Ceaiul de galbenele contribuie la functionarea normala a aparatului digestiv, ajuta la mentinerea sanatatii ficatului si sprijina refacerea tesutului cutanat. Fiind printre cele mai cunoscute si folosite plante din medicina populara romaneasca, galbenelele si-au castigat faima prin actiunea sa benefica in ingrijirea pielii si in imbunatatirea functionarii ficatului si stomacului.
Ceaiul de galbenele are efect antiinflamator, antimicrobian, cicatrizant, antipruriginos, antispastic, coleretic-colagog (stimuleaza secretia si eliminare abilei), emenagog (favorizeaza declansarea ciclului menstrual), antitrichomonazic. Este recomandat in urmatoarele afectiuni:
- uz intern: gastrita, ulcer gastroduodenal, colecistita, colita, dismenoree, amenoree, inflamatii ale gurii si faringelui.
- uz extern: iritatii si inflamatii ale pielii, hemoroizi, vulvovaginite, tricomoniaza.
Ingrediente:
Florile plantei Calendula officinalis L., fam. Asteraceae, care contin carotenoide, flavone, saponine, mucilagii, triterpene, rezine, ulei volatil, substante amare, vitamina C.
Mod de preparare:
- uz intern: se prepara infuzie din 1-2 lingurite flori la o cana cu apa.
- uz extern: se prepara o infuzie din 2 linguri de flori la 250 ml apa.
Mod de administrare:
- uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, intre mese.
- uz extern: se face gargara, bai locale, spalaturi vaginale sau se aplica comprese pe zonele afectate.
Contraindicatii:
Sarcina.
Forma de prezentare:
Cutie cu 20 g ceai