Varza Kale - beneficii, proprietati, contraindicatii
Varza Kale este o leguma din familia Brassicaceae, cu frunze verzi, groase, care pot deveni crocante cand sunt gatite cu ulei in tigaie. Din aceeasi familie fac toate tipurile de varza (verde, de Bruxelles, rosie etc.). Varza Kale are si aceeasi savoare precum varza obisnuita, insa frunzele sale amintesc mai de graba de salata.
In ultimii ani, Kale a devenit un star pe rafturile magazinelor, dar si in pietele de pretutindeni. Aceasta se cultiva usor si este foarte rezistenta, chiar si la temperaturi de -15 grade Celsius, devenind chiar mai dulce odata ce trece prin inghet.
Cu siguranta ai auzit sau consumat pana acum varza Kale, asa ca iti prezentam mai multe detalii desprea acestea, in special beneficiile si proprietatile pe care le ofera.
Proprietatile pe care le are varza Kale
Varza Kale contine o multime de nutrienti, motiv pentru care poate face parte cu usurinta din categoria superalimentelor. Ce contine mai exact varza Kale:
- vitamina A;
- vitamina K;
- vitamina B6;
- magneziu;
- vitamina C;
- potasiu;
- fier.
Daca tii la alimentatia ta, trebuie sa stii ca varza Kale contine mai mult decat cantitatea zilnica recomandata din cele mai multe vitamine si minerale incluse in lista de mai sus. Kale este una dintre sursele cele mai bogate in vitamina K dintre toate alimentele.
De asemenea, Kale este bogata in antioxidanti si fibre, care ajuta organismul sa faca fata radicalilor liberi prezenti in mediu si sa functioneze optim. Se considera ca radicalii liberi pot sa cauzeze sau sa creeze mediul propice pentru dezvoltarea afectiunilor serioase precum cancerul.
Varza Kale aduce un aport de nutrienti semnificativ pentru organism, dar este important sa te bazezi pe o alimentatie variata si diversificata, pentru a te bucura de o sanatate ideala.
Beneficiile principale pe care le ofera varza Kale
Ca orice fel de ingredient minune, varza Kale ofera beneficii semnificative celor care o includ in alimentatia lor. Iata cateva dintre acestea!
Poate reduce colesterolul
Cantitatea de fibre pe care o contine o portie de varza Kale poate ajuta organismul sa regleze cantitatea de grasimi din sange, ceea ce poate duce la o scadere a nivelului de colesterol [1]. In acest fel, cei care sufera de afectiuni ale inimii pot sa includa Kale cu usurinta in mesele principale ale zilei. Indiferent de sezon, varza Kale este disponibila si poate fi chiar cultivata si de tine daca ai o mica gradina. De asemenea, poti gasi si suplimente alimentare care contin extras din aceasta planta sau vitaminele de care ai nevoie. Discuta insa cu medicul inainte de a face schimbari in dieta, in special daca suferi deja de anumite afectiuni!
Poate avea proprietati anticoagulante
Varza Kale cruda contine o cantitate foarte mare de vitamina K, in jur de sapte ori peste doza zilnica recomandata. Vitamina K ajuta la legarea calciului, iar consumul regulat de alimente bogate in aceasta vitamina poate fi de ajutor celor care s-au confruntat in trecut cu cheaguri de sange [2]. Nu ignora sfaturile medicilor si tratamentele prescrise de acestia, iar daca vrei sa incerci unele remedii naturiste, discuta cu un doctor despre cum poti sa le combini cu tratamentele medicamentoase!
Contine multe substante care pot lupta cu cancerul
Nu exista suficiente studii care sa identifice daca varza Kale poate fi folosita in cazul bolilor mai grave, dar aceasta contine sulforafan, substanta care poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer. Un stil de viata sanatos este singurul care poate sa-ti protejeze organismul de anumite afectiuni, iar ingredientele si alimentele pe care le incluzi in dieta zilnica trebuie privite ca parte din obiceiurile sanatoase pe care ti le setezi, si nu un tratament.
Poate ajuta la sprijinirea sanatatii sistemului osos
Studiile existente arata ca vitamina K poate imbunatati starea sistemului osos in cazul celor care sufera de osteoporoza si poate preveni alte fracturi [3]. Vitamina K si vitamina D fac echipa in ceea ce privestea sanatatea sistemului osos [4]. Desigur, este nevoie de mai multe studii pentru a atesta puterea pe care o are vitamina K asupra organismului, dar poti discuta cu medicul specialist despre posibilitatea de a administra tonice pentru articulatii si oase daca observi ca incep sa apara probleme.
Te ajuta sa pierzi in greutate
Pierderea in greutate intr-un mod sanatos implica mese regulate, o dieta diversa si accent pe alimentele sanatoase, in detrimentul celor care te ingrasa sau care iti afecteaza sanatatea generala. Varza Kale este bogata in nutrienti, ceea ce ii ajuta pe cei care o consuma sa se bucure de un aliment satios. Daca alegi varza Kale, nu iti va fi foame imediat dupa o masa, in special daca o consumi in combinatie cu alte legume, pui, peste sau curcan.
Contraindicatiile in cazul consumului de varza Kale
Varza Kale, din cauza cantitatii mari de vitamina K, poate afecta felul in care sunt asimilate medicamentele cu rol anticoagulant. Este recomandat sa discuti cu medicul despre alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca esti sub un astfel de tratament. [5]
De asemenea, varza Kale este bogata in potasiu, ceea ce inseamna ca persoanele care folosesc un tratament medicamentos special trebuie sa se consulte cu medicul specialist cu privire la restrictiile alimentare pe care trebuie sa le implementeze.
Varza Kale poate fi consumata cruda, fiarta, sub forma de suc sau gatita in tigaie pentru o textura crocanta si savuroasa. Include-o in alimentatia ta insa fara a uita ca aceasta trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa si diversa!
Surse bibliografice:
- Soo Yeon KIM, Sun YOON, Soo Mi KWON, Kye Sook PARK, Yang Cha LEE-KIM, Kale Juice Improves Coronary Artery Disease Risk Factors in Hypercholesterolemic, Biomedical and Environmental Sciences, 2008.
- Harvard School of Public Health, The Nutrition Source, Vitamin K.
- Luo LZ, Xu L., Zhongguo Yi Xue Ke Xue Yuan Xue Bao, Vitamin K and Osteoporosis, 2003.
- Weber P. Vitamin K and bone health, 2001.
- Harvard School Of Public Health, The Nutrition Source, Food Features, Kale.