Uscaciunea vaginala: cauze, simptome, optiuni de tratament
Uscaciunea vaginala este o problema cu care se pot confrunta femeile la orice varsta. Uscaciunea vaginala are cauze diferite, tratamentul prescris de medicul specialist depinde de acestea. Nu este o afectiune in sine si nu provoaca probleme grave de sanatate, dar prezinta un disconfort major si poate afecta viata sexuala a femeilor.
Uscaciunea vaginala este un simptom dureros, ce apare atunci cand tesuturile de la nivelul vaginului sunt foarte subtiri si nu sunt bine hidratate. Acest lucru determina durere la realizarea unor miscari care solicita muschii vaginali, dar si in actul sexual. Desi uscaciunea vaginala se poate manifesta cel putin o data in viata unei femei, indiferent de varsta acesteia, se pare ca apare mai des la persoanele de sex feminin aflate la menopauza, în post-menopauza, dar si la femeile insarcinate, cauza fiind scaderea concentratiei estrogenului de la nivelul organismului.
Ce este uscaciunea vaginala?
Uscaciunea vaginala apare cand mucoasa vaginala nu mai este lubrifiata normal. Peretii vaginului sunt acoperiti de un strat subtire care mentine umiditate optima, cu ajutorul hormonului numit estrogen. Un nivel scazut al acestuia face ca peretii vaginului sa devina uscati, acest lucru fiind cunoscut in literatura de specialitate ca atrofie vaginala (1). Lubrifierea peretilor vaginali inseamna reducerea frecarii in actul sexual, astfel incat sa nu apara durerea.
Odata cu imbatranirea si la acest nivel pot sa apara, in mod natural, deficiente. Scaderea productiei homonale duce la o subtiere a peretilor vaginali si la reducerea celulelor responsabile cu mentinerea umiditatii (2). Poate fi considerat un subiect stanjenitor, dar nu ezita sa vorbesti cu medicul specialist, pentru a primi tratamentul adecvat.
Cauzele aparitiei uscaciunii vaginale
Modificarile hormonale sunt principala cauza pentru aparitia uscaciunii vaginale, cauzate atat de cele care apar odata cu inaintarea in varsta si instalarea menopauzei, cat si de cele survenite in sarcina si alaptare.
Alte posibile cauze ale instalarii uscaciunii vaginale vizeaza (1), (2):
- utilizarea anumitor pastile homonale sau a celor de tip anticonceptionale;
- terapia hormonala;
- tratamentele pentru cancer - chimioterapie;
- existenta bolilor cronice - diabet zaharat;
- anumite medicamente administrate cu prescriptie medicala - produse antiestrogenice pentru fibrom uterin sau endometrioza, dar si antihistaminice, antidepresive;
- operatia de indepartare a ovarelor - ooforectomie;
- sindrom Sjögren - boala autoimuna ce duce la uscaciune la nivelul intregului corp;
- folosirea unor sapuni si geluri sau alte produse de ingrijire pentru zona intima cu parfumuri;
- spalaturi in zona vaginala cu produse intime agresive;
- lipsa excitatiei in actul sexual;
- prezenta stresului;
- existenta viciilor - fumatul, alcoolul;
- exercitii fizice intense si frecvente.
Simptome in uscaciunea vaginala
Alaturi de senzatia accentuata de disconfort, in uscaciune vaginala mai pot fi sesizate si alte simptome (1):
- mancarime in zona intima sau senzatie de arsura - usturime vaginala;
- durere in timpul sau dupa actul sexual;
- sangerare dupa actul sexual;
- pierderea apetitului sexual;
- infectii urinare frecvente, infectii cu drojdii sau infectii recurente ale tractului urinar;
- urinare frecventa, insotita de usturime.
Cum se diagnosticheaza uscaciunea vaginala?
Istoricul medical si familial este important de adus la cunostinta medicului specialist, alaturi de prezentarea principalelor simptome si manifestari. Este bine ca medicul sa stie ce produse fara reteta pentru sistemul genito-urinar si remedii naturiste ai utilizat inainte de control, ce produse pentru igiena intima folosesti in mod uzual.
Examenul fizic poate fi asociat unei ecografii transvaginale, alaturi de teste de laborator de sange si ale secretiei vaginale, pentru a exclude alte afectiuni ale sistemului genital feminin, dar si pentru a descoperi cauza producerii uscaciunii vaginale (1).
Optiuni de tratament in uscaciunea vaginala
Pe piata se gasesc mai multe variante de tratament pentru uscaciunea vaginala, dar si pentru actul sexual dureros, cunoscut ca dispareunie. Un diagnostic corect va determina medicul specialist sa iti recomande un tratament adecvat nevoilor tale specifice.
Tratament medicamentos
In functie de cauza care a dus la aparitia uscaciunii vaginale, medicul poate prescrie creme cu doze mici de estrogeni, tablete sau inel, dar si produse orale, cu hormoni, pentru reechilibrarea organismului.
Uneori poate fi vorba chiar de supozitoare, pe baza de hormoni. Pentru ca produsele cu estrogen nu sunt indicate mereu si oricui, diagnosticul si tratamentul sunt esentiale pentru a evita riscul aparitie cancerului de san (1).
Pot fi administrate si tratamente specifice pentru infectiile urinare. Acestea pot fi tinute sub control si prin produsele hormonale (1).
Lubrifianti si creme hidratante
Poti cumpara astfel de produse din farmacii, fara prescriptie medicala. Indicat ar fi sa vorbesti cu medicul inainte sa vezi ce ti se potriveste, in functie de situatie.
Cremele hidratante pentru mentinerea lubrifierii si a sanatatii vaginale (2) pot fi asociate cu aplicarea unor lubrifianti inaintea actului sexual, mai ales ca acestia se regasesc in formule diverse (3).
Sfaturi de urmat acasa
Hidratarea corespunzatoare este vitala pentru buna functionare a intregului organism, iar in astfel de situatii este important de asociat cu o dieta echilibrata si un stil de viata cat mai sanatos, care sa te ajute sa iti mentii sistemul imunitar la cote inalte.
Unele uleiuri vegetale sunt considerate utile pentru hidratarea vaginului inainte de actul sexual. Vorbeste cu medicul daca vrei sa optezi pentru uleiul din seminte de struguri sau cel de cocos, deoarece in combinatie cu prezervativul, uleiul tinde sa il deterioreze.
Medicul te poate ajuta sa gasesti un produs adecvat, dar nu uita ca si discutiile deschise cu partenerul iti sunt de mare ajutor, un preludiu mai lung poate conduce la umiditate vaginala crescuta si la reducerea disconfortului.
Uscaciunea vaginala este o problema cu care te poti confrunta la orice varsta, insa poate fi combatuta si tratata. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate uscaciunii vaginale, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Vaginal Dryness - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21027-vaginal-dryness#:~:text=Vaginal%20dryness%20happens%20when%20the,menopause%20when%20estrogen%20levels%20decline.
2. What Causes Vaginal Dryness? - https://www.healthline.com/health/vaginal-dryness#-Overview
3. Vaginal dryness after menopause: How to treat it? - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/vaginal-dryness/faq-20115086