Vitaminele si rolul lor impotriva pielii uscate
Cu totii ne dorim sa avem o piele frumoasa, vesnic tanara, catifelata si moale, nu-i asa? Din pacate, unele persoane au ceea ce se numeste piele uscata: fragila, ridata, mereu expusa la ranire. In acest articol poti descoperi care sunt cauzele posibile ale pielii uscate si informatii detaliate despre vitaminele cu ajutorul carora poti combate aceasta problema.
Ce este pielea uscata?
Pentru a functiona corespunzator si a putea sa iti protejeze sanatatea, pielea are nevoie de apa si de uleiurile pe care le secreta ea insasi pentru a se mentine moale, supla si flexibila. In absenta unei cantitati adecvate de apa si a acestor uleiuri, ea se usuca.
Pielea este prima linie de aparare a organismului, unul dintre rolurile sale principale fiind sa opreasca patrunderea microorganismelor in corp. O piele uscata este predispusa la leziuni si nu isi mai poate indeplini acest rol in mod adecvat [1].
Simptome ale pielii uscate
Simptomele cu care se confrunta persoanele care au pielea uscata pot fi usoare sau severe și includ adesea:
- Zone de piele iritate, pruriginoase;
- Zone de piele care se descuameaza;
- Crapaturi ale pielii;
- Senzatie de usturime sau arsura la nivelul pielii;
- Piele lipsita de elasticitate si ridata [2].
Multe persoane se confrunta cu simptome usoare ale pielii uscate, care nu reprezinta un motiv de îngrijorare decat din punct de vedere estetic. Cazurile mai severe apeleaza la ajutor medical, deoarece simptomele sunt mult mai deranjante și pot apărea suprainfectii bacteriene.
Factori de risc pentru pielea uscata
Conform Academiei Americane de Dermatologie, factorii de risc pentru pielea uscata sunt:
- Varsta peste 40 ani;
- Pielea inchisa la culoare;
- Locul de munca ce presupune statul mult cu mainile in apa;
- Clima rece;
- Fumatul [3].
Cauzele pielii uscate
Exista multe situatii care pot determina uscarea exagerata a pielii, de la factori de mediu pana la diverse boli. Printre cele mai frecvente cauze se numara:
- Utilizarea de produse de igiena dure si agresive - inlocuieste-le cu produse dermatocosmetice adecvate tipului tau de piele;
- Baile sau dusurile fierbinti si lungi;
- Clima rece si uscata;
- Utilizarea surselor de incalzire care usuca aerul;
- Deshidratarea;
- Dermatita atopica;
- Diabetul;
- Afectiunile renale;
- Anorexia;
- Infectia cu HIV;
- Unele medicamente (diuretice, laxative, antiacide, antihistaminice) [4].
Vitamine impotriva pielii uscate
Schimbarea stilului de viata este de ajutor indiferent de problema de sanatate cu care te confrunti, uneori fiind suficienta pentru ca pacientul sa se simta semnificativ mai bine. In cazul pielii uscate, exista o serie de suplimente de vitamine pentru ten care pot contribui la ameliorarea simptomelor si cresterea elasticitatii si supletii pielii.
Vitamina D
Vitamina D este o vitamina liposolubila implicata in numeroase procese metabolice, care are un rol bine determinat si in ceea ce priveste sanatatea pielii.
La nivelul pielii exista celule denumite keratinocite, care alcatuiesc stratul superior al pielii, denumit epiderma. Keratinocitele sunt singurele celule din organism capabile sa sintetizeze vitamina D, intr-o forma metabolic activa [5].
Vitamina D are un rol important legat de functia de bariera a pielii si de cresterea celulara locala. In plus, este implicata in functionarea sistemului imunitar la nivel cutanat.
Concentratiile serice scazute de vitamina D se asociaza unor boli de piele printre care dermatita atopica si psoriazis - ambele determinand uscaciunea pielii. Pe de alta parte, administrarea suplimentelor de vitamina D amelioreaza semnificativ simptomele determinate de pielea uscata, inclusiv pruritul [6].
S-a descoperit si o corelatie directa intre concentratia de vitamina D si gradul de hidratare a pielii. Administrarea zilnica a unui supliment de 600 UI vitamina D a determinat o imbunatatire cuantificabila a aspectului, prin urmare, daca doresti vitamine pentru piele, D este o prima solutie [5].
Colagenul
De acord, colagenul nu este o vitamina, dar este cea mai abundenta proteina din organismul uman si reprezinta 75% din greutatea pielii (dupa eliminarea apei) [5].
Unele studii au aratat ca administrarea unui supliment de colagen poate avea beneficii in ceea ce priveste aspectul pielii, inclusiv estomparea ridurilor si cresterea gradului de hidratare cutanata [6].
Consumul a 2.5 - 5g de colagen zilnic timp de 8 saptamani s-a asociat cu o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste elasticitatea pielii. Asocierea colagenului cu vitamina C pare sa sporeasca efectele benefice [7].
Alte studii au aratat ca este nevoie de un supliment de 2.5 - 10g de colagen zilnic timp de 4 - 24 saptamani pentru a se observa imbunatatiri in ceea ce priveste hidratarea pielii si disparitia xerozei [5].
Daca esti in cautare de vitamine pentru piele imbatranita, o combinatie eficienta e reprezentata de colagen, vitaminele E si C.
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic, cu efect de protectie la nivelul pielii. Mai mult decat atat, este implicata in procesul de sinteza a colagenului, fiind considerata - din acest motiv - una dintre cele mai bune vitamine pentru regenerarea pielii [8].
La nivelul pielii se inregistreaza concentratii mari de vitamina C: pana la 64mg la fiecare 100g de peiderma. Evident, cresterea aportului de vitamina C contribuie la imbunatatirea sanatatii pielii [9].
Exista studii in vitro care sugereaza ca vitamina C previne deshidratarea si imbunatateste functia de bariera a pielii. Chiar daca unele dintre studiile efectuate pana in prezent, legate de efectul vitaminei C asupra pielii, au utilizat suplimente care contineau si alte ingrediente, cunostintele medicale de pana acum sugereaza ca administrarea acesteia are un impact pozitiv asupra gradului de hidratare. De altfel, vitamina C este inclusa in produse dintre cele mai provocatoare in ceea ce priveste ingrijirea pielii, cum ar fi cremele speciale pentru calcaie crapate [9].
Vitamina A
Vitamina A este prezenta in majoritatea cremelor si serurilor pentru ten, beneficiile retinoizilor fiind demult dovedite. Ei cresc rata de reinnoire a celulelor, ceea ce imbunatateste textura pielii, ajuta la exfolierea celulelor moarte, combate acneea si incetineste procesul natural de imbatranire [10].
Retinoizii intensifica expresia genelor implicate in sinteza colagenului, ceea ce determina o reducere a ridurilor dupa un curs de tratament de 4 saptamani.
Din pacate, retinoizii cresc sensibilitatea la soare, motiv pentru care utilizarea cremelor cu retinol impune folosirea obligatorie a cremei cu SPF, inclusiv timp de cateva saptamani dupa terminarea tratamentului [5].
La unele persoane, retinoizii determina uscarea pielii, asadar utilizarea acestor creme trebuie facuta cu prudenta, la inceput de una-doua ori pe saptamana si asociat unor creme hidratante de calitate. Utilizarea de vitamina A pentru ten se asociaza cu o protectie solara ridicata, SPF 30+ [6].
Vitaminele complexului B
Un complex de vitamine pentru piele? Complexul B este raspunsul. Vitaminele B sunt implicate in sinteza de noi celule la nivelul epidermei, dar nu exista dovezi asupra faptului ca acestea ar trebui aplicate local; administrarea lor orala, sub forma suplimentelor alimentare, este eficienta si cand vine vorba despre frumusete [5].
Vitamina B3 (niacinamida) previne aparitia petelor solare si are un impact pozitiv in ceea ce priveste supletea pielii. Acidul folic reduce ridurile prin sporirea sintezei de colagen. Vitamina B5 previne acneea si reduce inflamatia locala. Toate aceste modificari se asociaza unui grad superior de hidratare a pielii si unui aspect mai tanar [6].
O idee eficienta de vitamine pentru maini uscate este reprezentata de asocierea vitaminelor E, B3 si B5 intr-un produs sub forma de crema; acesta a avut ca efect imbunatatirea texturii pielii dupa 6 saptamani de aplicare [11].
Vitamina E
Similar vitaminei C, vitamina E este un antioxidant puternic, care combate imbatranirea asociata prezentei radicalilor liberi. Multe produse de ingrijire a pielii contin vitamina E, avand in vedere ca exista unele dovezi ca aceasta ar ameliora aspectul cicatricilor; de altfel, vitamina E e mentionata pe lista de ingrediente la orice masca pentru ten uscat si ridat [12].
De asemenea, aplicarea unor produse locale pe baza de vitaminele D si E pare sa fie de ajutor in ameliorarea simptomelor de dermatita atopica - si ea caracterizata de uscaciunea pielii. Combinarea vitaminei E cu vitamina C si zinc este de asemenea eficienta in tratarea acneei [5].
Uleiul de peste
Chiar daca nu este, propriu-zis, o vitamina, ci mai degraba un complex de nutrienti, uleiul de peste este cunoscut pentru proprietatile sale benefice in ceea ce priveste sanatatea pielii. El contine DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapentaenoic), doi acizi grasi esentiali cu efect antiinflamator puternic [5].
Suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste cresc gradul de hidratare a pielii si imbunatatesc bariera hidro-lipidica, ceea ce la randul sau combate pielea foarte uscata.
Tratamentul zilnic cu 1 - 14g EPA si 0 - 9g DHA timp de 6 - 36 saptamani amelioreaza simptomele psoriazisului [6].
Alte suplimente pentru sanatatea si hidratarea pielii
Desi actiunea acestora nu este in mod special legata de piele, efectele benefice asupra intregului organism fac din aceste suplimente alimentare naturale adjuvanti de nadejde in tratarea uscaciunii pielii:
- Probioticele, in special Lactobacillus plantarum, are efecte benefice asupra functiei de bariera a pielii si asupra gradului de hidratare a acesteia;
- Acidul hialuronic se foloseste frecvent pentru imbunatatirea gradului de hidratare a pielii, fiind inclus in diverse creme. Studii mai recente au demonstrat ca administrarea orala este si mai eficienta atunci cand vine vorba despre ingrijirea cutanata;
- Aloe vera imbunatateste elasticitatea si hidratarea pielii;
- Ceramidele sunt molecule lipidice cu rol important in structura pielii. Suplimentele de ceramide imbunatatesc hidratarea pielii, motiv pentru care ele sunt utilizate in tratamentul pielii uscate [10].
Desi suplimentele alimentare si produsele cu aplicare locala pot ameliora simptomele pielii uscate, exista si alti factori implicati in aceasta problema. Deshidratarea, de pilda, are un impact foarte puternic asupra pielii, si cu toate acestea, majoritatea oamenilor consuma mult mai putina apa decat au, de fapt, nevoie.
O dieta dezechilibrata, carentele nutritive sau regimurile hipocalorice drastice pot influenta in mod negativ sanatatea pielii. Unele boli pot avea, pe lista de simptome, uscaciunea pielii - caz in care e necesara tratarea cauzei primare.
Luand in calcul toate aceste aspecte, este de dorit sa consulti medicul in legatura cu problema pielii uscate, pentru ca abordarea sa fie una ampla si complexa, care sa tina cont de toate posibilele probleme si sa se adreseze cauzelor reale.
Bibliografie:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/dry-skin#treatment, afisat la 31.05.2022;
- https://www.healthline.com/health/dry-skin, afisat la 31.05.2022;
- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-causes, afisat la 31.05.2022;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885, afisat la 31.05.2022;
- https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-dry-skin#Food-Fix:-Foods-for-Healthier-Skin, afisat la 31.05.2022;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324943#summary, afisat la 31.05.2022;
- https://www.ingentaconnect.com/content/doaj/21822360/2018/00000009/00000002/art00010, afisat la 31.05.2022;
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/17425247.2011.581657,https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/17425247.2011.581657, afisat la 31.05.2022;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20061726, afisat la 31.05.2022;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/, afisat la 31.05.2022;
- https://www.researchgate.net/profile/Franco_Pandolfi2/publication/247155010_Role_of_vitamins_D_E_and_C_in_immunity_and_inflammation/links/5ade3ad5458515c60f6169b4/Role-of-vitamins-D-E-and-C-in-immunity-and-inflammation.pdf, afisat la 31.05.2022;
- https://nccih.nih.gov/health/vitamins, afisat la 31.05.2022;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20189681, afisat la 31.05.2022.