliorarea punctelor negre. Amintim si de uleiul de Camelia (de ceai verde), ale carui beneficii pot fi: tonifiere, redarea elasticitatii si diminuarea ridurilor. De asemenea, ceaiul verde este un component des intalnit in mastile de fata anti-acneice.

2. Uleiul de lavanda 

Daca ai un ten predispus la acnee sau unul matur, acest tip de ulei iti poate fi de ajutor. Acesta are proprietati antioxidante si calmeaza pielea.  In acelasi timp, uleiul de lavanda pentru ten contribuie la aspectul ferm al acestuia si la combaterea efectelor nedorite ale radicalilor liberi. 

3. Uleiul de neroli

Datorita proprietatilor antimicrobiene si antioxidante, uleiul de neroli poate fi inclus in rutina de ingrijire a tenului acneic sau sensibil. Acesta este puternic hidratant si poate reduce iritatiile sau roseata. Descopera produsele cu extract de neroli, special concepute pentru pielea ta!

4. Uleiul de mandarine

Pentru revitalizarea si intinerirea tenului, foloseste uleiul de mandarine. Iti poate lasa pielea stralucitoare si cu un aspect tanar. Mai mult, este utilizat pentru uniformizarea nuantei tenului, in cazul in care te confrunti cu pete pigmentare, roseata sau alte probleme asemanatoare. 

5. Uleiul de trandafir

Mirosul uleiului de trandafir este opulent si pretios. Produsul poate fi folosit in ritualul de ingrijire personala pentru mai multe beneficii: calmarea pielii, reducerea rosetii, redarea stralucirii, protectia si intinerirea tenului, hidratarea si hranirea pielii. 

6. Uleiul de magnolie

Acest tip de ulei are un miros placut. Daca este aplicat pe piele, contribuie la reducerea rosetii si a umflaturilor, datorita efectelor antiinflamatoare si antioxidante. In plus, poate da tenului un aspect uniform si radiant.

7. Uleiul de iasomie

Daca tenul are cicatrice sau urme lasate de acnee, uleiul de iasomie poate imbunatati aspectul pielii, printr-un efect de luminozitate si de uniformizare a culorii. Acesta este eficient si in cazul punctelor negre. 

Cum integrezi corect uleiurile faciale in rutina de ingrijire a tenului?

 

Uleiurile pentru fata pot avea atat beneficii, cat si contraindicatii. Daca sunt folosite gresit sau in exces, acestea cauzeaza iritatii, eruptii cutanate, mancarime sau alte efecte secundare. Combina uleiurile esentiale cu cele purtatoare, pentru diluare, sau achizitioneaza produse gata de folosire, care au cea mai potrivita cantitate de ulei pentru tenul tau. Cere sfaturile medicului dermatolog si ai grija de sanatatea intregului organism!

Iata cateva recomandari pentru includerea uleiurilor faciale in rutina de ingrijire a tenului:

  • Aplica doua-trei picaturi pe fata si maseaza cu delicatete, cu miscari de jos in sus;
  • Unele uleiuri au un efect mai puternic daca picaturile sunt incalzite in palma inainte de a fi aplicate;
  • In cazul anumitor uleiuri, nu este recomandata expunerea la soare dupa aplicare. Citeste cu atentie indicatiile producatorului;
  • Cateva picaturi de uleiuri esentiale pot fi adaugate in crema hidratanta pe care o utilizezi in mod constant. Totodata, nu este indicat sa combini uleiul cu protectia solara sau cu o crema cu SPF, pentru ca pot fi diminuate efectele;
  • Uleiurile pot fi folosite si pe gat sau in zona decolteului;
  • Aplica intai produsele cu consistenta usoara (serum, ulei, gel), dupa care poti folosi produse cosmetice pentru frumusete si ingrijire cu o consistenta mai densa (creme, protectie solara s.a.);
  • Uleiurile pot fi folosite in rutina de dimineata, de seara sau oricand este necesar;
  • Pastreaza uleiurile faciale in locuri racoroase si departe de razele soarelui.

Include cu responsabilitate uleiurile pentru fata in rutina zilnica de ingrijire a tenului si bucura-te de beneficiile oferite de fiecare ingredient! Mentine-ti pielea sanatoasa, frumoasa, tanara si stralucitoare!

Referinte:

  1. Cherney, Kristeen. 23 Essential Oils for Skin Conditions and Types, and How to Use Them. Healthline, Healthline Media, 8 July 2019, www.healthline.com/health/essential-oils-for-skin. Accesat in 10 iunie 2022;
  2. McDermott, Annette. Carrier Oil: Types, Use, and More. Healthline, Healthline Media, 16 Aug. 2017, www.healthline.com/health/carrier-oil. Accesat in 10 iunie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice