Viata dupa inlaturarea ganglionilor limfatici: recuperare, recomandari si restrictii

9. 9. 2024 · 6 minute de citit

Acest articol are la baza experienta personala care m-a facut sa caut informatii din surse specializate pentru a intelege cum functionam si cum as putea sa ma repun in functiune post-operatie de lumpectomie a unei tumori mamare cu inlaturarea ganglionilor limfatici din axila. Este scris pentru ca profani ca mine, care s-au trezit cu mana usor umflata, incapabila sa se miste cu mai mult de 30 de grade, fara a avea un minimum de informatie care sa-i pregateasca. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Viata dupa inlaturarea ganglionilor limfatici: recuperare, recomandari si restrictii

Mi se pare important ca femeile si barbatii care trec sau urmeaza sa treaca prin asta sa stie. Si sa se pregateasca. Pentru ca informatia este putere, ba complet in fata unui diagnostic este important sa ti-o traiesti cu demnitate si sa faci tot ce poti pentru a trai frumos.

Fie ca vorbim despre lumpectomie (operatie sectoriala/partiala de inlaturare a unei tumori), fie ca vorbim despre mastectomie ambele cu inlaturarea ganglionilor limfatici din axila, acestea aduc o serie de modificari ale corpului si eventualitatea unei noi probleme: limfedemul (un scurt Google Image search cu acest cuvant este mai mult decat relevator).

Primele senzatii dupa operatie:

  • de gol in axila ca si cand ai purta o minge de tenis supraponderala; 
  • senzatia de caldura pe interiorul bratului, intre cot si axila; 
  • senzatia de carne lasata, in valuri, in aceeasi zona; 
  • senzatia de cicatrice care te tine; 
  • blocajul umarului; 
  • durere; 
  • senzatia ca nu mai simti nimic pe interiorul bratului (au fost sectionati niste nervi si va dura pana se vor reface); 
  • amortirea degetelor/miscarea lor sacadata. Suficiente motive ca atunci cand esti trezita din anestezie sau la o zi-doua dupa, sa te cuprinda panica. Dar, aceasta este o etapa care poate fi remediata, astfel incat calitatea vietii tale sa nu scada.

Ce este limfedemul?

O acumulare anormala a unui lichid bogat in proteine-limfa in interstitiu (tesuturi) din cauza unui defect in sistemul de drenaj limfatic. Defectul intervine cand parte din nodulii limfatici sunt inlaturati si circuitul este, astfel, mult ingreunat. Odata ce limfa se blocheaza in tesuturi, nu prea mai poate sa fie eliminata si se produce blocajul, de-aici problemele grave de motricitate si nu numai. Deci, cel mai bun tratament este preventia.

Cum ajuti limfa? 

Contractiile musculare sau chiar si gravitatia ajuta la circuitul limfei in natura. Bratele si picioarele au multi muschi de dimensiuni mari care pun limfa in miscare. Insa prin piept, abdomen si pelvis (unde se afla multi ganglioni limfatici) si in jurul organelor singura musculatura disponibila in sensul miscarii lichidului limfatic este diafragma. Ne putem folosi de cateva elemente care pun in miscare limfa pentru a reveni la o viata normala: 

  • respiratia (mai ales atunci cand este controlata si se realizeaza din diafragma); 
  • drenajul limfatic (masaj); 
  • miscarea;

Cum poate fi evitat limfedemul?

Trebuie sa renunti la ridicarea greutatilor care iti fac axila sa se tensioneze sau la ridicarea si mentinerea greutatii pe timp indelungat (adio sacose carate de la piata!). In cazul in care te tai sau te intepi la mana operata, dezinfecteaza imediat si sigileaza locul. Unii specialisti recomanda folosirea betadinei pentru dezinfectare si evitarea alcoolului, care poate irita zona. Aceasta in cazul in care nu esti alergic la iod. Este esential sa nu intre microbi, pentru ca limfa nu te mai poate proteja la fel de bine ca inainte. Nu trebuie sa te panichezi de la o intepatura mica, dar ideal este sa te protejezi.

Ce nu ai voie sa faci dupa inlaturarea ganglionilor?

Iata cateva activitati, unele atat de feminin banale, pe care nu le vei mai putea face sau le vei face la un nivel minim: 

  • manichiura se va face prin folosirea de instrumente sterile si renuntarea la taierea cuticulelor. 
  • epilat cu ceara fierbite - stop! 
  • folosirea lamei de ras pentru axila/mana stop! 
  • gradinarit se va face prin folosirea unor manusi de protectie; ideal ar fi sa reduci aceasta activitate cat mai mult; 
  • evita temperaturile extreme foarte frig/cald (nu pui gheata pe mana chiar daca iti pare umflata); 
  • evita dusurile foarte fierbinti; 
  • foloseste maneca de compresie intotdeauna cand zbori cu avionul sau atunci cand faci miscari repetitive (ideal este sa eviti sa le faci). Sunt niste maneci elastice care comprima bratul si ajuta la buna circulatie limfatica. Este important sa alegi masura ta; 
  • nu purta bijuterii sau haine stranse pe mana; 
  • nu se fac injectii, luare de sange sau luarea tensiunii pe mana afectata. Pentru toata viata. Este o informatie pe care trebuie sa o cunoasca intreaga familie; 
  • hidratarea mainii trebuie mentinuta pentru a nu se crapa pielea. De la momentul zero al operatiei, cel mai important este sa te misti oricat de putin, decat sa nu te misti deloc. Din momentul in care te poti ridica sau chiar sta in sezut, poti sa incepi exercitii foarte usoare.

Exercitii fizice recomandate

  • miscarea circulara a umerilor stai in sezut si rulezi circular umerii in fata de cinci-zece ori si apoi repeti miscarea in sens opus. Nu uita sa respiri si nu te forta.
  • miscarea cu "aripi" exercitiul se poate face atat in picioare, cat si in sezut, chiar si dupa o zi de la operatie. Impreuneaza mainile in dreptul pieptului si ridica coatele cat poti de mult (zece repetari). 
  • deseneaza cercuri stai in pozitie verticala, cu picioarele usor departate. Ridica mana afectata in lateral, paralel cu pamantul sau atat cat poti si incepe sa faci cercuri cu ea intai intr-o directie, apoi in cealalta (zece repetari). 
  • exercitiul "W": ridica bratele in lateral si flexeaza-le din cot astfel incat sa creeze forma literei "w". Trage din brate si umeri usor spre spate, apoi revin-o la pozitia initiala (zece repetari).

Drenajul limfatic

Acesta se realizeaza prin masajul foarte lent, usor, dar ferm al mainii, intotdeauna intr-o singura directie (dinspre incheietura catre umar) fara a se insista obsesiv pe anumite zone. Masajul se face cu ulei de masaj sau crema fara parabeni. Este important sa incepi in primele zile dupa operatie. La inceput se recomanda drenaj de cel putin doua-trei ori pe saptamana, dar dupa ce mana se recupereaza, se poate reduce la o singura data pe saptamana.

Respiratia diafragmatica

Inspira adanc. La inceput, s-ar putea sa simti o mica durere/ senzatie de "tinere" in zona inciziei, dar cu timpul va trece. Inspira pe nas, umple doua treimi din plamani, apoi urmatoarea treime, mareste volumul abdomenului, expira tot pe nas cu gura inchisa. 

In cazul respiratiei abdominale, aerul nu intra in abdomen in timpul respiratiei. Pur si simplu, inseamna ca, in timp ce respiri, iti extinzi muschii abdominali frontali si laterali de sub cutia toracica pentru a permite diafragmei sa se relaxeze si sa se lase usor in jos.

Aceasta respiratie imbunatateste functionarea sistemului de eliminare a reziduurilor organice. In timpul efectuarii respiratiei pranice, diafragma ti se relaxeaza si capata o raza de miscare mai mare decat atunci cand respiri intr-un mod mai superficial. Miscarea de sus in jos a diafragmei creeaza o mai mare presiune intratoracica negativa, efectul de absorbtie ce trage lichidul limfatic din abdomen si pelvis in piept, unde se scurge in canalul toracic. De acolo curge in una dintre venele majore, ce trece de la brat spre piept si intra din nou in fluxul sangvin, circuland spre organe precum ficatul, splina si plamanii, pentru a le curata. 

Prin acest tip de respiratie: 

  • se imbunatateste semnificativ capacitatea de dezintoxicare a corpului; 
  • se dreneaza limfa
  • se imbunatateste functionarea sistemului cardio-vascular cu toate plusurile ce deriva din aceasta.

 

THEODORA PASLARU

Supravietuitor cancer de san

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor